Izrael

Izrael

Istraživanje Bliskog Istoka - magični Izrael!
Izrael - Jeruzalem, Mrtvo More, Tel Aviv

8 dana - od 5.905 kn  (uključene sve avio karte, pristojbe, transferi, smještaj)
Polazak: 27.03.2019. (POPUNJENO)

Izrael je mala zemlja na Bliskom Istoku koju naseljava nešto više od 8 milijuna stanovnika, uglavnom Židova, na istočnoj obali Sredozemnog mora. Zemlja pustinja, mora, povremenog snijega u pustinji, svetih mjesta islama, kršćanstva i židovstva, tradicije ali i velikih sloboda, mladih ljudi, provoda i duhovnog mira. Ako se slučajno izgubite u nekom od izraelskih gradova, nemojte tražiti Ulicu Maslina, jer u Izraelu postoji velik broj ulica s ovim imenom, i to u svakom gradu. Zajedno ćemo imati priliku uvjeriti se zašto je Izrael vodeća turistička destinacija u svijetu i uživati u svim divnim stvarima koje ova tajanstvena i neobična zemlja ima za ponuditi. 

Tel Aviv je jedan od najvećih gradova u Izraelu u kojem živi oko 400.000 stanovnika, smješten na obali Sredozemnog mora, ekonomski i tehnološki centar, popularna turistička destinacija i centar provoda i mladih. Plaže, barovi, trgovački centri i sekularni život čine ovaj grad zanimljivim turističkim odredištem, pa i ne čudi što ga zovu gradom koji nikada ne spava. Tel Aviv je i glavno kulturno središte države. Bijeli grad pun energije je i grad sporta, biciklističkih staza, parkova, skejt takmičenja i naravno plaža kojih službeno ima četrnaest. Osnovan na samom početku dvadesetog stoljeća, razvio se u jednu od najprivlačnijih destinacija na Bliskom Istoku, tako da ćete i vi biti među 3.3 milijuna turista koji svake godine posjete Tel Aviv i uživaju u jednom od preko 300 sunčanih dana godišnje. 

Haifa je grad koji se nalazi u podnožju planine Karmel (HarHa Karmel). Treći po veličini i jedan od najljepših gradova u Izraelu. Obilazimo svjetski centar bahajske vjere, karmeličanski manastir Stela Maris, mogućnost vožnje žičarom, koja povezuje vrh Karmelasa Bat Galimom odakle se pruža nevjerojatan pogled na zaljev i okolinu Haife. Haifa je grad nevjerojatnih plaža, grafita, muzeja i međureligijske harmonije jer u ovom mjestu ljudi 5 religija žive i odlično funkcioniraju zajedno.

Akra, grad pun burne povijesti, tajni kopnenih i pomorskih sila koje su se borile za nadmoć u ovoj regiji. Akra je na listi svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo zidine grada, Krstašku tvrđavu, Gotičku dvoranu, turske kupaonice El Basa, Pašinu džamiju... Nalazi se u pokrajini Galileja na obali Sredozemnog mora u zaljevu Haife. Ovdje se nalazi i najsvetije mesto Bahajske vjeroispovesti. Ovaj grad živi već duže od 4000 godina pa je jedan od najstarijih u Izraelu.

Nazaret, mjesto koje se u Bibliji spominje kao prebivalište Isusa Krista tokom njegovog djetinjstva. Bazilika Blagovijesti, Šuk bazar, Djevičina fontana, Crkva Sv. Gavrila samo su neke od mnogobrojnih atrakcija. Zovu ga arapskom prijestolnicom Izraela.  

Jeruzalem – je glavni grad Izraela i drevni grad na Bliskom Istoku, u povijesnoj regiji Palestini, biblijskoj Svetoj Zemlji. Jeruzalem je sveti grad tri religije: kršćanstva, židovstva i islama. Prema nekim procjenama, u Jeruzalemu postoji 1204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije.​ U sebi krije veliki broj nevjerojatnih lokaliteta među kojima su Zid plača, podzemni tunel Zida plača, Židovska četvrt, Crkva svih nacija na Maslinovoj Gori, Jaffa vrata, Put bola, zlatna kupola Omarove džamije, crkva Svetog groba, shopping u centru pješačke zone Mamila, memorijalni centar Jad Vasem, Novi povijesni muzej holokausta i mnoge druge.

Jeruzalem je i grad parkova, grad sa više od 2000 arheoloških lokaliteta, muzeja, više od 30 festivala, a simbol grada, lav, najviše govori o moći i značaju ovog nevjerojatnog grada. Zidine koje opasuju stari grad duge su više od 4 kilometra a u grad se može ući kroz sedam vrata. Zaista nestvarno mjesto, burne povijesti, duha istoka ali i kršćanstva, mladih, nasmijanih, pa i ne čudi što je omiljena destinacija više milijuna turista!

Mrtvo more, najneobičnije na svijetu, jezero koje godinama privlači tisuće turista iz cijelog svijeta. Aristotel je pisao o izvanrednim svojstvima njegove vode, a egipatska kraljica Kleopatra ga je dobila na poklon od Marka Antonija. Dubinom od 416m ispod nivoa mora, predstavlja najnižu točku na zemlji. Koncentracija soli u vodi je najviša na svijetu oko 30%, skoro osam puta više od saliniteta ostalih mora i oceana. Upravo zbog saliniteta, svi posjetioci uživaju plutajući po površini, jer je ovdje nemoguće potonuti! 

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15

 

Plan i program puta:

1.dan (27.03.2019): Sastanak u zračnoj luci „Nikola Tesla“ u Beogradu. Polazak iz Beograda i let do Tel Aviva s presjedanjem. Dolazak u Jeruzalem. Ulazak u smještaj. Noćenje.

2.dan (28.03.2019): Fakultativni izlet - obilazak Jeruzalema. Lagana šetnja i upoznavanje veličanstvenih znamenitosti grada. Posjećujemo ostatke Solomonovog hrama – poznati Zid plača (odnosno Zapadni zid, najsvetije mjesto judaizma), grobnice cara Davida i cara Solomona, ulicu Via Dolorosa, kojom je Isus prošao posljednji put idući na pogubljenje, brdo Golgotu i crkvu Uskrsnuća Kristovog, mjesto raspeća, pogreba i uskrsnuća Isusa Krista. Odlazak na Maslinovu goru i Getsimanski vrt, mjesto gdje je Juda izdao Krista rimskim vojnicima... Džamija Al Aqsa, treća po redu svetinja u muslimanskom svijetu i učenju, mjesto odakle se Muhamed uzdigao na nebo. Razgledavanje ostalih lokaliteta grada, upoznavanje s križarskom povijesti grada, ulogom reda Templara, s povijesti cionizma itd. Mogućnost posjete memorijalnom centru holokausata Yad Vashem, najstrašnijem svjedočanstvu masovnog genocida nad Židovima u Drugom svjetskom ratu. Slobodno vrijeme u večernjim satima. Noćenje.

3.dan (29.03.2019): Fakultativni izlet u Betlehem i Jericho. Beltehem se nalazi na svega desetak kilometara južno od Jeruzalema, pa tamo stižemo veoma brzo. Obilazak grada gdje se po Novom zavjetu rodio Isus Krist, a po predaji i veliki židovski car David. Pećina gdje se Isus rodio, Crkva Rođenja Kristovog, najznačajnija svetišta kršćanstva, muzeji palestinske kulture i folklora, Međunarodni muzej Isusovog rođenja... Nastavljamo izlet i putujemo prema Jericho. Obilazimo najstariji grad na svijetu u kojem život i dalje traje. Jericho je biblijski grad i nevjerojatno naselje na 260 m ispod razine mora. Posjećujemo Goru iskušenja, čudesni grčki pravoslavni samostan kušnje Gospodnje koji je cijelom dužinom uklesan u stijenu, smokvino drvo apostola Zakheja na koje se popeo da bi vidio dolazak Isusa Krista u grad. Povratak u Jeruzalem. Noćenje.

4.dan (30.03.2019): Napuštanje smještaja u Jeruzalemu. Boravak u Izraelu nastavljamo u regiji Mrtvog mora. Transfer autobusom do hotela u turističkom mjestu Ein Bokek, na samoj obali Mrtvog mora. Uživamo u fantastičnom kontrastu koji stvara stjenoviti pustinjski pejzaž izdižući se iznad prelijepih pjeskovitih plaža i atraktivnih turističkih sadržaja. Slobodno popodne i kupanje u Mrtvom moru – nalazimo se na najnižoj točki na Zemlji i plutamo na površini vode bez ikakvog napora! Noćenje.

5.dan (31.03.2019): Slobodno prijepodne za kupanje. Autobusni transfer do Tel Aviva, gdje ćemo biti smješteni do kraja našeg putovanja po Izraelu. Dolazimo u Tel Aviv. U popodnevnim satima fakultativni izlet - obilazak grada i znamenitosti - Bauhaus arhitektura (Tel Aviv je apsolutni lider u svijetu po broju građevina ovog stila), živopisni Carmel market, Yarkon park... Fakultativni izlet - obilazak Jaffe, starog grada smještenog u južnom dijelu Tel Aviva. Jaffa je antički predhodnik Tel Aviva i mjesto prebogate povijesti i kulturnih ukrštaja, riječima neopisivi kolaž s autentičnim duhom Orienta. Tu su tržnica antikviteta, muzeji i galerije, pravoslavna crkva arkanđela Mihaela, bazilika Svetog Petra (za koju se vjeruje da je u njoj boravio Napoleon), džamija Mahmudija, stari svjetionik, Andromedina stijena... Povratak u hotel. Noćenje.

6.dan (01.04.2019): Fakultativni izlet u Haifu, Akru i Nazaret. Vožnja za Haifu, jedan od najmodernijih gradova današnjeg Izraela, dinamičnu mediteransku luku, gdje ćemo odmoriti i obilaziti grad. Posjeta predivnim Bahaiskim vrtovima na brdu Carmel iznad grada, jednom od najljepših primjera pejzažne arhitekture u svijetu. Putujemo dalje u Akru, mjesto koje je u doba križarskih ratova bilo značajno utvrđenje, a poslije pada Jeruzalema 1187. godine u Saladinove ruke postala prijestolnica križarske Jeruzalemske kraljevine. Akra je mjesto osnivanja Teutonskog viteškog reda, a ostala je i posljednje uporište križara na Bliskom istoku. Njenom opsadom i padom 1291. godine uništena je posljednja križarska država na tlu Orienta. Obilazimo staru gradsku jezgru i utvrdu koja je uvrštena na UNESCO listu Svjetske kulturne baštine. Nastavljamo put prema Nazaretu, grad koji je u Bibliji opisan kao mjesto djetinjstva Isusa Krista. Grad je danas prebivalište najbrojnije arapske muslimanske zajednice u Izraelu. Odlikuju ga uske ulice i tipične istočnjačke tržnice. Brojni lokaliteti u gradu upućuju na život obitelji Isusa Krista – radionica oca Josipa, kuća majke Marije, a na tim mjestima su izgrađene važne krščanske crkve. Obilazak Bazilike Navještenja, gdje je po predaji arkanđel Gabrijel Mariji donio vijest da nosi Sina Božjeg. Povratak u Tel Aviv. Noćenje.

7.dan (02.04.2019): Fakultativni izlet na Galilejsko jezero, vožnja autobusom do Capernauma i Galilejskog jezera, lokaliteta gdje je, prema Novom zavjetu, Krist učinio brojna čuda, izliječenja bolesnih, nemoćnih i opsjednutih demonima, gdje je hodao po vodi i propovjedao svoje učenje. Vožnja pored Taborske gore, mjesta Preobraženja Gospodnjeg, obilazak samostana i put nazad za Tel Aviv i naš smještaj. Vrijeme za odmor i eventualni izlazak u noćni provod u Tel Avivu. 

8.dan (03.04.2019): Ranojutarnji transfer do zračne luke. Let za Beograd s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 27.03.2019.

*U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin

27.03.2019.

First minute cijena

6.215 kn

Regularna cijena

6.685 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin

27.03.2019.

First minute cijena

5.905 kn (790€)

Regularna cijena

6.350 kn (850€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijena vrijede za prijave do 15.03.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijavljivanja plaća se 750kn a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ako putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ako putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu sa svim pristojbama na relaciji Beograd – Tel Aviv - Beograd
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u Jeruzalemu
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama na Mrtvom moru
 • Noćenja u hotelu u dvokrevetnim sobama u Tel Avivu prema planu i programu puta
 • Sve transfere prema planu i programu putovanja
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove za vrijeme trajanja putovanja

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Izrael, mala zemlja u središtu bliskoistočne regije, nalazi se nedaleko od mjesta gde se azijski kontinent prelijeva u Afriku, na čarobnom dijelu mediteranske obale, smješten između Libanona, Sirije, Jordana, djelimično priznate države Palestine i Egipta. Na zapadu zemlja cijelom svojom dužinom izlazi na Sredozemno more, na istoku su Golanska visoravan, Galilejsko jezero, rijeka Jordan i Mrtvo more. Južnim dijelom zemlje dominira pustinja Negev, a na krajnjem jugu Izrael izlazi na Crveno more preko Akapskog zaljeva. Uvjerljivo najveći dio populacije živi u modernim urbanim sredinama koje su se smjestile u obalskom mediteranskom pojasu. Vodeći gradovi ove zone su Tel Aviv i Haifa, ujedno i privredni, financijski, politički, kulturni i turistički centri Izraela, ali i šire regije. Naravno, pravi biser izraelske države predstavlja grad Jeruzalem, smješten dublje u kontinentalnom djelu zemlje, prema Istoku, u pravcu Mrtvog mora. Pođite s Jungle tribe-om i njegovim vodičima u avanturu po svjetskoj povijesti, doživite biblijske gradove i legende, zaljubite se u zagonetni šarm Istoka!

Jeruzalem je povijesna prijestolnica židovskog naroda, ali i mjesto nemjerljivog značaja i za krščane i muslimane. To je grad na čijim se građevinama i ruševinama temelji uzbudljiva i skoro nepregledna povijest tri glavne monoteističke religije svijeta. Ovaj drevni grad je sinonim za Izrael, Palestinu i židovoskoo- krščansku civilizaciju, a treći grad po važnosti u Islamu. U gradu postoje 1204 sinagoge, 158 crkava i 73 džamije.

Mrtvo more je jezero na Bliskom istoku koje se uobičajeno naziva morem. Najslanije je jezero na svijetu. Sa svojim salinitetom od 30%, oko devet puta većim od saliniteta obične morske vode, u njemu život ne postoji, a površina na -422 metara nadmorske visine i dalje opada. Najveća dubina Mrtvog mora je 330 metara. Voda je zbog saliniteta vrlo ljekovita. Pri izlasku iz vode, tijelo ostaje prekriveno debelim slojem soli, koja blagotvorno djeluje na kožu. Na dnu leži i glina kojom se maže radi zdravlja. Ispitujemo fenomen kako je nemoguće potonuti u vodama ovog neobičnog mora.

Tel Aviv je jedna od najdinamičnijih metropola Azije i s pravom nosi epitet „grada koji nikada ne spava“. On je poslovni i financijski centar ovog dijela svijeta, a nadaleko je poznat po sadržajima za noćni provod. U toku dana se zabava i odmor glavnom pronalaze u barovima i restoranima duž prelijepe pješčane promenade na obali mora, a navečer se provod seli u mnoge noćne klubove koji su poznati po fantastičnim glazbenim programima koje nude, kao i po izvrsnom izboru luksuznih pića koja se mogu pronaći.

OPISI SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Victoria Hotel je udoban i prijatan smještaj u urbanoj zoni istočnog Jeruzalema, a nalazi se na svega 15-20 minuta hoda udaljenosti od najvažnijih znamenitosti i svetih mjesta u gradu. Takođe se nalazi nedaleko od banaka, turističkih info-pointa, šoping centara i centralne autobusne stanice. Sobe posjeduju cjelokupan asortiman koji je potreban svakom modernom gostu – TV, Wi-Fi, klima uređaj, vlastitu kaponicu, a najveći broj soba ima i balkon sa prelijepim pogledom na panoramu grada.

Oasis Dead Sea Hotel 4* se nalazi na fantastičnoj lokaciji, na prelijepoj obali Mrtvog mora i okružen pomalo nestvarnim pustinjskim pejzažem. Izgrađen je u okviru turističkog distrikta Ein Bokek u jedinstvenom marokanskom graditeljskom stilu, a svojim dizajnom i ponudom nastoji da gostu osigura cjelokupan ugođaj Istoka! Hotel posjeduje besplatan Wi-Fi, parking, otvoren i zatvoren bazen, Tursko kupelj, saunu, ali i teretanu za one koji žele nešto aktivniji odmor. Svaka soba ima privatnu kupaonicu, klima uređaj, kuhalo s kavom i čajem i direktan pogled na vode Mrtvog mora.

Laguardia Hotel je lociran u centru Tel Aviva. Carmel market je na 2 km od hotela, dok se stari grad Jaffa nalazi na malo više od 3 km udaljenosti. Sve sobe posfeduju vlastitu kupaonicu, TV, besplatan Wi-Fi, klima uređaj i električno kuhalo. U najviše 15 minuta šetnje od hotela nalaze se caffe barovi, restorani, šoping centri i drugi moderni sadržaji Tel Aviva. Plaža na obali Sredozemnog mora je na 3 km od hotela. 

Korisne informacije:

Opći podaci: Izrael je država na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči se s Libanonom na sjeveru, Sirijom na sjeveroistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu. Izrael je jedina država u svijetu u kojoj većinu stanovnika čine Židovi i kao takva u svojim zakonima definirana je kao židovska i demokratska država.

Glavni grad: Jeruzalem

Površina: 20.770 km2

Broj stanovnika: 8.513.472

Klima: Jeruzalem ima tipično mediteransku klimu. Ljeta su topla i suha, a zime blage. Najhladniji mjesec je sječanj s prosječnom temperaturom oko 9 stupnjeva, a najtopliji su srpanj i kolovoz s prosječnom temperaturom 24 stupnjeva. Zimi snjeg pada u par navrata i kratko se zadržava. Padavine su ljeti rijetke.

Vremenska zona: GMT+1 ( 1 sat unaprijed u odnosu na vrijeme u Republici Hrvatskoj).

Jezik: U Izraelu se govore hebrejski i arapski. Hebrejski je zastupljeniji s obzirom na to da ¾ stanovnika čine židovi.

Vizni režim: Prilikom ulaska u zemlju umjesto unošenja žiga u putovnicu izraelski granični organi izdaju karton o boravku, koji je potrebno čuvati cijelo vrijeme boravka u zemlji i pokazati prilikom izlaska iz Izraela. Rok važenja putovnice radi turističkog putovanja mora biti 6 mjeseci, dok je za reguliranje boravka potrebno da bude 6 mjeseci duži od datuma isticanja vize. Zbog specifične sigurnosne situacije, izraelski granični organi pri ulasku i izlasku iz Izraela najčešće vrše detaljno ispitivanje o razlozima boravka, kao i provjeru prtljage. Od susjednih zemalja, u Izrael se može ući samo iz Jordana i Egipta, s kojima ima uspostavljene odnose.

Valuta: U Izraelu se koristi novi izraelski šekel (ILS). Prema posljednjem tečaju 1 EUR = 4,26 ILS. Novac se može mjenjati u mjenjačnicama, uz relativno ujednačen tečaj. Tečajna lista nije stabilna, već se dnevno mijenja. Kuna se ne može razmjenjivati, već se preporučuje korištenje američkog dolara ili eura. Kao sredstvo plaćanja mogu se koristiti sve poznate kreditne kartice (Master, Visa , American Express, Dina, Diners).

Izrael spada u grupu zemalja s izuzetno visokim troškovima proizvoda i usluga, a Tel Aviv je među najskupljim gradovima na svijetu. Shodno tome, cijene hotelskog smještaja i u restoranima su znatno više u odnosu na cijene u Republici Hrvatskoj (u prosjeku dva do tri puta).

Zdravstvena situacija: Zdravstvena situacija u Izraelu je stabilna. Posebna cjepiva za ulazak u zemlju nije potrebna, ali se preporučuje preventivno cjepljenje za hepatitis A i B.

Sigurnost: Slobodno kretanje se ne preporučuje uz granicu sa Libanonom, u područjima oko pojasa Gaze i uz granicu sa Sirijom, kao i u području Golanske visoravni. Građanima Republike Hrvatske koji borave ili namjeravaju putovati u Izrael preporučuje se povećan oprez, kao i da izbjegavaju mjesta na kojima se održavaju protesti i demonstracije. Našim građanima se savjetuje da prate informacije u sredstvima javnog informiranja, da se pridržavaju savjeta turističkih vodiča i uputstava lokalnih organa. Ambasada Republike Hrvatske u Tel Avivu pažljivo prati situaciju i stoji na raspolaganju za sve raspoložive informacije o aktualnoj sigurnosnoj situaciji.

Praznik Šabat: Tijekom židovskog praznika Šabata, koji počinje petkom u sumrak i završava se u subotu u sumrak, javne ustanove i prodavaonice ne rade. U to vrijeme religiozni Židovi ne koriste električne uređaje, mobilne telefone, čak ni automobile.

Odjeća: Prilikom posjete mjestima od religijskog značaja potrebno je nositi prikladnu odjeću. Hodati razgolićenih ruku i nogu smatra se neprikladnim.

Hrana i piće: Izrael nudi nacionalnu i internacionalnu kuhinju. Njihovo tradicionalno jelo je felafel, koje podsjeća na naše mljeveno meso, kao i humus, prilog od mljevenog slanutka bez kojeg je nezamislivo bilo koje njihovo jelo. Postoje i pravila da ne jedete mlječne proizvode uz meso, kao i da izbjegavate školjke i svinjetinu.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice. Međutim, cijeli sistem je prilično nestabilan, pa su isključenja struje redovna pojava.