Jordan Nova Godina

Jordan Nova Godina

Putovanje u Jordan za Novu Godinu

08 dana - od 7.040 kn 

avion, takse, transferi, hotel, usluge vodiča 

Period putovanja: 29.12.2019. - 05.01.2020.

JORDAN

Kraljevina na Bliskom Istoku, pustinjska zemlja bez nafte, ali zemlja u kojoj se nalazi najnevjerojatnije čudo antičkog svijeta, jedinstvena Petra, grad u kamenu. Glavni grad je Amman, a zemlju naseljava nešto više od 5 milijuna stanovnika. Čuveni Lorens od Arabije predvodio je arapsko stanovništvo u velikim bitkama protiv Osmanskog Carstva. Jordan je jedina zemlja na ovom području koja nema naftu, a uz Egipat je jedina arapska nacija koja ima potpisan mir s Izraelom! Veliki broj biblijskih mjesta nalazi se ovdje, među kojima su i gradovi poput Sodome i Gomore. I zapamtite, ako Vas netko ponudi obrokom, ljubazno odbijte prva tri puta, a onda srdačno prihvatite.

AMMAN

Amman je glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 milijuna stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu, a često mu daju i naziv „Novi Beirut“. U trećem stoljeću prije nove ere zvao se Filadelfija. Broj turista je i dalje nizak, ali u posljednjim godinama se povećava, a godišnje ga posjeti oko 2 milijuna turista. Bogato nasljeđe i duh istoka sve više privlače pažnju putnika širom svijeta.

PLANINA NEBO I KERAK

Planina Nebo se nalazi u Jordanu i s nje se pruža pogled na dolinu i Mrtvo more u daljini. Prema predaji Bog je Mojsiju rekao da se popne na ovu planinu i odatle će vidjeti Obećanu Zemlju. Na ovom mjestu Mojsije je i sahranjen, a o značaju ovog mjesta govori i posjet pape Ivana Drugog. Dalje na našem putu prema jugu i Petri obilazimo Kerak, grad u kojem se nalazi dvorac Kerak, koji potječe iz perioda križara.

Mrtvo more, najneobičnije na svijetu, jezero koje godinama privlači tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu, oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Upravo zbog saliniteta, svi posjetioci uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti! 

WADI MUSA

Wadi Musa je mali grad na jugu Joradana, u blizini Petre. Zanimjivo mjesto, s puno turista, koje je naziv dobilo po Mojsiju, koji je ovuda prošao i čudom stvorio izvor vode u pustinjskom kamenu. U slobodnom prijevodu ime mu je „Mojsijeva dolina“. Pravo mjesto za odmor i opuštanje prije polaska u avanturu i istraživanje Petre, koja se nalazi na samo 2 kilometra od grada!

PETRA 

Petra, čuveni antički grad u kamenu i jedno od najneobičnijih mjesta na svijetu. Izgrađena je u četvrtom stoljeću prije nove ere. Obilazimo grad u stijeni, kraljevske grobnice i riznice u pećinama i brojna pećinska svetišta. Na putu do Petre prolazimo kroz 1 kilometar dugačak i uzak kanjon Al Siq, a iznad nas se strmo uzdižu stijene nekih 300 metara u vis. Značenje imena Petra pronaći ćemo u grčkom jeziku i riječi “petros”, što znači kamen, a u arapskom svijetu nazivaju je i Al Batra. Osim što je zovu gradom u kamenu, poznata je i kao “Ružičasti grad” zahvaljujući boji pijeska u koji je uklesana. Danas je na listi UNESCO kulturne baštine i privlači putnike iz svih dijelova svijeta. Ovdje je snimljen i film o Indijani Jones. Veličanstvena Petra!

WADI RUM

Za kraj neobične avanture po Jordanu, obilazimo Wadi Rum pustinju, skoro pa netaknutu od strane ljudske ruke. Uživamo u nestvarnim predjelima pješčane i kamene pustinje, pješačimo, jašemo deve… Potpuno nevjerojatno mjesto poslužilo je i za snimanje filmova kao što su Crvena Planeta i Marsovac. Često je zbog pejzaža zovu i “Dolinom Mjeseca”.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

 

 

1. dan (29.12.2019): Okupljanje grupe u zračnoj luci Budimpešta. Direktan let iz Budimpešte za Aman. Dolazak u Aman. Transfer do hotela. Aman je glavni grad Kraljevine Jordan i jedan od najliberalnijih gradova u arapskom svijetu. Za prvi dan avanture u Jordanu planiran je fakultativni izlet – obilazak Amana. Noćenje.

2. dan (30.12.2019): U jutarnjim satima napuštamo smještaj i polazimo za Wadi Musa. Usputno stajanje i obilazak Planine Nebo, mjesto odakle je prvi put Mojsije vidio Obećanu Zemlju. Nastavak putovanja preko Madabe i obilazak Mrtvog mora, najneobičnijeg na svijetu, jezera koje godinama privlaci tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Nastavak putovanja za Wadi Musa. Smještaj. Noćenje.

3. dan (31.12.2019): Fakultativni dvodnevni izlet u Petru. Obilazak grada u stijeni, kraljevskih grobnica i riznica u pećinama. Prolazak kroz kanjon Sik, brojna pećinska svetišta, kazalište, slavne grobnice kraljevske obitelji, isklesane u stijeni...  Danas je na listi Unesco kulturne baštine i privlači putnike iz svih djelova svijeta. Noćenje. SRETNA NOVA 2020. GODINA!

4. dan (01.01.2020): Nastavak fakultativnog izleta - obilaska Petre i uživanje u čarima Bliskog Istoka. Noćenje.

5. dan (02.01.2020): Fakultativni izlet u Wadi Rum pustinju, skoro pa netaknutu od strane ljudske ruke. Uživamo u nestvarnim predjelima pjješčane i kamene pustinje, pješačimo, jašemo deve… Noćenje u pustinji.

6. dan (03.01.2020): Nakon izlaska Sunca u pustinji ispijamo čaj i krećemo prema Wadi Musa. Dolazak u Wadi Musa i slobodno vrijeme. Noćenje.

7. dan (04.01.2020): Napuštamo smještaj u ranim jutarnjim satima. Polazak za Aman. Nakon dolaska u Aman slobodno vrijeme. Noćenje.

8. dan (05.01.2020): Ranojutarnji transfer do zračne luke. Direktan let od Amana do Budimpešte u prijepodnevnim satima. Dolazak u Budimpeštu i transfer do Beograda. Kraj putovanja.

Polazak: 29.12.2019.

* U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske od strane agencije ili avio kompanije. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena putovanja:

Termin 

29.12.2019.

First minute cijena

7.410 kn

Regularna cijena

8.200 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata, revolving kartice do 12 rata)

Cijena putovanja za gotovinu:

Termin 

29.12.2019.

First minute cijena

7.040 kn (940€)

Regularna cijena

7.790 kn (1040€)

(u cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijena vrijedi za sve prijave do 3 mjeseca pred polazak, odnosno do 28.09.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena putovanja.

**Aranžman je pravljen na bazi letova low cost kompanija, stoga je cijena putovanja podložna promjenama u skladu s promjenom cijene aviokarte. Cijena je garantirana nakon uplate avansa i izdavanja avio karata.

Cijene u kunama su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 22.04.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500 kn. Ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije do 6 tjedana prije polaska.

Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Budimpešta – Aman – Budimpešta
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Ručnu prtljagu do 10kg dimenzija 55x40x20cm
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja s doručkom u hotelu u Amanu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 5 noćenja s doručkom u hotelu u Wadi Musa
 • Novogodišnju večeru u hotelu (bez pića)
 • Organizaciju putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku

Cijena putovanja  ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za lokalitete i kulturno-povijesne spomenike
 • Doplatu za dodatnu prtljagu do 20kg – 55eur za sve letove*
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se ugovoriti u agenciji)
 • Transfer do i od zračne luke Budimpešta
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja
 • Vizu za Jordan

*Prilikom prijave za putovanje potrebno je izjasniti se o dodatnoj čekiranoj prtljazi od 20kg. Nije moguće naknadno izjašnjavanje o dodatku čekirane prtljage od 20 kg. Ukoliko se putnici pri prijavi u agenciji ne izjasne o dodatnoj čekiranoj prtljazi od 20 kg, dužni su sami da se informiraju o dodavanju prtljage i cijeni u samoj zračnoj luci prilikom check in-a.

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana pred put.  

Aman – glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 milijuna stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu. Broj turista je i dalje mali ali u posljednjim godinama se povećava. Bogato nasljeđe i duh istoka sve više privlače pažnju putnika širom svijeta.         
Wadi Musa – mali grad na jugu Jordana, u blizini Petre. Zanimljivo mjesto, s puno turista, koje je naziv dobilo po Mojsiju, koji je ovuda prošao i čudom stvorio izvor vode u pustinjskom kamenu.

Fakultativni dvodnevni izlet u Petru:

Smještena između Crvenog i Mrtvog mora i naseljena od prapovijesnih vremena sve do 7. stoljeća; glavni grad Nabatejaca izrezbaren u stijeni; u vrijeme helenističkog i rimskog doba, postao je glavni karavan centar za tamjan iz Arabije, svilu iz Kine i začine Indije; raskršće između Arabije, Egipta i Sirije. Petra je polu izgrađena, polu izrezbarena u kamenu, a okružena je planinama prožetim prolazima i klisurama. Genijalan sistem upravljanja vodama omogućio je ekstenzivno rješavanje suštinski sušnog područja tijekom vladavine Nabatejaca, Rima i Bizantskog razdoblja. To je jedan od najbogatijih i najvećih arheoloških nalazišta na svijetu postavljen u dominantnom pejzažu pješčara.

Izvanredna univerzalna vrijednost Petre nalazi se u arhitekturi grobnica i hramova; ostatcima kanala, tunela i brana za preusmjeravanje vode koje su se kombinirale sa ogromnom mrežom cisterni i rezervoara koji su sakupljali sezonske kiše; kao i arheološki ostatci - hramovi, crkve i druge javne zgrade. Mješavina helenističkih arhitektonskih fasada sa tradicionalnim izrezbarenim u kamenu hramovima/grobnicama Nabatejaca - uključujući Trezor, grobnicu Urn, grobnicu Korintan i Deir ("samostan") - predstavlja jedinstveno umjetničko dostignuće i izuzetnu arhitektonsku cjelinu prvih stoljeća prije nove ere. Raznovrsni arheološki ostatci i arhitektonski spomenici od prapovijesti do srednjevjekovnog perioda nose izuzetno svjedočanstvo o sada izgubljenim civilizacijama koje su nasljeđivale jedna drugu na ovoj lokaciji.

Trajanje izleta: 2 dana 

Plan i program izleta:

1. Dan - polazak iz hotela u Wadi Mussi u jutarnjim časovima. Pješice se provlačimo glavnim putem do ulaza– Sikom – usječenim u ružičastim stijenama nekoliko metara visokim. Pred nama će se prikazati remek djelo arhitekture i svakako jedno od najimpozantnijih građevina Petre visine 40 m – Trezor. Izrezbaren u stijeni, vjeruje se da je građen u 1.stoljeću prije Krista pokazatelj je utjecaja Stare Grčke u arhitekturi sa visokim korintskim stupovima, frizovima i figurama. Šetamo se Ulicom Fasada. Dolazimo do Teatra iz 4. prije Krista gdje je nekada predstave gledalo i do 4 tisuća gledalaca. Vidjet ćemo Kraljevsku grobnicu, branu i Tamni tunel koji su štitili grad od poplava I sveukupno shvatiti zašto su Grci dali ime gradu Petra odnosno kamen. I nakon cjelodnevnog istraživanja Petre vraćamo se u hotelu Wadi Mussi u večernjim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.
2. Dan - polazak iz hotela u Wadi Mussi u jutarnjim časovima. Istražujemo lokalitete, grobnice I hrmove a za malo hrabrije i u boljoj kondiciji penjemo se do mjesta žrtvovanja koji se nalazi oko  40 min hoda stepenicama i putem kojim su i sami Nabatejci išli tijekom procesija. I nakon cjelodnevnog istraživanja Petre vraćamo se u hotelu Wadi Mussi u večernjim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

U cijenu su uključeni: transferi, lokalni vodič i ulaznice.

 

Fakultativni dvodnevni izlet u Wadi Rum pustinju:

Wadi Rum se naziva i ,,Dolina Mjeseca“ baš zbog njenih nestvarnih pejzaža koji ne izgledaju baš ovozemaljski. Ova pustinja se nalazi nedaleko od granice sa Saudijskom Arabijom. U Wadi Rumu se smjenjuju pejzaži poput uskih klanaca, prirodnih lukova pa sve do vrtoglavih litica, pustinjskog raslinja i spilja. Ponegdje je pijesak žut, negdje jarko narančast a negdje je teren prekriven sitnim kamenjem. Sam naziv Wadi Rum u prijevodu znači uzdignuta dolina, a najviša točka u pustinji je planina Um Dami i visine je 1800 metara.

Trajanje izleta je 2 dana 

Plan i program izleta:

1. Dan – krećemo u jutarnjim časovima iz Wadi Musse. Dolazimo do kampa u kom smo smješteni tokom noći. Uživamo u nestvarnim predjelima pustinje a tko želi može vožnjom džipom ili devom ili čak balonom istraživati pustinju iz različitih perspektiva. Gledamo zalazak sunca nad ružičastim pijeskom i uživamo u mirnoj i mističnoj atmosferi pustinje. Noćenje u  šatorima.

2. Dan – nakon izlaska sunca doručka još malo uživamo u šetnji i fotografiranju. Napuštamo kamp i krećemo prema Wadi Mussi a zatim prema Amanu. 

U cijenu je uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice, prenoćište u kampu, večera i doručak.

U cijenu nisu uključeni individualni troškovi kao ni individualno iznajmljivanje džipa, deve ili balona

 

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLJE

Državljanima Hrvatske je potrebna viza za Jordan koja se može dobiti na graničnom prijelazu pilikom dolaska u Jordan. Putovnica mora vrijediti još 6 mjeseci nakon završetka putovanja.


PROMET

Najveća međunarodna zračna luka nalazi se u Ammanu. Sve veće svjetske avio-kompanije imaju letove za Amman, a jordanski Royal Jordanian ima letove za sve važnije svjetske destinacije. Postoji i određen broj low cost kompanija koji lete za veće europske gradove.
Jordanska luka Akaba nalazi se na Crvenom moru.
Putnička željeznička mreža u regiji je slabo razvijena. Prijevoz između gradova obavlja se uglavnom autobusima. Gradski prijevoz u velikim gradovima je ograničen. Osnovno sredstvo gradskog prijevoza su mini-busevi i taksi. Ne postoje označene stanice, ali ukoliko podignete ruku, vozač mini-busa će stati doslovno bilo gdje. Prilikom ulaženja potrebno je napomenuti vozaču gdje želite izići. Taksi vozači ne koriste taksimetre pa je najbolje prije početka vožnje dogovoriti cijenu.
Putna mreža u regiji je dosta razgranata i ceste su uglavnom dobre, iako je autocesta vrlo malo. Oni koji se odluče voziti trebaju imati na umu da je glavno pravilo u vožnji da nema pravila pa prema tome treba biti posebno oprezan.
Za upravljanje vozilom potrebna je međunarodna vozačka dozvola. 

SIGURNOST

Sigurnosna situacija u Jordanu je generalno stabilna i, iako se zemlja nalazi između Iraka i Sirije, ne postoje posebna sigurnosna upozorenja osim savjeta da se ne približava granici sa Sirijom. Međutim, neophodno je imati na umu da se situacija može promjeniti prakrički preko noći, pod utjecajem događaja u susjednim zemljama. S druge strane, stope kriminala su u prosjeku niže nego u europskim zemljama.

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Zdravstvena zaštita je dobra. Uz državne bolnice prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama u Jordanu koštaju slično kao kod nas.
Preporuča se konzumiranje flaširane vode za piće, a što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

NOVAC

Službena valuta je jordanski dinar (JOD) čija vrednost u siječnju 2017. godine iznosi 1 euro = 0,75 JOD, 1 USD = 0,71 JOD

Upotreba kartica je ograničena. Raspon cijena je širok u odnosu na kvalitetu usluge koja se traži. Ovo se odnosi, prije svega, na restorane i hotele, kao i na prijevoz i usluge liječnika. Tradicionalni restorani mogu biti cijenovno pristupačniji, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. "Cijenkanje" prilikom kupovine (i to pogotovo u "skupinama" ili uličnim dućanima) dio je kulture.

OSTALO

S obzirom da se radi o islamskoj zemlji, trebalo bi poštovati opća pravila koja vrijede u cijelom islamskom svijetu. Ovo se prvenstveno odnosi na odjevanje žena.