Iran Akcija

Iran Akcija

Čuvar povijesti drevne Perzije, nevjerojatnih džamija i palača, gostoljubivih domaćina i divljih prirodnih ljepota - neotkriveni mistični Iran.

08 dana - Shiraz, Persepolis, Isfahan - od 5.910 kn (uključene avio karte, sve takse, smještaj, transferi)

Polasci: 29.01.2020.  05.02.2020.  12.02.2020.

Putovanje u Iran savršena je prilika za uklanjanje svih pogrešnih pretpostavki o toj zanimljivoj zemlji. Iza stereotipa i predrasuda skriva se zemlja koja želi da je se doživi onakvom kakva zapravo jest i Iranci kao vrlo srdačni domaćini. Dobrodošli u zemlju za koju se smatra da je jedna od kolijevki civilizacije, u zemlju stvorenu na temeljima moćne Perzijske Imperije, u zemlju legendi, mitova, Istoka i najgostoljubivijeg naroda, jednom rječju dobrodošli u Iran!

Iran je bliskoistočna zemlja povijesti duge više od tisuću godina. Smješten je između Centralne i Male Azije, Kaspijskog jezera u Perzijskom zaljevu, visokih planina sa snježnim vrhovima na sjeveru i vrelih pješčanih pustinja na jugu. Iran je očaravajuća zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane. Glavni grad je Teheran, ali svakako moramo spomenuti i gradove Isfahan, Shiraz, Jazd, Kerman, Abjaneh, Qom, i mnoge druge, svaki poseban i spektakularan na svoj način. Stanovnici Irana nisu Arapi i ne govore arapskim jezikom. Oni su ponosni Perzijanci koji čuvaju svoje povijesno naslijeđe i jezik Farsi. Duh Istoka i islama osjeća se u svakodnevnom životu, odjeći, prehrani, glazbi, bojama i mirisima, živahnosti, nasmijanim ljudima, kulturi i šašavim očaravajućim tržnicama. Obožavaju piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate i jela koja su karakteristična za Bliski Istok. Također, Iranci u svojim obrocima koriste veoma puno riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijom ili bademima… obavezno probajte tradicionalni iranski čaj ili kavu. Alkohol je strogo zabranjen ali postoje bezalkoholna piva različitih okusa. Ono što morate probati su sladoledi s pistacijom, šafranom i ružinim laticama! Zvuči kao iz priče o 1001 noći, zar ne?

Legende i mitovi inspiriraju iranske umjetnike stoljećima, koji su napisali najljepše pjesme i priče na svijetu i stvorili prelijepu tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, poznate perzijske tepihe koji su najskuplji i najbolji na svijetu! Ponesite kući i malo začina, čajeva, kafe i pistacija i produžite magiju i energiju ove predivne zemlje i kulture. Zemlja u čijim se palačama i divljini kriju perzzijske mačke, gepardi, najrjeđe i najskuplje drago kamenje na svijetu, najkalitetnije pistacije i kavijar, najljepši vrtovi, mali raj na zemlji. Zvuči toliko savršeno da morate poći i doživjeti sve ovo! Veličanstveni Iran!

Isfahan je projektiran pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove džamije, palače, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud, rijeka dužine 360 km, sa svojim brojnim pritocima, protječe od zapada prema istoku grada te tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći dio glavnih atrakcija nalazi se na sjevernom dijelu rijeke.

Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svog postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u razdoblju vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme je sagrađena većina prelijepih zgrada, palača... U ovom gradu rođena su, živjela i preminula dva veoma značajna perzijska pjesnika Hafiz i Saadi. Shiraz, jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta, također predstavlja mjesto hodočašća velikog broja stanovništva. Jedna od najfascinantnijih džamija je Nasir ol Molk poznata i kao Ružičasta džamija.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

1. dan: Sastanak grupe u zračnoj luci ,,Nikola Tesla’’ u Beogradu. Let do Shiraza s presjedanjem.

2. dan: Dolazak u Shiraz u ranim jutarnjim satima. Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svoga postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u periodu vladavine dinastije Zand, za čije je vrijeme sagrađena većina prelijepih zgrada, palača… Shiraz je jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta. Transfer do hotela i rani ulazak u sobe. Fakultativni izlet - obilazak ovog prelijepog grada s pauzom za ručak – obilazimo tvrđavu Karima Khan Zanda, zatim nevjerojatna djela arhitekture kao što su Vakil Bath - prelijepu staru javnu kupaonicu, Vakil Bazaar - glavni bazar u Shirazu, smješten u povijesnom djelu grada, kao i Vakil džamiju (Vakil Mosque). Nakon toga obilazimo tradicionalni bazar Moshir Saray, a potom i oktogonalni mauzolej čuvenog perzijskog pjesnika 7. st Sa'dija - Sa'di Tomb. Noćenje.

3. dan: Doručak. Nastavak fakultativnog izleta – obilazak Shiraza. Obilazimo Nasir ol Molk džamiju (Nasir-ol-Molk Mosque) zvanu i roza džamija, zbog rozih pločica koje krase njenu unutrašnjost, Narenjestan Garden kao jednu od najpoznatijih i najljepše uređenih vrtova u Iranu, uz Eram vrt (Eram Garden), u čijem ćemo šarenilu boja također uživati. Obilazimo i Hafezov grob (Hafezieh), posvećen slavnom perzijskom pjesniku 14. st Hafezu. Povratak u smještaj. Slobodna večer. Noćenje

4. dan: Nakon doručka napuštamo smještaj i polazimo prema Isfahanu. Usput stajemo i obilazimo Persepolis, što u prijevodu znači grad Perzije. Nakon toga nastavljamo prema Nekropolisu, tj. drevnom groblju, smještenom 12km od Persepolisa, prepunom reljefa u stjeni koje krije grobove kraljeva Ahemenida. Ahemenidsko carstvo protezalo se od Libije na zapadu do Indije na istoku, od Etiopije na jugu do Kazahstana na sjeveru. Imat ćemo priliku vidjeti i poznati Pasargadae, čiji ostaci svjedoče o slavi drevnog Perzijskog carstva. Dolazak u Isfahan. Noćenje.

5. dan: Isfahan - grad u centralnom Iranu i administrativno središte Isfahanske pokrajine osnovan u starom vijeku, tijekom srednjeg vijeka bio je među najvećim u svijetu, a od novog vijeka je bio prijestolnica Safavidskog Irana. Nakon doručka slijedi fakultativni izlet – obilazak grada. Obilazimo s lokalnim vodičem Naqsh-e-Jahan trg, u prijevodu Trg ‘’Slika svijeta’’, koji se nalazi u samom centru grada, sagrađen u periodu između 1598. i 1629. godine, nalazi se i na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Vidjet ćemo Imam džamiju, Ali Qapu palaču, sagrađenu u sedamnasetom stoljeću za recepciju kraljeva i stranih ambasadora; Sheikh Lotfollah džamiju koja predstavlja arhitektonsko remek djelo iranske arhiekture i za kraj odlazimo do monumentalnog Grand Bazaar. Slobodno vrijeme. Noćenje

6. dan: Fakultativni izlet u Kashan i Abyane). Kashan - glavni grad Kashan okruga u provinciji Isfahan. Ime grada datira od starosjedioca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog stoljeća Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu grnčariju i keramičke pločice. Obilazimo Fin vrt, povijesno poznati perzijski vrt gdje je izvršen atentat na Amira Kabira 1852. godine. Sagrađen 1590. godine, ovaj vrt je najstariji od ovih vrsta u Iranu. Tabatabaei kuća, sagrađena 1880-ih godina, čini je četiri dvorišta i predstavlja jedan od tipičnih primjeraka tradicionalne Perzijske rezidencijalne arhitekture. Kuća ima 4 sobe, 4 dvorišta, 4 podruma i 3 krila. Boroujerdi kuća, još jedan povijesni primjer arhitekture. Čitavih 18 godina i 150 zidara je bilo potrebno da se izgradi ovo zdanje. Nastavak puta prema Abjanehu, selu koje je dom za svega 300 stanovnika. Selo karakteristično po svojoj crvenkastoj boji jedno je od najstarijih u Iranu koje privlači brojne turiste i stanovnike Irana svake godine, pogotovo u periodu tradicionalnih festivala. Povratak u Isfahan. Noćenje.

7. dan: Fakultativni izlet – obilazak Isfahana. Obilazimo paviljone palače Hasht Behesht ili u prijevodu s perzijskog, palače osam rajeva, zatim Chehel Sotun Palace, palače 40 stupova i Jameh džamiju. Nastavljamo s upoznavanjem ovog veličanstvenog grada. Vidjet ćemo i Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, i uživati u šetnji preko mosta Siyosepol-a, koji je jedan od najslavnijih primjera načina gradnje Safavida. S lokalnim vodičem ćemo prepješačiti i Khaju Bridge, most koji se proteže preko rijeke Zayandeh Rood. Slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Napuštanje smještaja i transfer do zračne luke u kasnim večernjim satima. 

8. dan: Čekiranje na ranojutarnji let za Beograd. Let do Beograda iz Isfahana s presjedanjem. Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polasci: 29.01.2020.  05.02.2020.  12.02.2020.

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske od strane agencije ili avio kompanije. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

Cijena putovanja:

Termin →

29.01.2020.

05.02.2020.

12.02.2020.

Promo cijena:

6.220 kn

6.220 kn

6.220 kn

First minute cijena:

6.620 kn

6.620 kn

6.620 kn

Regularna cijena:

7.010 kn

7.010 kn

7.010 kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

Cijena putovanja za gotovinu:

Termin →

29.01.2020.

05.02.2020.

12.02.2020.

Promo cijena:

5.910 kn (790 €)

5.910 kn (790 €)

5.910 kn (790 €)

First minute cijena:

6.290 kn (840 €)

6.290 kn (840 €)

6.290 kn (840 €)

Regularna cijena:

6.660 kn (890 €)

6.660 kn (890 €)

6.660 kn (890 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*Za sve polaske promo cijena vrijedi za prijave najkasnije do 01.07.2019. Potom vrijedi First minute cijena za sve polaske za prijave do 01.08.2019. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 19.04.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 800kn, nakon formiranja grupe plaća se još 2.240kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 9 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: Preporučujemo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobivanje vize. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumente za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti do 15 dana prije puta. Nakon izdavanja avio karata nije moguće odustajanje od aranžmana.

Cijena putovanja uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd – Shiraz s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Isfahan – Beograd s uključenim pristojbama
 • Sve transfere prema planu i programu puta
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Shirazu
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja s doručkom u hotelu 3* u Isfahanu
 • Kasni check out sedmog dana putovanja iz dvokrevetnih soba u hotelu 3* u Isfahanu
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji
 • Obilaske po planu i programu puta sa ulaznicama i lokalnim vodičem na engleskom jeziku (obilasci koji nisu fakultativni izlet)
 • Organizaciju putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se ugovoriti u agenciji)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja aranžmana
 • Vizu (100$) – pozivno pismo (62.50kn), s pismom u zračnoj luci dobiva se viza
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Transfer do i od zračne luke Beograd

Napomene :

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

Hotel 3* je smještajni objekt koji raspolaže 1/2 i 1/3 sobama. Sve sobe su klimatizirane i posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela bit će potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana pred put.

Shiraz je poznat kao grad ruža, grad ljubavi i grad vrtova. Tijekom povijesti svoga postojanja bio je jedan od najvažnijih gradova srednjovjekovnog islamskog svijeta i iranski glavni grad u razdoblju vladavine dinastije Zand, za čije vrijeme je sagrađena većina prelijepih zgrada, palača ... Shiraz jedan od najljepših povijesnih gradova svijeta.

Isfahan je projektiran pod upravom šaha Abasa I, kada su izgrađene mnogobrojne nove džamije, palače, mostovi, avenije i parkovi. Zajenderud rijeka dužine 360 ​​km, sa svojim brojnim pritokama, protječe od zapada ka istoku grada I tako dijeli glavni dio grada od predgrađa. Najveći dio glavnih atrakcija nalaze se na sjevernom dijelu rijeke.

Obilazak Shiraza 1. Obilazimo tvrđavu Karima Khan Zanda, zatim nevjerojatna djela arhitekture kao što su Vakil Bath - prelijepu staru javnu kupaonicu, Vakil Bazaar - glavni bazar u Širazu, smješten u povijesnom djelu grada, kao i Vakil džamiju (Vakil Mosque). Nakon toga obilazimo tradicionalni bazar Moshir Saray, a potom i oktogonalni mauzolej čuvenog perzijskog pesnika 7. st Sa'dija - Sa'di Tomb. 

Cijena izleta uključuje: transfer prema predviđenom itineraru, lokalnog vodiča na engleskom jeziku. CIJENA IZLETA: 50eur

Obilazak Shiraza 2. Nastavak upoznavanja ovog nevjerojatnog i očaravajućeg grada. Obilazak tvrđave Karim Khan Zanda, Naranjestan muzej, obilazak svetog mjesta posvećenog Shahu Cheraghu, zatim Hafezov grob, posvećen slavnom perzijskom pjesniku Hafezu.

Cijena izleta uključuje: transfer prema predviđenom itineraru, lokalnog vodiča na engleskom jeziku. CIJENA IZLETA: 50eur

Kashan i Abjaneh. Kašan - Kashan - glavni grad Kashan okruga u provinciji Isfahan. Ime grada dolazi od starosjedioca grada čiji su ostaci pronađeni u Tapeh Sialk-u i datirani čak 9000 godina unazad. Između dvanaestog i četrnaestog stoljeća Kashan je bio bitan keramički centar koji je izrađivao visoko kvalitetnu lončariju i keramičke pločice. Obilazimo Fin vrt Bagh-e Fin, povijesno poznati perzijski vrt gdje je izvršen atentat na Amira Kabira 1852. godine. Sagrađen 1590. godine, ovaj vrt je najstariji u Iranu. Tabatabaei kuću, sagrađenu 1880-ih godina, čini četiri dvorišta i ona predstavlja jedan od tipičnih primjeraka tradicionalne Perzijske rezidencijalne arhitekture. Kuća ima 4 sobe, 4 dvorišta, 4 podruma i 3 krila. Borujerdi kuća, još jedan povijesni primjer arhitekture. Čitavih 18 godina i 150 zidara bilo je potrebno da se izgradi ovo zdanje. Nastavak puta prema Abjanehu, selu koje je dom samo 160 obitelji od oko 300 stanovnika. Selo karakteristično po svojoj crvenkastoj boji jedno je od najstarijih u Iranu i privlači brojne turiste i stanovnike Irana svake godine, pogotovo u razdoblju tradicionalnih festivala.

Cijena izleta uključuje: transfer prema predviđenom itineraru, lokalnog vodiča na engleskom jeziku. CIJENA IZLETA: 50eur

Obilazak Isfahana 1. Obilazimo poznatu Armensku četvrt te potom nastavljamo s upoznavanjem ovog veličanstvenog grada. Vidjeti ćemo i Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, kao i paviljone palače Hasht Behesht ili u prijevodu s perzijskog, palače osam rajeva. Uživati ćemo i u paviljonu Chehel Sotun, palače 40 stupova.

Cijena izleta uključuje: transfer prema predviđenom itineraru, lokalnog vodiča na engleskom jeziku. CIJENA IZLETA: 50eur

Obilazak Isfahana 2. Obilazimo paviljone palače Hasht Behesht ili u prijevodu s perzijskog, palače osam rajeva, zatim Chehel Sotun Palace, palače 40 stubova i Jameh džamiju. Nastavljamo s upoznavanjem ovog veličanstvenog grada. Vidjet ćemo i Vank katedralu – katedralu Svih Svetih sestara, i uživati u šetnji preko mosta Siyosepol-a, koji je jedan od najslavnijih primjera načina gradnje Safavida. S lokalnim vodičem ćemo prepješačiti i Khaju Bridge, most koji se proteže preko rijeke Zayandeh Rood.

Cijena izleta uključuje: transfer prema predviđenom itineraru, lokalnog vodiča na engleskom jeziku. CIJENA IZLETA: 50eur

Opći podaci: Bliskoistočna zemlja povijesti duge više tisuća godina. Graniči s Armenijom, Azerbajdžanom, Turkmenistanom, Turskom i Irakom. Također, Iran izlazi na Kaspijsko more i Perzijski zaljev. Pustinje i nekoliko planinskih vijenaca protežu se duž čitave zemlje. Iran je zemlja fantastične prirode, sjajnih ljudi i izvanredne hrane.

Glavni grad: Teheran

Površina: 1.648.195 km2

Broj stanovnika: 80.28 milijuna stanovnika

Stanovništvo: Perzijanci 51%, Azeri 24%, Mazandarani 8%, Kurdi 7%, Arapi 3% i drugi

Jezik: farsi

Religija: muslimani – preko 99%

Neovisnost: 1501. godina

Valuta: Iranski rijal: 1 EUR=52.000 rijala; 1 USD= 40.000 rijala, iako su velike razlike u tečaju za potrošnju u Iranu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

Kreditne kartice i bankomati: Sustav bankomata i kartica koje koristimo u Europi ne funkcioniraju, dakle one se ne mogu koristiti. Postoje bankomati i uređaji za naplatu preko kreditnih kartica, ali oni služe isključivo za iranski bankarski sustav, koji je zatvoren.

Vremenska zona: UTC +4:30

Viza: Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Iran. Viza košta 60eur i dobiva se po dolasku u Iran uz prethodno pribavljenu potvrdu od strane agencije. Za izdavanje potvrde putnici trebaju dostaviti određene informacije i fotografiju.

Putovnica mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja namjeravanoga boravka u Iranu. U putovnici ne smije biti žig Izraela.

Klima: Klima u Iranu je suha i polusuha. Temperature se, ipak, rijetko penju iznad 29 stupnjeva, ali bez obzira na to, prema generalnim načinima oblačenja u Iranu, potrebno je nositi stvari dugih nogavica i rukava. Također, povremeno se događa nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padaline. Tokom jeseni može biti i dosta hladno.

Hrana i piće: U Iranu koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski Istok. Također, Iranci u svojim obrocima koriste mnogo riže, a ponekad je začine šafranom. Tu su i izvrsni slatkiši s kokosom, pistacijima ili bademima... Obavezno probajte tradicionalni iranski čaj i kavu. Alkohol je zabranjen u Iranu i služi se samo bezalkoholno pivo s različitim okusima. Voće operite flaširanom vodom ili ogulite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

Zdravlje: Za ulazak na teritorij Irana, zakonski nije potrebno primiti cjepivo, ali se svakako konzultirajte sa svojim doktorom. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode. Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Obavezno sa sobom ponesete i kremu za sunčanje.

Osiguranje: Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje.

Sigurnost i pravila ponašanja: Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kom europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove grada koje vam vodič napomene kao nesigurne. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu, SAD-u i Siriji. Vodite računa kad fotografirate, vojne objekte i postrojenja vojske Irana je zabranjeno slikati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije. U metrou postoje posebni vagoni za žene a u autobusima su odvojeni dijelovi za žene. Zabranjeno je rukovanje s ženama. Kontakti s muslimanskim ženama su strogo zabranjeni. Tokom Ramazana nije dozvoljeno jesti, piti, niti pušiti cigarete na javnim mjestima. Pri ulasku u Iran, strani državljani su dužni prijaviti iznos stranog novca koji unose u Iran jer u suprotnom riskiraju zapljenu novaca od strane carinskih vlasti. Zabranjen je unos materijala koji negativno tretiraju Iran. Preporučuje se putnicima da posebno obrate pažnju na osobne dokumente i novac. S obzirom na to da su registrirani napadi na žene koje nisu poštovale islamski kodeks oblačenja, preporučuje se strogo poštivanje islamskog pravila oblačenja, kako bi se izbjegle neugodnosti. Molimo Vas da u Iran nikako ne unosite alkohol i svinjsko meso, koje uključuje i prerađevine, također ovo se odnosi i na sve predmete koji prisustvuju u procesu kockanja.

Odjeća: Molimo Vas da obratite pažnju na način odijevanja. Za žene je obavezno nošenje marame, koju morate staviti na glavu odmah po slijetanju na aerodrom u Iranu, a također su obavezni i dugi rukavi i nogavice. Suknje, majice s dekolteom ili kratkim rukavima su zabranjene. Muškarcima je dozvoljeno nositi majice s kratkim rukavima, dok donji dio odjeće, kao i kod žena mora biti dug. Dakle, birajte odjeću u skladu s tim, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Iranu povremeno događaju kratkotrajne padaline. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje arheoloških lokaliteta i gradova, a muškarci mogu ponijeti i šešir za slučaj velikih vrućina. Na putovanja koja se odvijaju tokom jeseni obavezno ponijeti i topliju odjeću.

Komunikacija: Mreže iz Srbije i Hrvatske imaju ugovor s operaterima u Iranu, tako da te mreže rade, dok državljani BiH, koji imaju m:tel-ovu karticu ne mogu koristiti svoj telefon. Internet u Iranu je dijelom cenzuriran i mogu se koristiti samo pojedine aplikacije. Ipak, interneta u Iranu generalno nema na svim mjestima, tako da postoje hoteli, restorani i kafići koji nemaju wi-fi.

Struja: Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

Suveniri: Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, keramiku, minijature, manje perzijske tepihe (postoji ograničenje od 15 mkoliko smijete iznijeti iz zemlje), začine, čajeve, kavu, pistacije, marame... Pri izlasku iz Irana, putnici mogu iznijeti jedan ručno rađeni, tkani, tepih u veličini do najviše 12 metara kvadratnih; predmete od srebra, bez dragog kamenja, do 3kg; predmete od zlata, bez dragog kamenja, do 150g; 10kg pistacija; najviše 200g šafrana. Zabranjeno je iznositi antikvitete, originalna umjetnička djela, knjige pisane rukom, litografije, kaligrafska dijela, minijaturne umjetničke predmete, kao i antički kovani novac.