Jordan Akcija

Jordan Akcija

Putovanje u Jordan - polasci 08.06.2019., 15.06.2019., 22.06.2019.

8 dana - PROMO CIJENA 4.490 kn - avion, takse, transferi, hotel, usluge vodiča i odlazak na Mrtvo more

Kraljevina na Bliskom Istoku, pustinjska zemlja bez nafte, ali zemlja u kojoj se nalazi najnevjerojatnije čudo antičkog svijeta, jedinstvena Petra, grad u kamenu. Glavni grad je Amman, a zemlju naseljava nešto više od 5 milijuna stanovnika. Čuveni Lorens od Arabije predvodio je arapsko stanovništvo u velikim bitkama protiv Osmanskog Carstva. Jordan je jedina zemlja na ovom području koja nema naftu, a uz Egipat je jedina arapska nacija koja ima potpisan mir s Izraelom! Veliki broj biblijskih mjesta nalazi se ovdje, među kojima su i gradovi poput Sodome i Gomore. I zapamtite, ako Vas netko ponudi obrokom, ljubazno odbijte prva tri puta, a onda srdačno prihvatite.

AMMAN

Amman je glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 milijuna stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu, a često mu daju i naziv „Novi Beirut“. U trećem stoljeću prije nove ere zvao se Filadelfija. Broj turista je i dalje nizak, ali u posljednjim godinama se povećava, a godišnje ga posjeti oko 2 milijuna turista. Bogato nasljeđe i duh istoka sve više privlače pažnju putnika širom svijeta.

PLANINA NEBO I KERAK

Planina Nebo se nalazi u Jordanu i s nje se pruža pogled na dolinu i Mrtvo more u daljini. Prema predaji Bog je Mojsiju rekao da se popne na ovu planinu i odatle će vidjeti Obećanu Zemlju. Na ovom mjestu Mojsije je i sahranjen, a o značaju ovog mjesta govori i posjet pape Ivana Drugog. Dalje na našem putu prema jugu i Petri obilazimo Kerak, grad u kojem se nalazi dvorac Kerak, koji potječe iz perioda križara.

MRTVO MORE

Mrtvo more, najneobičnije na svijetu, jezero koje godinama privlači tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416 m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu, oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Upravo zbog saliniteta, svi posjetioci uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti! 

WADI MUSA

Wadi Musa je mali grad na jugu Joradana, u blizini Petre. Zanimjivo mjesto, s puno turista, koje je naziv dobilo po Mojsiju, koji je ovuda prošao i čudom stvorio izvor vode u pustinjskom kamenu. U slobodnom prijevodu ime mu je „Mojsijeva dolina“. Pravo mjesto za odmor i opuštanje prije polaska u avanturu i istraživanje Petre, koja se nalazi na samo 2 kilometra od grada!

PETRA 

Petra, čuveni antički grad u kamenu i jedno od najneobičnijih mjesta na svijetu. Izgrađena je u četvrtom stoljeću prije nove ere. Obilazimo grad u stijeni, kraljevske grobnice i riznice u pećinama i brojna pećinska svetišta. Na putu do Petre prolazimo kroz 1 kilometar dugačak i uzak kanjon Al Siq, a iznad nas se strmo uzdižu stijene nekih 300 metara u vis. Značenje imena Petra pronaći ćemo u grčkom jeziku i riječi “petros”, što znači kamen, a u arapskom svijetu nazivaju je i Al Batra. Osim što je zovu gradom u kamenu, poznata je i kao “Ružičasti grad” zahvaljujući boji pijeska u koji je uklesana. Danas je na listi UNESCO kulturne baštine i privlači putnike iz svih dijelova svijeta. Ovdje je snimljen i film o Indijani Jones. Veličanstvena Petra!

WADI RUM

Za kraj neobične avanture po Jordanu, obilazimo Wadi Rum pustinju, skoro pa netaknutu od strane ljudske ruke. Uživamo u nestvarnim predjelima pješčane i kamene pustinje, pješačimo, jašemo deve… Potpuno nevjerojatno mjesto poslužilo je i za snimanje filmova kao što su Crvena Planeta i Marsovac. Često je zbog pejzaža zovu i “Dolinom Mjeseca”.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan: Okupljanje grupe u zračnoj luci u Budimpešti. Direktan let za Amman. Dolazak u Amman, glavni grad Kraljevine Jordan i jedan od najliberalnijih gradova u arapskom svijetu. Transfer do hotela. Fakultativni obilazak grada. Noćenje.

2. dan: U jutarnjim satima napuštamo smještaj i krećemo za Wadi Musa. Usputno stajanje i obilazak Planine Nebo, mjesto odakle je prvi put Mojsije vidio Obećanu Zemlju. Nastavak putovanja i obilazak Mrtvog mora, najneobičnijeg na svijetu, jezera koje godinama privlači tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416 m ispod razine mora predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu, oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Nastavak putovanja za Wadi Musa. Smještaj. Noćenje.

3. dan: Fakultativni dvodnevni izlet u Petru. Obilazak grada u stijeni, kraljevskih grobnica i riznica u pećinama. Prolazak kroz kanjon Siq, brojna pećinska svetišta, kazalište, slavne grobnice kraljevske obitelji isklesane u stijeni... Danas je na listi UNESCO kulturne baštine i privlači putnike iz svih dijelova svijeta. Noćenje.

4. dan: Nastavak fakultativnog obilaska Petre i uživanje u čarima Bliskog Istoka. Noćenje.

5. dan: Fakultativni izlet u Wadi Rum pustinju, skoro pa netaknutu od strane ljudske ruke. Uživamo u nestvarnim predjelima pješčane i kamene pustinje, pješačimo, jašemo deve… Noćenje u pustinji.

6. dan: Nakon izlaska Sunca u pustinji ispijamo čaj i krećemo prema Wadi Musa. Dolazak u Wadi Musa i slobodno vrijeme. Noćenje.

7. dan: Napuštamo smještaj u prijepodnevnim satima. Polazak za Amman. Na putu ka Ammanu obilazimo Kerak, grad u kojem se nalazi dvorac Kerak koji potječe iz vremena križara. Dolazak u Amman. Noćenje.

8. dan: Transfer do zračne luke u jutarnjim satima. Direktan let za Budimpeštu. Dolazak u Budimpeštu. Kraj putovanja.

Polasci: 08.06.2019., 15.06.2019., 22.06.2019.

CIJENE I UVJETI:

Promo cijena za sve polaske - 4.490kn (600€)

Termin

PROMO CIJENA

First Minute cijena

Regularna cijena

08.06.2019.

4.725 kn

5.040 kn

5.510 kn

15.06.2019.

4.725 kn

5.040 kn

5.510 kn

22.06.2019. 4.725 kn 5.040 kn 5.510 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata, revolving kartice do 12 rata)

Cijena za gotovinu:

Termin

PROMO CIJENA

First Minute cijena

Regularna cijena

08.06.2019.

4.490kn (600€)

4.790kn (640 €)

5.235kn (700€)

15.06.2019.

4.490kn (600€)

4.790kn (640€)

5.235kn (700€)

22.06.2019. 4.490kn (600€) 4.790kn (640€) 5.235kn (700€)

(u cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

**Promo cijena za sve polaske vrijedi za prvih 5 prijavljenih putnika ili do popune mjesta na letovima.

** First Minute cijena za polazak 08.06.2019. vrijedi za prijave do 08.04.2019. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi regularna cijena aranžmana.

** First Minute cijena za polazak 15.06.2019. vrijedi za prijave do 15.04.2019. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi regularna cijena aranžmana.

** First Minute cijena za polazak 22.06.2019. vrijedi za prijave do 22.04.2019. ili do popune mjesta. Nakon toga vrijedi regularna cijena aranžmana.

Cijene u kunama su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 26.02.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

**** Aranžman je rađen na temelju low cost avio kompanija te je cijena aranžmana podložna promjenama u skladu s promjenom cijene avio karte. Cijena je garantirana nakon uplate rezervacije i izdavanja avio karte.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500 kn. Ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije do 6 tjedana prije polaska.

Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Povratnu avio kartu na relaciji Budimpešta – Amman – Budimpešta sa svim pristojbama
 • Ručnu prtljagu do 10 kg dimenzija 55×40×20 cm
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Ammanu
 • 5 noćenja s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Wadi Musa
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja NE uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • *Doplatu za dodatnu prtljagu do 20 kg – do 55 eur za sve letove (*prilikom prijave za putovanje potrebno je izjasniti se o dodatnoj prtljazi. Samo u tom slučaju vrijedi cijena do 55 eur. Ukoliko se putnici pri prijavi ne izjasne o dodatnoj prtljazi dužni su se sami informirati o dodavanju prtljage i cijeni na aerodromu prilikom check in-a)
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja aranžmana
 • Vizu za Jordan
 • Transfer do i od zračne luke Budimpešta

 

NAPOMENE:

Opće napomene:

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne rampe itd.). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svaka 3-4 sata (ovisno o lokaciji i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije (TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta

 

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

 

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela bit će potvrđeni nakon formiranja grupe, a najkasnije tjedan dana prije polaska.

Amman – glavni grad Kraljevine Jordan. U gradu živi nešto više od 4 milijuna stanovnika i smatraju ga najliberalnijim gradom u arapskom svijetu. Broj turista je i dalje nizak, ali posljednjih godina se povećava. Bogato nasljeđe i duh istoka sve više privlače pažnju putnika širom svijeta.

Wadi Musa – mali grad na jugu Jordana, u blizini Petre. Zanimljivo mjesto s puno turista, koje je naziv dobilo po Mojsiju, koji je ovuda prošao i čudom stvorio izvor vode u pustinjskom kamenu.

Fakultativni dvodnevni izlet u Petru:

Smještena između Crvenog i Mrtvog mora i naseljena od prapovijesnih vremena sve do 7. stoljeća; glavni grad Nabatejaca izrezbaren u stijeni; u vrijeme helenističkog i rimskog doba, postao je glavni karavan centar za tamjan iz Arabije, svilu iz Kine i začine Indije; raskršće između Arabije, Egipta i Sirije. Petra je polu izgrađena, polu izrezbarena u kamenu, a okružena je planinama prožetim prolazima i klisurama. Genijalan sistem upravljanja vodama omogućio je ekstenzivno rješavanje suštinski sušnog područja tijekom vladavine Nabatejaca, Rima i Bizantskog razdoblja. To je jedan od najbogatijih i najvećih arheoloških nalazišta na svijetu postavljen u dominantnom pejzažu pješčara.

Izvanredna univerzalna vrijednost Petre nalazi se u arhitekturi grobnica i hramova; ostatcima kanala, tunela i brana za preusmjeravanje vode koje su se kombinirale sa ogromnom mrežom cisterni i rezervoara koji su sakupljali sezonske kiše; kao i arheološki ostatci - hramovi, crkve i druge javne zgrade. Mješavina helenističkih arhitektonskih fasada sa tradicionalnim izrezbarenim u kamenu hramovima/grobnicama Nabatejaca - uključujući Trezor, grobnicu Urn, grobnicu Korintan i Deir ("samostan") - predstavlja jedinstveno umjetničko dostignuće i izuzetnu arhitektonsku cjelinu prvih stoljeća prije nove ere. Raznovrsni arheološki ostatci i arhitektonski spomenici od prapovijesti do srednjevjekovnog perioda nose izuzetno svjedočanstvo o sada izgubljenim civilizacijama koje su nasljeđivale jedna drugu na ovoj lokaciji.

Trajanje izleta: 2 dana 

Plan i program izleta:

1. Dan - polazak iz hotela u Wadi Mussi u jutarnjim časovima. Pješice se provlačimo glavnim putem do ulaza– Sikom – usječenim u ružičastim stijenama nekoliko metara visokim. Pred nama će se prikazati remek djelo arhitekture i svakako jedno od najimpozantnijih građevina Petre visine 40 m – Trezor. Izrezbaren u stijeni, vjeruje se da je građen u 1.stoljeću prije Krista pokazatelj je utjecaja Stare Grčke u arhitekturi sa visokim korintskim stupovima, frizovima i figurama. Šetamo se Ulicom Fasada. Dolazimo do Teatra iz 4. prije Krista gdje je nekada predstave gledalo i do 4 tisuća gledalaca. Vidjet ćemo Kraljevsku grobnicu, branu i Tamni tunel koji su štitili grad od poplava I sveukupno shvatiti zašto su Grci dali ime gradu Petra odnosno kamen. I nakon cjelodnevnog istraživanja Petre vraćamo se u hotelu Wadi Mussi u večernjim časovima. Slobodno vreme. Noćenje.
2. Dan - polazak iz hotela u Wadi Mussi u jutarnjim časovima. Istražujemo lokalitete, grobnice I hrmove a za malo hrabrije i u boljoj kondiciji penjemo se do mjesta žrtvovanja koji se nalazi oko  40 min hoda stepenicama i putem kojim su i sami Nabatejci išli tijekom procesija. I nakon cjelodnevnog istraživanja Petre vraćamo se u hotelu Wadi Mussi u večernjim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

U cijenu su uključeni: transferi, lokalni vodič i ulaznice.

 

Fakultativni dvodnevni izlet u Wadi Rum pustinju:

Wadi Rum se naziva i ,,Dolina Mjeseca“ baš zbog njenih nestvarnih pejzaža koji ne izgledaju baš ovozemaljski. Ova pustinja se nalazi nedaleko od granice sa Saudijskom Arabijom. U Wadi Rumu se smjenjuju pejzaži poput uskih klanaca, prirodnih lukova pa sve do vrtoglavih litica, pustinjskog raslinja i spilja. Ponegdje je pijesak žut, negdje jarko narančast a negdje je teren prekriven sitnim kamenjem. Sam naziv Wadi Rum u prijevodu znači uzdignuta dolina, a najviša točka u pustinji je planina Um Dami i visine je 1800 metara.

Trajanje izleta je 2 dana 

Plan i program izleta:

1. Dan – krećemo u jutarnjim časovima iz Wadi Musse. Dolazimo do kampa u kom smo smješteni tokom noći. Uživamo u nestvarnim predjelima pustinje a tko želi može vožnjom džipom ili devom ili čak balonom istraživati pustinju iz različitih perspektiva. Gledamo zalazak sunca nad ružičastim pijeskom i uživamo u mirnoj i mističnoj atmosferi pustinje. Noćenje u  šatorima.

2. Dan – nakon izlaska sunca doručka još malo uživamo u šetnji i fotografiranju. Napuštamo kamp i krećemo prema Wadi Mussi a zatim prema Amanu. 

U cijenu je uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice, prenoćište u kampu, večera i doručak.

U cijenu nisu uključeni individualni troškovi kao ni individualno iznajmljivanje džipa, deve ili balona

 

NAPOMENE:

 • Opisi i cijene fakultativnih izleta su informativnog karaktera i podložni su promjenama.
 • Fakultativni izleti nisu obavezni dio putovanja.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenljivi i ovise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti uticati na stvari izvan dometa agencije vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguća, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju sa predviđenim itinerarom i uvjetima fakultativnog izleta.

JORDAN

Opći podaci: Bliskoistočna zemlja nevjerojatne i burne povijesti i potpuno otvorenih i srdačnih ljudi. Graniči se sa Sirijom, Irakom, Saudijskom Arabijom i Izraelom. Pustinje, rijeke, planine pružaju se duž čitave zemlje, a u samom središtu nalazi se i grad u kamenu – Petra, lokalitet zaštićen od strane UNESCO-a. Na teritoriju ove zemlje nalazi se i najslanije jezero na svijetu – Mrtvo more.

Glavni grad: Aman

Površina: 89.342 km²

Broj stanovnika: 10.2 milijuna stanovnika

Stanovništvo: Arapi 98%, ostali 2%

Jezik: arapski i engleski

Vjeroispovijest: muslimani 97%, kršćani 2%, ostali (budisti, hinduisti, židovi) 1%

Neovisnost: 1946. godina

Valuta: Jordanski dinar 1 EUR = 0.88 JOD; 1 USD = 0.71 JOD

Za potrošnju u Jordanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Bankomati postoje, ali se nemojte oslanjati na njih. Kartice ne možete uvijek koristiti i preporučuje se gotovinsko plaćanje. O pojedinostima se savjetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

Vremenska zona: GMT +3

Viza: Viza za ulazak u Jordan pribavlja se prilikom slijetanja u zračnu luku u Ammanu i košta 40 Jod (oko 56 $). Ponesite obavezno i dvije fotografije, ne starije od 6 mjeseci, na bijeloj pozadini, dimenzija 3,5×4,5 cm.

Klima: Klima u Jordanu je tipična pustinjska s visokim dnevnim temperaturama i niskim noćnim. Temperature tijekom dana se kreću između 20 i 32˚C, dok noću mogu pasti na 10-ak stupnjeva, tako da imajte to u vidu prilikom pakiranja.

Hrana i piće: Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski istok, npr. jela slična falafelu, humusu i sl. Tu su i slatkiši sa slatkim sirom, baklave... Obavezno probajte čaj i kavu. Alkohol je poprilično skup. Također u većini restorana gdje se hrani muslimansko stanovništvo alkohola obično nema u ponudi. Voće perite flaširanom vodom ili očistite/ogulite. Cijene hrane su pristupačne, što nije slučaj s alkoholnim pićima.

Zdravlje: Za ulazak na teritorij Jordana, zakonski nije obavezno cijepljenje, ali se svakako konzultirajte sa svojim liječnikom. Preporuča se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponesite lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sunčanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju Vaše lične stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u sjeverne dijelove Jordana, pogranične dijelove prema Siriji i Izraelu. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite slikati nekoga, morate obavezno pitati. Bakšiš i cjenkanje dio su tradicije.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Kratke hlače i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi s dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Pristojnije oblačenje koje vrijedi za vjerske objekte vrijedi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte pristojniju garderobu, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladi, ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje Petre kao i maramu (za pripadnice ženskog spola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetanja po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

Komunikacija: Naše mreže rade na teritoriju Jordana. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju Wi-Fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi posebni adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine beduina, začine, čajeve, kavu, keramiku, proizvode s Mrtvog mora, marame... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge prirodne predmete.