Kapadokija

Kapadokija

Putovanje na Istok, nestvarni predjeli i magična Turska!

Polazak 09.05.2019.

4 dana - avio, pristojbe, transferi, noćenje, polupansion i obilazak Goreme kao i večer derviša - promo cijena od 4.045 kn!

Obilazak očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove povijesno važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Stoljećima su se na ovim prostorima miješali utjecaji Perzije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih krščcana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i poznatih balona obišle su cijeli Svijet!

Kapadokija je kao nijedno drugo mjesto na zemlji. Antropogene atrakcije,  mnoštvo prirodnih egzotičnih oblika reljefa, bogatstvo skrivenih crkava i kuća, Kapadokiju čine jedinstvenim i zabavnim mjestom koje oduzima dah. Najpoznatiji podzemni gradovi su Kajmakli i  Derinkuju, a izgrađeni su što zbog progona određenih društvenih zajednica, što zbog mogućnosti da se narod sa stokom sakrije i preživi ratne periode. Mekane vulkanske stijene pružale su lak materijal za obradu i davale su im zaklon u teškim vremenima. Ne možete otići iz Turske, a da niste dočekali zalazak Sunca u Kapadokiji. Jedan turski pisac je jednom rekao: "Washington je glavni grad Amerike, ali Kapadokija je glavni grad svijeta".

Ne postoji fotografija samog pejzaža Kapadokije, a da se na njoj ne nalazi bar jedan šareni zračni balon, koji je postao zaštitini znak ove jedinstvene regijeLet Balonom u Kapadokiji jedan je od najboljih doživljaja u Turskoj. Bez obzira da li imate iskustva leta s balonom ili ne, sve je vrlo jednostavno.  Sam let je stvarno nešto posebno. Uz povremeni huk vatre koja zagrijava zrak, balon klizi oko jedinstvenih geoloških formacija stijena Kapadokije. Morat ćete ustati rano, jer neposredno pred izlazak Sunca, podižu se i baloni, jer je jačina vjetra najbolja u jutarnjim satima. Krajolik mijenja boju kako izlazi sunce pa je doživljaj kao u nekom crtanom filmu. Vožnja balonom je najefektniji način da se vidi i spozna veličanstvena panorama ove živopisne regije.

Turska, službeno Republika Turska, je euroazijska država, odnosno prostire se na dva kontinenta, i smještena je u jugoistočnom dijelu Europe i jugozapadnom dijelu Azije (Mala Azija). Obale Turske dodiruju čak četiri mora: Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno. Bogatstvo i raznovrsnost morske vode pogoduje turistima i s najprobirljivijim ukusima.  Danas Turska broji preko 80 milijuna stanovnika, a većinsko stanovništvo čine Turci. Prema vjeroispovjesti, najveći dio stanovništva pripada islamu. Glavni grad je Ankara, a najveći Istanbul. Turska, odnosno Osmansko carstvo, bilo je središte i naše i svjetske povijesti. Jedna od interesantnih činjenica je da se Troja, legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, nalazi upravo u Turskoj. U ovoj regiji nalazi se mnoštvo gradova iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.


Turska kuhinja je jedna od 5 svjetskih kuhinja. Ukusna turska hrana može se naći u većini restorana širom Kapadokije. Hrana u Turskoj je ukusna i sprema se od sezonskih proizvoda. Imaju bogat asortiman mliječnih proizvoda, a od mesa se najviše koriste piletina i teletina. Variva su sastavni dio gotovo svakog ručka.  Ne možete otići u Tursku, a da ne probate njihova tradicionalna jela, koja su svoja mjesta našla i u našim menijima. To su pilav (Pilaf), ćufte (Kofte), meso sa roštilja. Takodjer, ne smijete propustiti priliku okusiti tursku baklavu.  Hrana ima jako fini ukus, ali u usporedbi s Kapadokijom u cjelini, to je samo dio u mnoštvu divnih stvari koje čine suvremenu Kapadokiju.

U Turskoj, derviši ne zaobilaze nijednog turista. Derviši su vrsta monaha, specifični po asketskom stilu života i posebnom vrstom obožavanja Boga. Njihovo učenje se naziva sufi. Postoji ogromnan broj bratstva, a na našim prostorima djelovali su bajramije, melamije, bektašije, halvetije, gulšenije i mnogi drugi. Pojedine grupacije posebno su poznate po ritualima i seansama u kojima, uslijed religioznog plesa u kojem se vrte bezbroj puta, derviši padaju u posebno stanja uma gdje su imuni na bol s mogućnošću rada najnevjerojatnijih stvari. Osim u Turskoj, prisutni su i u Iranu, sjevernoj Africi, Pakistanu, Afganistanu, Indiji i Tadžikistanu.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15

  

1.dan (09.05.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci “Nikola Tesla” u Beogradu. Let za Kayseri/Nevsehir s presjedanjem.

2.dan (10.05.2019): Dolazak u Kayseri/Nevsehir u ranim jutarnjim satima. Transfer do hotela u mjestu Urgup. Mali grad u centralnoj Anatoliji, u samom središtu očaravajuće Kapadokije. Nevjerojatna prirodna čuda i brojna vina učinit će Vaš boravak nezaboravnim. Rani ulazak u sobe. Doručak i dan za avanturu i istraživanje. Obilazak fenomena Kapadokije. Kada bi se naziv ove povijesno važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Stoljećima su se na ovim prostorima miješali utjecaji Perzije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih krščana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i poznatih balona obišle su cijeli Svijet! Obilazak Devrent doline, bajkovitih dimnjaka, Avanosa – centra terakote i umjetnosti više od 3000 godina. Nakon ručka obilazak Goreme – muzeja na otvorenom i uživanje u najljepšim primjerima bizantske umjetnosti. Nastavak prema vidikovcu odakle se pruža najljepši pogled na Kapadokiju. Povratak u smještaj. Večernji odlazak i uživanje u plesu derviša, asketa koji plesom padaju u trans moleći se za dobro, nešto što bi svakako trebalo vidjeti i što Vas neće ostaviti ravnodušnim. Noćenje.

3. dan (11.05.2019): Fakulativni izlet – ranojutarnji let balonom iznad Kapdokije uz izlazak sunca i nevjerojatne prizore! Za ovaj dan planiran je još jedan fakultativni izlet tijekom kojeg se obilazi podzemni grad, jedno od najinteresantnijih podzemnih naselja u Kapadokiji. Obilazak nastavljamo u Sobessosu, nedavno otkrivenim mozaicima i arheološkom nalazištu. Potom se upućujemo prema Keslik samostanu sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapasu, stari grčki grad. Povratak u smještaj. Slobodna večer za odmaranje i uživanje u specijalitetima i ukusnoj hrani, hamamima i ostalim individualnim aktivnostima.

4. dan (12.05.2019): Napuštanje smješaja. Transfer do zračne luke i čekiranje na ranojutarnji let za Beograd s presjedanjem. Let za Beograd s presjedanjem. Kraj putovanja.

Polazak 09.05.2019.

*U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin

09.05.2019.

Promo cijena

4.260 kn

First minute cijena

4.655 kn

Regularna cijena

5.050 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)


CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin

09.05.2019.

Promo cijena

4.045 kn (540€)

First minute cijena

4.420 kn (590€)

Regularna cijena

4.795 kn (640€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Promo cijena vrijedi za prijave do 01.03.2019.

**First minute cijene vrijede za prijave do 15.03.2019. Nakon tog datuma vrijede regularne cijene.

***Paket putovanja je sastavljen na bazi letova low cost kompanija, stoga je cijena putovanja podložna promjenama u skladu s promjenom cijene aviokarte. Cijena je garantirana nakon uplate avansa i izdavanja avio karata.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 04.01.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.800kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim pristojbama, ručnom prtljagom kao i prtljagom do 20kg na relaciji Beograd – Kayseri/Nevsehir - Beograd
 • Noćenja s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta
 • Uslugu na bazi polupansiona
 • Obilazak Kapadokije drugog dana putovanja kao i ples derviša istog dana (10.05.2019)
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za Tursku za putnike državljane Republike Hrvatske
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel 3*** se nalazi u mjestu Urgup. Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta.  

Urgup je glavni grad u centralnoj Anatoliji, u samom središtu očaravajuće Kapadokije. Kada bi se naziv ove povijesno važne regije preveo na naš jezik, značio bi „Zemlja lijepih konja“. Stoljećima su se na ovim prostorima miješali utjecaji Perzije, Aleksandra Velikog, rimskih vladara, ranih krščana, dok je danas sastavni dio Turske i važno turističko središte. Neobične geografske formacije isklesane su u bijelom kamenu, odnosno u bijelom vulkanskom pepelu. Slike Kapadokije i čuvenih balona obišle su cijeli Svijet!

Fakultativni izleti:

 1. Underground tour - fakultativni izlet tijekom kojeg se obilazi poznati podzemni grad, jedno od najinteresantnijih podzemnih naselja u cijeloj Kapadokiji. Obilazak nastavljamo prema mjestu Sobessos, gdje je nedavno otkriveno nalazište i brojni mozaici izuzetne vrijednosti. Nakon ovog lokaliteta upućujemo se prema Keslik samostanu sa starim i očuvanim freskama, a nakon toga idemo u Mustafapasu, stari grčki grad. Kapadokija je dugo bila bastion krščanstva pa od tamo i veliko krščansko nasljeđe na ovim prostorima.  Također, veliki utjecaj su imali i Stari Grci , o čemu govori stari grad Sinasos (Mustafapasa).

U cijenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, ručak, ulaznice prema planu i programu izleta, prijevoz.

U cijenu izleta nije uračunato: piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Cijena izleta: 60 eur

 1. Let Balonom - ranojutarnji let balonom iznad Kapadokije uz izlazak sunca i nevjerojatne prizore! Jedno od najuzbudljivijih doživljaja na ovom putovanju. Sam izlet traje oko 3 sata, od čega je let balonom oko 1 sat. Obično se na izlet polazi izmedju 4 i 5 ujutro i traje do 7/8 sati ujutro. U samu “košaru” balona stane 20 do 28 putnika. Sam plan izleta, trajanje i uopće mogućnost organiziranja ovisi o vremenskim prilikama i na to agencija ne može utjecati.

U cijenu izleta uračunato je: lokalni vodič na engleskom jeziku, pratnja predstavnika agencije, let balonom, prijevoz.

U cijenu izleta nije uračunato: hrana i piće, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Cijena izleta: 160 eur

NAPOMENE:

 • Svi izleti obavljaju se javnim prijevozom: metroom, autobusima, lokalnim i brzim vlakovima.
 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti uticati na stvari izvan dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uvjetima fakultativnog izleta.

 

Korisne informacije:

Opće info: Kapadokija je regija koja pripada centralnoj Anadoliji, odnosno današnjoj Turskoj. Poznata još iz antičkog perioda. Kao i danas, granice Kapadokije su bile nejasne i u povijesti. Prema podacima na jugu graniči s Masivom Taurus, na istoku s Eufratom, na sjeveru s Crnim morem, a na zapadu s velikim slanim jezerima u unutrašnjosti Anadolije. Reljefom dominiraju visoravni iznad 1000m. Naziv "Kapadokija" proizilazi iz perzijske riječi "Katpaktukia" koja se prevodi kao "zemlja prekrasnih konja".

Vize: Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza.

Klima: Zahvaljujući svojoj unutrašnjoj lokaciji i velikoj nadmorskoj visini, Kapadokija ima izrazito kontinentalnu klimu, s toplim suhim ljetima i hladnim snježnim zimama.  Kiša je rijetka i regija je u velikoj mjeri polu-sušna. Od svibnja do kraja lipnja dominiraju topli dani s hladnim noćima, a prosječna temperatura zraka je 15 C. Ljeti temperatura dostiže 40 C, a u jesen je prosječna temperatura 25 C. Zima traje od studenog do ožujka. Snijeg može padati već u studenom, ali se generalno ne zadržava nakon prosinca. Najbolji period za posjetu ove regije je proljeće.

Zdravstvena situacija: U Turskoj trenutno nema područja zahvaćenih epidemijom zaraznih bolesti, niti postoji obveza cijepljenja prije dolaska u zemlju. Zbog izuzetno visokih cijena zdravstvenih usluga, preporuka je da naši državljani prije putovanja osiguraju putno zdravstveno osiguranje. Savjetuje se konzumiranje flaširane vode.

Valuta: Od 2009. godine u Turskoj je uvedena nova nacionalna valuta - turska lira. U Kapadokiji postoje mjenjačnice i banke, a novac se može mjenjati i u suvenirnicama. Prema posljednjem tečaju  1e = 6,12 TRY. Savjetuje se da se umjesto platnim karticama plaća gotovinom.

Sigurnost: Kapadokija slovi kao regija stabilnog reda i mira, s velikom koncentracijom turista, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari.

Vremenska zona: GMT+2 (sat unaprijed u odnosu na vrijeme u Republici Hrvatskoj.

Hrana i piće: U Kapadokiji možete naći restorane internacionalne i lokalne kuhinje. Turska hrana kombinira kulinarske tradicije iz Centralne Azije i utjecaj bliskoistočne i mediteranske kuhinje. Prije glavnog obroka služe se predjela. Glavni obroci su obično gril meso ili riba, roštilj, ćufte i variva.

Odjeća: S obzirom na to da obilazimo pješčane i kamenite predjele, pogodno bi bilo imati udobnu obuću. Kodeks oblačenja je proizvoljan, ali  ukoliko idete u posjetu džamijama ili drugim religioznim objektima, obavezno pokrijte ramena i noge.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebni adapteri za utičnice.