Iran akcija

Iran akcija

Čuvar povijesti drevne Perzije, nevjerojatnih džamija i palača, gostoljubivih domaćina - neotkriveni Iran.

13.01.2019., 10.02.2019. (POPUNJENO)

08 dana, avio+pristojbe+transferi+smještaj+vodič 

Isfahan, Shiraz, 

Putovanje u Iran savršena je prilika za uklanjanje svih pogrešnih pretpostavki o toj zanimljivoj zemlji. Iza stereotipa i predrasuda skriva se zemlja koja želi da je se doživi onakvom kakva zapravo jest, a Irance kao vrlo srdačne domaćine. Dobrodošli u zemlju za koju se smatra da je jedna od kolijevki civilizacije, u zemlju stvorenu na temeljima moćnog Perzijskog carstva, u zemlju legendi, mitova, Istoka i najgostoljubivijeg naroda, jednom riječju dobrodošli u Iran!

Iran je bliskoistočna zemlja povijesti duge više od tisuću godina. Smješten je između Centralne i Male Azije, Kaspijskog jezera u Perzijskom zaljevu, visokih planina sa snježnim vrhovima na sjeveru i vrelih pješčanih pustinja na jugu. Iran je očaravajuća zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.

Glavni grad je Teheran, ali svakako moramo spomenuti i gradove Isfahan, Shiraz, Jazd, Kerman, Abjaneh, Qom, i mnoge druge, svaki poseban i spektakularan na svoj način. Stanovnici Irana nisu Arapi i ne govore arapskim jezikom. Oni su ponosni Perzijanci koji čuvaju svoje povijesno naslijeđe i jezik Farsi. Duh Istoka i islama osjeća se u svakodnevnom životu, odjeći, prehrani, glazbi, bojama i mirisima, živahnosti, nasmijanim ljudima, kulturi i šašavim očaravajućim tržnicama. Obožavaju piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate i jela koja su karakteristična za Bliski Istok. Također, Iranci u svojim obrocima koriste veoma puno riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijom ili bademima… obavezno probajte tradicionalni iranski čaj ili kavu. Alkohol je strogo zabranjen ali postoje bezalkoholna piva različitih okusa. Ono što morate probati su sladoledi s pistacijom, šafranom i ružinim laticama! Zvuči kao iz priče o 1001 noći, zar ne?

Iranski umjetnici napisali su najljepše pjesme i priče na svijetu, stvorili su prelijepu tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, čuvene perzijske tepihe, koji su poznati kao najskuplji i najbolji na svijetu, a sve to inspirirani legendama i mitovima Iranske kulture kroz stoljeća. Iran je zemlja u čijim se palačama i divljini kriju perzijske mačke, gepardi, najrjeđe i najskuplje drago kamenje na svijetu, najkvalitetnije pistacije i kavijar, najljepši vrtovi, Iran je mali raj na zemlji. Zvuči toliko savršeno da morate doći i doživjeti sve što nudi! Veličanstveni Iran!

Isfahan je projektiran pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove džamije, palače, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud, rijeka dužine 360 km, sa svojim brojnim pritocima, protječe od zapada prema istoku grada te tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći dio glavnih atrakcija nalazi se na sjevernom dijelu rijeke.

Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svog postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u razdoblju vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme je sagrađena većina prelijepih zgrada, palača... U ovom gradu rođena su, živjela i preminula dva veoma značajna perzijska pjesnika Hafiz i Saadi. Shiraz, jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta, također predstavlja mjesto hodočašća velikog broja stanovništva. Jedna od najfascinantnijih džamija je Nasir ol Molk poznata i kao Ružičasta džamija.

 

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

 

1. dan: Sastanak grupe na aerodromu ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu dva sata prije leta. Let do Shiraza s presjedanjem.

2. dan: Dolazak u Shiraz. Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svoga postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u razdoblju vladavine dinastije Zand, za čije je vrijeme sagrađena većina prelijepih zgrada, palača… Shiraz je jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta. Transfer do hotela i rani ulazak u sobe. Obilazak ovog prelijepog grada s pauzom za ručak – obilazimo Nasir ol Molk džamiju zvanu i ružičasta džamija zbog ružičastih pločica koje krase njenu unutrašnjost. Zatim Vakil Bazar, glavni bazar u Shirazu, smješten u povijesnom dijelu grada, Vakil džamiju, Eram vrt. Noćenje.

3. dan: Doručak. Fakultativni izlet – obilazak Shiraza. Obilazak tvrđave Karim Khan Zanda, Naranjestan muzej, obilazak svetog mjesta posvećenog Shahu Cheraghu, zatim Hafezov grob, posvećen slavnom perzijskom pjesniku Hafezu. Povratak u smještaj. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: Doručak i napuštanje smještaja i polazak prema Isfahanu. Usputna stajanja i obilasci Perzepolisa što u prijevodu znači grad Perzije. Nakon toga nastavljamo put prema Nekropolisu, tj. drevnom groblju, smještenom 12km od Perzepolisa, prepunom reljefa u stijeni koje krije grobove kraljeva Ahemenida. Ahemenidsko carstvo protezalo se od Libije na zapadu do Indije na istoku, od Etiopije na jugu do Kazahstana na sjeveru. Dolazak u Isfahan. Noćenje.

5. dan: Isfahan - grad u centralnom Iranu i administrativno središte Isfahanske pokrajine osnovan je u starom vijeku. Tijekom srednjeg vijeka bio je među najvećima na svijetu, a od modernog doba je bio prijestolnica Safavidskog Irana. Nakon doručka krećemo u obilazak grada. S lokalnim vodičem obilazimo čuvene mostove Isfahana (Shahrestan, Khaju kao i nevjerovatni Sio Se Pol), Naqsh-e-Jahan trg, u prijevodu Trg ‘’Slika svijeta’’, koji se nalazi u samom centru grada, sagrađen u periodu između 1598. i 1629. godine, koji se nalazi i na UNESCO-voj listi zaštićenih kulturnih dobara. Zatim Ali Qapu palaču, sagrađenu u 17. stoljeću za prijem kraljeva i stranih ambasadora; Sheikh Lotfollah džamiju koja predstavlja arhitektonsko remek djelo iranske arhitekture i za kraj odlazimo do monumentalnog ulaza u Qeisarieh bazar. Slobodno vrijeme. Noćenje

6. dan: Fakultativni izlet u Kashan i Abjaneh. Kashan - glavni grad Kashan okruga u provinciji Isfahan. Ime grada dolazi od starosjedioca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog stoljeća Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu lončariju i keramičke pločice. Obilazimo Fin vrt Bagh-e Fin, povijesno poznati perzijski vrt gdje je izvršen atentat na Amira Kabira 1852. godine. Sagrađen 1590. godine, ovaj vrt je najstariji u Iranu. Tabatabaei kuću, sagrađenu 1880-ih godina, čini četiri dvorišta i ona predstavlja jedan od tipičnih primjeraka tradicionalne Perzijske rezidencijalne arhitekture. Kuća ima 4 sobe, 4 dvorišta, 4 podruma i 3 krila. Borujerdi kuća, još jedan povijesni primjer arhitekture. Čitavih 18 godina i 150 zidara bilo je potrebno da se izgradi ovo zdanje. Nastavak puta prema Abjanehu, selu koje je dom samo 160 obitelji od oko 300 stanovnika. Selo karakteristično po svojoj crvenkastoj boji jedno je od najstarijih u Iranu i privlači brojne turiste i stanovnike Irana svake godine, pogotovo u razdoblju tradicionalnih festivala. Povratak u Isfahan. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet – obilazak Isfahana. Obilazimo poznatu Armensku četvrt te potom nastavljamo s upoznavanjem ovog veličanstvenog grada. Vidjeti ćemo i Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, kao i paviljone palače Hasht Behesht ili u prijevodu s perzijskog, palače osam rajeva. Uživati ćemo i u paviljonu Chehel Sotun, palače 40 stupova. Slobodna večer do kasnovečernjeg polaska u zračnu luku. Napuštanje smještaja i transfer do zračne luke u kasnim večernjim satima. 

8. dan : Prijava na ranojutarnji let za Beograd. Let do Beograda iz Isfahana s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 13.01.2019., 10.02.2019. 

CIJENE I UVJETI:

Termin 

13.01.2019., 10.02.2019.

Promo cijena:

5.430 kn

First minute cijena:

5.830 kn

Regularna cijena:

6.220 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)


CIJENA ZA GOTOVINU:

Termin 

13.01.2019., 10.02.2019.

Promo cijena:

5.160 kn (690 €)

First minute cijena:

5.535 kn (740 €)

Regularna cijena:

5.910 kn (790 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

Last minute cijena za polazak 10.02.2019. iznosi 5.160 kn (690€) i vrijedi za posljednja dva mjesta.

*Promo cijena za polazak 13.01.2019. vrijedi do 20.12.2018.

**Promo cijena za polazak 02.02.2019. vrijedi za prvih četvoro prijavljenih putnika.

**First minute cijena za sve polaske vrijedi za prijave do 25.12.2018. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

***U rijetkim slučajevima moguće je pomjeranje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 21.11.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800kn, nakon formiranja grupe plaća se još 2.240kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 4 tjedna prije puta (za kartično plaćanje 6 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava vrijedi isključivo uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vizu potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vizu za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio kartu na relaciji Beograd – Shiraz i Isfahan – Beograd sa svim pristojbama
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu 3* u 1/2 sobama u Isfahanu
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u 1/2 sobama u Shirazu
 • Obilaske po planu i programu puta s ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku (obilasci koji nisu fakultativni izlet)

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove
 • Viza za Iran (60 €)
 • Transfer do i od zračne luke Beograd
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike

*U putovnici ne smije biti žig Izraela!

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke s putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed izvanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ako je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ako neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ako postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi hoće li kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

 

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.

Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se s viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ako ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

OPIS SMJEŠTAJNIH OBJEKATA:

Hotel 3* je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 sobama. Sve sobe posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta.

Esfahan (Isfahan) je projektiran pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove džamije, palače, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud rijeka dužine je 360 ​​km, sa svojim brojnim pritocima, protječe od zapada ka istoku grada I tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći dio glavnih atrakcija nalazi se na sjevernom dijelu rijeke.

Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svoga postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u razdoblju vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme je sagrađena većina prelijepih zgrada, palača ... Shiraz jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta.

Obilazak Shiraza. Nastavak upoznavanja ovog nevjerojatnog i očaravajućeg grada. Obilazak tvrđave Karim Khan Zanda, Naranjestan muzej, obilazak svetog mjesta posvećenog Shahu Cheraghu, zatim Hafezov grob, posvećen slavnom perzijskom pjesniku Hafezu.

Kashan i Abjaneh. Kašan - Kashan - glavni grad Kashan okruga u provinciji Isfahan. Ime grada dolazi od starosjedioca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog stoljeća Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu lončariju i keramičke pločice. Obilazimo Fin vrt Bagh-e Fin, povijesno poznati perzijski vrt gdje je izvršen atentat na Amira Kabira 1852. godine. Sagrađen 1590. godine, ovaj vrt je najstariji u Iranu. Tabatabaei kuću, sagrađenu 1880-ih godina, čini četiri dvorišta i ona predstavlja jedan od tipičnih primjeraka tradicionalne Perzijske rezidencijalne arhitekture. Kuća ima 4 sobe, 4 dvorišta, 4 podruma i 3 krila. Borujerdi kuća, još jedan povijesni primjer arhitekture. Čitavih 18 godina i 150 zidara bilo je potrebno da se izgradi ovo zdanje. Nastavak puta prema Abjanehu, selu koje je dom samo 160 obitelji od oko 300 stanovnika. Selo karakteristično po svojoj crvenkastoj boji jedno je od najstarijih u Iranu i privlači brojne turiste i stanovnike Irana svake godine, pogotovo u razdoblju tradicionalnih festivala.

Obilazak Isfahana. Obilazimo poznatu Armensku četvrt te potom nastavljamo s upoznavanjem ovog veličanstvenog grada. Vidjeti ćemo i Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, kao i paviljone palače Hasht Behesht ili u prijevodu s perzijskog, palače osam rajeva. Uživati ćemo i u paviljonu Chehel Sotun, palače 40 stupova.

Opći podaci: Bliskoistočna zemlja povijesti duge više tisuća godina. Graniči s Armenijom, Azerbajdžanom, Turkmenistanom, Turskom i Irakom. Također, Iran izlazi na Kaspijsko more i Perzijski zaljev. Pustinje i nekoliko planinskih vijenaca protežu se duž čitave zemlje. Iran je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.

Glavni grad: Teheran

Površina: 1.648.195 km2

Broj stanovnika: 80.28 milijuna stanovnika

Stanovništvo: Perzijanci 51%, Azeri 24%, Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arapi 3% i drugi

Jezik: farsi

Religija: muslimani – preko 99%

Neovisnost: 1501. godina

Valuta: Iranski rijal: 1 EUR=52.000 rijala; 1 USD= 40.000 rijala, iako su velike razlike u tečaju za potrošnju u Iranu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Sustav bankomata i kartica koje koristimo u Europi ne funkcioniraju, dakle one se ne mogu koristiti. Postoje bankomati i uređaji za naplatu preko kreditnih kartica, ali oni služe isključivo za iranski bankarski sustav, koji je zatvoren.

Vremenska zona: UTC +4:30

Viza: Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Iran. Viza košta 60eur i dobiva se po dolasku u Iran uz prethodno pribavljenu potvrdu od strane agencije. Za izdavanje potvrde putnici trebaju dostaviti određene informacije i fotografiju.

Putovnica mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja namjeravanoga boravka u Iranu. U putovnici ne smije biti žig Izraela.

Klima: Klima u Iranu je suha i polusuha. Temperature se, ipak, rijetko penju iznad 29 stupnjeva, ali bez obzira na to, prema generalnim načinima oblačenja u Iranu, potrebno je nositi stvari dugih nogavica i rukava. Također, povremeno se događa nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padaline. Tokom jeseni može biti i dosta hladno.

Hrana i piće: U Iranu koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski Istok. Također, Iranci u svojim obrocima koriste mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijima ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kavu. Alkohol je zabranjen u Iranu i služi se samo bezalkoholno pivo s različitim okusima. Voće operite flaširanom vodom ili ogulite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

Zdravlje: Za ulazak na teritorij Irana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Obavezno sa sobom ponesete i kremu za sunčanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kom europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove grada koje vam vodič napomene kao nesigurne. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu, SAD-u i Siriji. Vodite računa kad fotografirate, vojne objekte i postrojenja vojske Irana je zabranjeno slikati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije. U metrou postoje posebni vagoni za žene a u autobusima su odvojeni dijelovi za žene. Zabranjeno je rukovanje s ženama. Kontakti s muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom Ramazana nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mjestima. Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni prijaviti iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom riskiraju zapljenu novaca od strane carinskih vlasti. Zabranjen je unos materijala koji negativno tretiraju Iran. Preporučuje se putnicima da posebno obrate pažnju na osobne dokumente i novac. S obzirom na to da su registrirani napadi na žene koje nisu poštovale islamski kodeks oblačenja, preporučuje se strogo poštivanje islamskog pravila oblačenja, kako bi se izbjegle neugodnosti. Molimo Vas da u Iran nikako ne unosite alkohol i svinjsko meso, koje uključuje i prerađevine, također ovo se odnosi i na sve predmete koji prisustvuju u procesu kockanja.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Za žene je obavezno nošenje marame, koju morate staviti na glavu odmah po slijetanju na aerodrom u Iranu, a također su obavezni i dugi rukavi i nogavice. Suknje, majice s dekolteom ili kratkim rukavima su zabranjene. Muškarcima je dozvoljeno nositi majice s kratkim rukavima, dok donji dio odjeće, kao i kod žena mora biti dug. Dakle, birajte odjeću u skladu s tim, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Iranu povremeno događaju kratkotrajne padaline. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje arheoloških lokaliteta i gradova, a muškarci mogu ponijeti i šešir za slučaj velikih vrućina. Na putovanja koja se odvijaju tokom jeseni obavezno ponijeti i topliju odjeću.

Komunikacija: Mreže iz Srbije i Hrvatske imaju ugovor s operaterima u Iranu, tako da te mreže rade, dok državljani BiH, koji imaju m:tel-ovu karticu ne mogu koristiti svoj telefon. Internet u Iranu je dijelom cenzuriran i mogu se koristiti samo pojedine aplikacije. Ipak, interneta u Iranu generalno nema na svim mjestima, tako da postoje hoteli, restorani i kafići koji nemaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, manje perzijske tepihe (postoji ograničenje od 15 m2 koliko smijete iznijeti iz zemlje), začine, čajeve, kavu, pistacije, marame... Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti jedan ručno rađeni, tkani, tepih u veličini do najviše 12 metara kvadratnih; predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150g; 10kg pistacija; najviše 200g šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska dijela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.