Libanon Proljeće

Libanon Proljeće

Putovanje u Libanon - Proljeće
Beirut - 9 dana, PROMO cijena 5.160 kn (uključene avio karte, sve pristojbe, hotel, transferi)
Polazak: 24.04.2019. (POPUNJENO)

Libanon, mediteranska, planinska, nevjerojatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što označava i drvo cedra na zastavi, a i sam naziv, obzirom da prevedeno s aramejskog, libanon znači bijelo, po snjegovima istoimene planine.
Ova područja naseljavali su Feničani, o čemu svjedoči tisućugodišnje postojanje gradova poput Beiruta, Tira, Sidona... Gradovi ljubičastog naroda danas se smatraju najstarijim gradovima na svijetu​.

Beirut, milijunski grad, smješten između planina Libanon i Sredozemnog mora, glavni je grad Libanona. Naziv jednom od najstarijih gradova, čiji se počeci vezuju za petnaesto stoljeće prije nove ere, dali su Feničani po bunarima i velikom bogatstvu vodom u to doba. Nazivaju ga i Pariz istoka, grad tradicije i modernog, mladih i provoda. Drugi naziv mu je i Grad Feniks jer je tijekom svoje povijesti bio rušen i obnavljan 7 puta. Kao centar zemlje, Beirut će biti naša polazna točka za istraživanje nevjerojatnog Libanona, zemlje cedrova, pustinja i snježnih vrhova.

Obilazak Beiruta podrazumijeva obilazak Nacionalnog muzeja, Golubove stijene, prirodnog čuda usred mora, šetalište Kornis duž obale Mediterana, džamije, novog dijela grada, ručak, uživanje u gužvi i zvucima Istoka.

Put nas vodi u antički Baalbek, najčuveniji i najposjećeniji lokalitet u Libanonu u kojem se nalazi jedini hram na svijetu koji je posvećen rimskom bogu Jupiteru. Baalbek inače znači Grad sunca. Nakon Baalbeka posjećujemo vinariju Ksar i uživamo u degustaciji vina po kojima je i Libanon poznat. Vinarija je osnovana polovicom devetnaestog stoljeća i bit ćemo među 70.000 posjetitelja koji je tijekom godine posjete. Posjet i mjestu Anzar, sagrađenom u 8. stoljeću od dinastije Umajad, na kojem se sada nalaze ostaci palača, lukova, rezidencija.

Byblos je biblijski grad iz kojeg, prema predaji, potječu graditelji Solomonovog hrama i gdje je stvoreno prvo pismo. Za ovaj grad se većina povjesničara slaže da je najstariji grad na svijetu koji i dalje živi. Ovdje ćemo obići antičke lokalitete, crkvu Svetog Ivana, grad, staru luku i šarene uličice. Posjetit ćemo i pećinu Džeita koja se nalazila u finalu za jedno od novih svjetskih čuda. Stara je više tisuća godina i smatra se jednom od najljepših na svijetu, a Vi ćete imati i priliku da se uvjerite u to!

Tir, grad čije ime znači kamen, bogat antičkim lokalitetima među kojima je i Rimski hipodrom koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, turistička destinacija, velika luka i četvrti po veličini grad u Libanonu. Sidon je stari grad ribara i dvoraca u kojem je prema predaji Isus pretvorio vodu u vino, što je bilo prvo veliko čudo.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1.dan (24.04.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu dva sata prije leta. Let za Beirut s presjedanjem.

2.dan (25.04.2019): Dolazak u Beirut u ranim jutarnjim satima. Transfer do hotela. Beirut, poznat kao „Pariz Bliskog Istoka“ i „Dragulj Mediterana“, prema legendi jedan od najstarijih gradova na svijetu koji danas broji nešto više od milijun stanovnika. Beirut će biti naša polazna točka za upoznavanje nevjerojatnog Libanona, zemlje Mediterana, pustinje i čempresa. Fakultativni obilazak grada: Nacionalni muzej, Golubova stijena, trg Etoal, šetalište Corniche, stari i novi dio grada. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan (26.04.2019): Fakultativni izlet autobusom u Byblos, službeno najstariji grad na svijetu. Na putu do Byblosa, posjetit ćemo fascinantnu pećinu Jeita, koja se nalazila u finalu za jedno od novih sedam svjetskih čuda. Stara je više tisuća godina i smatra se jednom od najljepših pećina na svijetu. Posjeta Jeiti podrazumijeva obilazak gornjeg dijela pećine šetnjom uređenim stazama, dok ćemo donji dio pećine obilaziti  malim brodićem, krstareći kristalno čistom „Pasjom rijekom“. Dolazak u Byblos, grad po kojem je Biblija dobila ime, jedno od najstarije naseljenih mjesta na svijetu. Obilazimo grad, antičke lokalitete, staru luku, kupujemo suvenire... Slobodno vrijeme. Povratak u Beirut. Noćenje.

4. dan (27.04.2019): Slobodan dan ćemo iskoristiti za uživanje u izvrsnoj libanonskoj hrani, jakoj libanonskoj kavi, nargilama, prelijepom pogledu i u razgovoru sa srdačnim Libanoncima. Noćenje.

5. dan (28.04.2019): Fakultativni odlazak u dolinu Bekaa i posjet najpoznatijem libanonskom antičkom lokalitetu Baalbek. Ovaj arheološki lokalitet se, službeno, poslije rušenja Palmire, smatra jednim od najočuvanijih arheoloških kompleksa posvećenih bogovima Starog Rima. Nakon obilaska hramova posvećenih Jupiteru, Bahusu i Veneri odlazimo do najpoznatije libanonske vinarije Ksara, gdje upoznajemo podzemne prolaze i degustiramo čuvena libanonska vina. Nastavak putovanja i posjeta mjestu Anzar, sagrađenom u 8. stoljeću od dinastije Umajad, na kojem se sada nalaze ostaci palača, lukova, rezidencija, hamama i svega što je ovaj, osam stoljeća stari grad, posjedovao. Povratak u Beirut. Noćenje.

6. dan (29.04.2019): Slobodan dan za upoznavanje s „Parizom Bliskog Istoka“, uživanje u izvrsnoj libanonskoj hrani, jakoj libanonskoj kavi, nargilama, prelijepom pogledu i razgovoru sa srdačnim Libanoncima. Noćenje.

7. dan (30.04.2019): Fakultativni izlet do feničkih gradova Tir i Sidon. Prvo svraćamo u Sidon, grad koji se u vrijeme Feničana prvi izdvojio kao dominantan na ovom prostoru. Posjećujemo Krstaški dvorac, tradicionalnu tržnicu „suk“ i „Khan al-Franj“, tradicionalni arapski karavan-saraj, koji su kasnije Francuzi koristili kao diplomatsko predstavništvo. Nakon toga nastavljamo do Tira, poznatog grada drevnih Feničana, koji se zahvaljujući svom izvrsnom položaju i nevjerojatnim zidinama, koje su bile visoke čak 40 metara, u antičko doba smatrao neosvojivim. Posjećujemo dva arheološka lokaliteta na kojima imamo priliku vidjeti ostatke nekadašnjeg hipodroma, trijumfalna vrata, nekropole, antičko naselje i bazen, koji je u antičko vrijeme korišten za misteriozne vodene sportove. Nakon toga povratak u Beirut. Noćenje.

8. dan (01.05.2019): Slobodan dan predviđen za individualne aktivnosti. Uživamo u Beirutu, kupujemo smokve i bademe, istražujemo poznate libanonske začine i kupujemo suvenire. Mogućnost fakultativnog krstarenja i upoznavanja jedinstvene slike Beiruta s mora. Kasna odjava iz soba.

9. dan (02.05.2019.): Napuštamo smještaj. Transfer do zračne luke i prijava na ranojutarnji let za Beograd s presjedanjem. Kraj putovanja.

Polazak: 24.04.2019.

*u rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin  24.04.2019.
Promo cijena:  5.430 kn
First minute cijena: 5.905 kn
Regularna cijena: 6.695 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin  24.04.2019.
Promo cijena: 5.160 kn (690 €)
First minute cijena: 5.610 kn (750 €)
Regularna cijena: 6.360 kn (850 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Promo cijena vrijedi do 01.03.2019. ili do popune mjesta po promo cijeni

**First minute cijene vrijede za prijave do 24.03.2019. Nakon tog datuma vrijede regularne cijene.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 26.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 800 kn a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • avionsku kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd-Beirut-Beograd
 • noćenja s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama prema planu i programu putovanja
 • sve transfere prema planu i programu putovanja
 • kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • vizu za Libanon s jednim ulaskom (39 eur) – može se izraditi posredstvom agencije (usluga 200 kn)*
 • fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • međunarodno zdravstveno osiguranje
 • individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja
 • transfer do i od zračne luke u Beogradu

* u putovnici se ne smije nalaziti žig Izraela

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel se nalazi u blizini glavne shoping zone i ulice Hamra. Svaka soba posjeduje kupaonu, TV, klimu i mini bar. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

Beirut je glavni i najveći grad Libanona. Jedan je od najstarijih gradova na svijetu, smješten na obali Sredozemnog mora, prepoznatljiv po arhitekturi, šetalištima uz more, šarenim trgovima i poznatoj Golubovoj stijeni.

1. Panoramski obilazak Beiruta (poludnevni izlet) – Krećemo u upoznavanje Beiruta obilazeći njegove glavne atrakcije. Posjećujemo čuvenu Golubovu stijenu na koju se s kopna pruža fascinantan pogled i koja je, može se reći, kultno mjesto u životu samih stanovnika Beiruta. Nalazi se na čuvenom šetalištu Corniche koje je poznato kao jedno od najdužih i najbolje uređenih šetališta kraj mora u čitavom svijetu. Stvaramo fotke, promatramo brodiće koji prolaze kroz ogromnu pukotinu u ovoj stijeni i nakon toga nastavljamo obilazak dalje. Upućujemo se prema nevjerojatnom Nacionalnom muzeju Libanona, koji bi, smatra se, da se nalazi u Firenci, Parizu ili Rimu, sigurno bio proglašen jednim od najboljih muzeja na svijetu. Kolekcija koju posjeduje je uistinu nevjerojatna. Obilazimo fascinantne artefakte, koji potječu još iz trećeg stoljeća prije nove ere, sarkofage, grobnice, mozaike, figurice, nakit čuvenih Feničana i sve što je do danas očuvano od ovog drevnog naroda kroz periode vlasti različitih carstva i država, koje su imale priliku vladati na ovom prostoru. Nakon toga nastavljamo obilazak odlazeći u glavni gradski centar gdje posjećujemo Veliku Džamiju, maronitsku crkvu sv. Đorđa, pravoslavnu crkvu sv. Đorđa, kao i zgrade glavnih državnih institucija Nakon toga nastavljamo do Zaytuna bay, čuvene povijesne luke Beiruta, a danas središte luksuznih jahti, čiji vlasnici svega nekoliko puta godišnje dolaze u Beirut. Time se završava obilazak i slijedi povratak u hotel i slobodno vrijeme za ostatak dana.

2. Byblos i Džeita (cjelodnevni izlet) – Krećemo u upoznavanje sjevernog dijela Libanona. Putujemo autocestom kroz neprekidna naselja, bez osjećaja da smo uopće napustili Beirut. Odlazimo u planine i posjećujemo nevjerojatnu pećinu Džeita, koja je bila u konkurenciji za izbor za Sedam svjetskih čuda Novog vijeka. Obilazak Džeite sastoji se iz dva dijela, prvo pješačkog obilaska gornjeg dijela pećine, uređenim pješačkim stazama, gdje imamo priliku vidjeti sjajne stalaktite i stalagnite, među kojima se nalaze i najveći na svijetu. Najveća dvorana ove pećine visoka je više od 100 metara, a u njenom podnožju lagano teče „Pasja rijeka”, čiji ćemo šum imati priliku čuti. Drugi dio obilaska ove pećine sastoji se od vožnje brodićem po kristalno čistoj „Pasjoj rijeci”. Dok vješti vozači lagano manevriraju brodom, imamo priliku uživati u nevjerojatnom prizoru i pogledu na sjajna čuda koje je priroda u stanju napraviti. Nakon posjete Džeiti, puni utisaka nastavljamo putovanje dalje na sjever i posjećujemo Byblos, jednu od najstarijih ljudskih naseobina na svijetu. Byblos je danas mali grad, ali značaj njegovog arheološkog lokaliteta je izuzetan. Centar njegovog arheološkog lokaliteta je Krstaški dvorac, ali na samom lokalitetu se nalaze grobnice nekadašnjih feničanskih kraljeva, rimski amfiteatar, kao i ostaci iz mnogih drugih perioda. Nakon toga slobodno vrijeme za kupovinu suvenira, koji su vrlo povoljni u Byblosu, i uživanje u povijesnoj luci najstarijeg grada na svijetu.

3. Baalbek, Anzar i Ksara (cjelodnevni izlet) – Odlazimo u unutrašnjost samog Libanona, prema granici sa Sirijom. Posjećujemo arheološki lokalitet Anzar, na kojem se nalaze ostaci povijesnog grada koji je osnovala dinastija Umajad, a koji je poživio svega 40-ak godina, prije nego što je porušen od druge arapske dinastije. Na njemu obilazimo ostatke hamama, ljudskih naseobina, nekadašnjih trgovina, zatim ulice izgrađene pod 90 stupnjeva, po rimskom uzoru, palaču, nekadašnju crkvu, bazen za pitku vodu i drugo. Nakon ovog obilaska nastavljamo putovanje do jednog od najvrjednijih arheoloških lokaliteta na svijetu Stižemo u impozantni Baalbek i uživamo u posjeti monumentalnom kompleksu tri rimska hrama- Jupiteru, Bahusu i Veneri. Oživljavamo sliku vjerskog života Rimljana promatrajući kompleks hramova, koji je imao zadatak da lokalno stanovništvo, koje nije bilo naklonjeno rimskoj tradicionalnoj religiji, već je njegovalo religiju starih Feničana, privuče i navede da prihvati službenu rimsku religiju. Nakon posjete ovom arheološkom nalazištu izlet nastavljamo odlaskom u vinariju Ksara, koja je osnovana 1867. godine od strane monaha koji su živjeli na ovom prostoru i pod utjecajem Francuza, koji su tada, ali i u narednom periodu, dominirali Libanonom, započeli proizvodnju vinove loze, na ovom najplodnijem području Libanona, poznatom kao dolina Bekaa. Ova dolina se nalazi između planina Libanon i Antilibanon i u njoj se proizvodi uvjerljivo najveći dio čitave poljoprivredne proizvodnje u Libanonu.  U Ksari obilazimo tunele u kojima se čuva vino i koji su danas samo dio čitavog kompleksa, koji je djelomično otvoren za posjete javnosti. Degustiramo vina, kupujemo svoje primjerke i izlet završavamo povratkom u Beirut.

4. Tir i Sidon (cjelodnevni izlet) – Krećemo u upoznavanje južnog dijela Libanona. Prvo svraćamo u Sidon, ili Saidu, kako ga arapsko stanovništvo, koje danas tamo živi, zove. U Sidonu posjećujemo fantastični krstaški dvorac, zatim šećemo kroz veliki „suk“, koji je najveći suk koji imamo prilike upoznati na ovom putovanju. Kupujemo jeftine suvenire, cjenkamo se s lokalnim stanovništvom i obilazak Sidona završavamo posjetom velikom Karavan-saraju. Sjajni saraj, koji je izgrađen da bi razvio trgovinu na ovom prostoru, a koji su tijekom 20.st zaposjeli Francuzi i koristili kao svoje diplomatsko predstavništvo. Nakon toga nastavljamo na jug, do najjužnije točke Libanona koju ćemo posjetiti na ovom putovanju. Stižemo u čuveni grad Tir, koji je još u najstarijim vremenima bio nadaleko poznat po svojim pomorcima, kolonijama, trgovini, ali i svom genijalnom položaju i neosvojivosti. S obzirom da su njegove zidine bile visoke čak 40 metara i najveći vojskovođa Starog vijeka, Aleksandar Makedonski, je imao ozbiljnih muka da ga osvoji. U tom gradu posjećujemo dva sjajna arheološka nalazišta, gdje obilazimo nekropolis, šetališnu zonu, trijumfalna vrata, ostatke rimskog hipodroma, antičko naselje, terme, misteriozni bazen u kojem su se odigravali dvoboji u vodenim sportovima i uživamo u nevjerojatnom pogledu sa šetališta, koje je jedan od zaštitnih znakova današnjeg Tira. Nakon toga slijedi povratak u Beirut.

NAPOMENE:

 • Svi izleti obavljaju se javnim prijevozom: metroom, autobusima, lokalnim i brzim vlakovima.
 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti uticati na stvari izvan dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uvjetima fakultativnog izleta.

 

Libanon

Opći podaci: Zemlja bliskog istoka, nevjerojatne i burne povijesti, te potpuno otvorenih i ugodnih ljudi. Libanon je država u zapadnoj Aziji. Smještena je na istočnoj obali Sredozemnog mora. Na sjeveru i istoku graniči sa Sirijom a na jugu sa Izraelom.

Glavni grad: Beirut

Površina: 10.452 km²

Broj stanovnika: oko 6,2 milijuna stanovnika

Stanovništvo: Arapi 95%, Židovi 4%, ostali 1%

Jezik: arapski, engleski, francuski, armenski

Vjera: muslimani 54%, kršćani 40,5%, ostali (Budisti, Hindusi, Židovi i drugi) 5,5%

Neovisnost: 1943. godina

Valuta: Libanon – libanonska lira (LBP) 1 EUR = 1766 LBP, 1 USD = 1507 LBP

Uz sebe je uvijek dobro imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanonu. Također, treba napomenuti da postoje trgovine koje imaju minimum ispod kojeg ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvijek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Također, u Libanonu američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj s eurom. O pojedinostima se savjetujte sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Raspon cijena može biti veoma širok u odnosu na kvalitetu usluge koju želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na prijevoz i posjete doktoru. Tradicionalni restorani mogu biti pristupačniji nego kod nas, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. „Cjenkanje” pri kupovini (i to naročito u „sukovima” ili uličnim dućanima) dio je ovdašnje kulture.

Vremenska zona: Vremenska zona je UTC +2, a ljeti UTC +3.

Viza: Hrvatskim državljanima potrebna je viza za ulazak u Libanon. Sve muške osobe, te ženske osobe starije od 30 godina, mogu izraditi vizu po dolasku u zračnoj luci. Cijena izrade vize varira, te prema službenim informacijama iz libanonske ambasade nema točnog izračuna cijene za izradu iste, no iz prijašnjih iskustava s naših putovanja možete očekivati da trošak za izradu vize s jednim ulaskom iznosi oko 40 €. Kako bi dobili vizu potrebno je da putovnica vrijedi još najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja, zatim u putovnici ne smije biti žig Izraela, te je potrebno dostaviti adresu smještaja u Libanonu.

Viza za državljane Republike Srbije za ulazak u Libanon izrađuje se u nadležnoj ambasadi u Beogradu.

Strani državljani dužni su sami se na vrijeme informirati o detaljima viznog režima.

Klima: Na području Libanona prevladava topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim ljetima i blagim i umjereno kišovitim zimama. Kolovoz je najtopliji mjesec u godini, s prosječnom temperaturom od 32 °C, dok su siječanj i veljača najhladniji mjeseci u godini, s temperaturom koja je prosječno oko 12 °C. Količina padalina na nivou godine je mala, i uglavnom se ograniči na određeni broj dana u godini, kada se sliju veliki količine kiše na ovo područje. Snijeg je jako rijedak i karakterističan je mahom za vrhove planina s ogromnom nadmorskom visinom, a za Libanon je zanimljivo da, uslijed relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se prije podne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama. Najbolji period za posjetu je od ožujka do lipnja i od listopada do prosinca.

Hrana i piće: Libanonska hrana je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za libanonsku kuhinju je jako karakteristično da se koristi mnogo povraća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanonskoj trpezi. Često se pri kuhanju koristi i menta i može se reći da Libanonci izrazito ju vole upotrebljavati. Pored toga, dosta je zastupljen i slanutak, pa su tako neka od najpoznatijih libanonskih jela napravljena upravo od njega, kao što su humus i falafel. Također, nadaleko su poznate i raznovrsne libanonske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne ukuse, ali libanonska kuhinja je ipak dosta poznata i po korištenju ogromnih količina mesa. Libanonci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizirani riblji restorani, gdje se svježa riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Beirut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanonska kuhinja je jako ukusna i odlikuje se vrlo raznovrsnim korištenjem začina i kombiniranjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

Zdravlje: Za ulazak na teritorij Libanona, zakonski nije potrebno primiti cjepiva, ali se svakako posavjetujte sa svojim doktorom. Od lijekova sa sobom je potrebno ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesete i kremu za sunčanje. Zdravstvena zaštita je dobra. Osim državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

Osiguranje: Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i ponijeti na put, ili ga možete uplatiti kod nas.

Sigurnost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno bezopasna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Vojne jedinice se nalaze širom Beiruta i Libanona, uslijed trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i u slučaju da vojnik vidi nekoga tko slika, njega ili vojnu bazu, ima pravo oduzeti fotoaparat ili mobitel. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju o spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Kratke hlače i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi sa dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Prikladna oblačenje koje vrijedi za vjerske objekte vrijedi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte prikladnu garderobu, ali sa obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto majica dužih rukava kao i duže hlače kada noću zahladni, ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje kao i maramu (za pripadnice ženskog roda) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

Komunikacija: Naše mreže funkcioniraju u Libanonu. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju Wi-Fi. Lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD).

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao i kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine, tradicionalne slatkiše, duboreze i suvenire od cedrovog drveta, vina, začine... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.