Zambija Namibija Južnoafrička Republika

Zambija Namibija Južnoafrička Republika

Putovanje u Afriku - Zambija, Namibija, Južnoafrička Republika
21 dan - Livingstone, Windhoek, Swakopmund, Johannesburg, Cape Town - 16.315kn

Polazak: 05.01.2019.

Nasmijano pleme vodi vas na avanturu u mama Afriku - krećemo iz Zambije, točnije Livingstona odakle ćemo vidjeti veličanstvene Viktorijine vodopade. Nalaze se na rijeci Zambezi, a svijetu su postali poznati po europskom istraživaču Davidu Livingstonu za koga se vjeruje da je prvi Europljanin koji je vidio vodopade 1855. godine. Provodimo dane u ovom nestvarnom okruženju, kupamo se u Devils Pool-u, letimo helikopterom iznad slapova, podižemo adrenalin na raftingu...​

Nakon toga idemo za Namibiju, odnosno njen glavni grad Windhoek, odakle ćemo se uputiti u Swakopmund. On će biti naša stanica za istraživanje pustinje Namib, Walvis Baya, adrenalinske sportove i aktivnosti ... Pustinje Nabim i Kalahari razdvaja visoravan u kojoj se nalazi glavni grad, a pustinja Namib dobila je ime po svom prostranstvu - prostire se duž obale Atlantskog oceana, a smatra se i najstarijom pustinjom na svijetu. Vlažan zrak s mora i suhi zrak iz pustinje sjeverno do Swakopmunda pravi gustu maglu koja je često znala zbuniti brodove, pa su mnogi od njih nasukani upravo u dijelu koji se zove Skeleton Coast. Istražit ćemo pustinju Namib, uživati na plaži u Swakopmundu, obići gradić Walvis Bay...

Naša prva postaja u Južnoafričkoj Republici je Johannesburg, prijestolnica pokrajine Gauteng, najbogatije pokrajine u Južnoj Africi. Danas broji skoro 1 milijun stanovnika i sjedište je Ustavnog suda Južnoafričke Republike. Poznat je po dobrom noćnom provodu, poslovnim zgradama nalik onima u sjevernoameričkim gradovima, nalazištima zlata, i naravno po Nelsonu Mandeli, prvom demokratski izabranom predsedniku i prvom crncu koji je obavljao tu funkciju.

Posjetit ćemo i najpoznatiji nacionalni park u Africi - Kruger. Kruger se prostire duž granice Mozambika i Zambije i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih prirodnih dobara. Bio je dom Tsonga plemena, koje su britanski kolonizatori istjerali dvadesetih godina prošlog stoljeća. Dvodnevni fakultativni safari je poseban i možda najbolji istinski doživljaj Afrike. Ući ćemo u dom ,,velike petorke'' (lav, leopard, nosorog, bizon i slon), uživatćemo u zlatnim predjelima od kojih zastaje dah.

Cape Town je najstariji kolonijalni grad u Južnoj Africi gdje su Nizozemci 1652. godine podigli prvo utvrđenje. Grad najvećim dijelom izlazi na Atlantski ocean, ali u blizini samog grada nalazi se Rt Dobre Nade, odnosno mjesto gdje se spajaju dva oceana - Indijski i Atlantski, a rt je prvotno dobio naziv od Bartolomea Diasa koji ga je nazvao Olujni rt, da bi ga kasnije portugalski kralj preimenovao u Rt Dobre Nade jer je otvarao trgovački put ka Indiji. Upoznat ćemo se s pingvinima na Boulders plaži i uživati u vinu ... Žičarom se penjemo na Table Mountain i pogled koji se pruža na Cape Town i Atlantski ocean urezuje se u pamćenje...​​

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

Dan 1: Sastanak u zračnoj luci,,Nikola Tesla'' dva sata prije leta. Spremni za veliku avanturu, ukrcavamo se na let za Livingstone s presjedanjima.

Dan 2: Dolazak u Livingstone. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 3: Fakultativni izlet na Viktorijine vodopade koji se smatraju najljepšima na svijetu i koji se nalaze na rijeci Zambezi, između Zambije i Zimbabwea. Vodopadi su široki 1,5 kilometara i visoki 128 metara. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 4: Fakultativni izlet – čuveni rafting na rijeci Zambezi (White water rafting). Skoro pola brzaka pripada IV kategoriji, pa tako rafting na ovoj divljoj rijeci spada u pet najboljih na svijetu. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 5: Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti – fakultativni let helikopterom iznad vodopada ili nešto ekstremnije – paragliding iznad vodopada, zipline ili bungee jumping. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 6:  Fakultativni izlet, odnosno neobični safari u nacionalnom parku u blizini Livingstonea gdje ćemo pješke obići park, mazimo lavove i spajamo se s prirodom. Mogućnost popodnevnog odlaska u obližnje selo i druženje s lokalnim obiteljima, upoznavanje s običajima i smijeh s djecom. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 7: Krećemo za Windhoek, glavni grad Namibije. Dnevna i noćna vožnja.

Dan 8: Dolazak u Windhoek u prijepodnevnim satima. Transfer do smještaja. Windhoek je i glavni umjetnički grad Namibije. Grad ima nekoliko galerija i umjetničkih dućana, dok su zanatlije smještene na pločniku na otvorenoj tržnici. Fakultativni obilazak najznačajnijih znamenitosti: luteranska Kristova crkva, poznata i kao ,,Mir na zemlji’’, ,,Reiterdenkmal’’ (Spomenik jahaču), Narodni muzej i kazalište... Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 9: Prijepodnevni transfer do Swakopmunda, grad izgrađen u njemačkom kolonijalnom stilu koji se nalazi u Namibijskoj pustinji i leži na obali Atlantskog oceana. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 10: Fakultativni izlet u pustinju Namib na čuvenu Dinu 7. Pješačenje po pijesku i kratak odmor za uživanje. Nakon toga idemo u Walvis Bay promatrati flamingose te za kraj dana ostavljamo popodnevni ručak u lokalnom restoranu u luci. Noćenje.

Dan 11: Vožnja quadovima na fakultativnom izletu u pustinji Namib koja se prostire dužinom od 2000 kilometara, a smatra se najstarijom pustinjom na svijetu. Opcionalni fakultativni let iznad Skeleton Coast – mjesta koje Bušmani nazivaju “mjestom koje je bog stvorio u bijesu”, a Portugalci su ga svojevremeno nazivali “vratima pakla”. Poznat je mnogobrojnim olupinama brodova koji su se nasukali na ovu obalu zbog obližnjih stijena i magle koja se formira u blizini obale. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 12: Fakultativni let balonom iznad pustinje ili vožnja quadovima po pustinji Namib uz nevjerojatan zalazak sunca u nambijskoj pustinji. ,,Adrenalin rush’’ s romantičnim zalaskom! Povratak u smještaj.  Noćenje.

Dan 13: Transfer do zaljeva Walwis Bay i check in na let za Johannesburg. Dolazak u Johannesburg, transfer do smještaja. Fakultativni obilazak grada, poznatog kao - najmlađa metropola svijeta koja nije nastala ni na obali mora, ni na velikoj rijeci. Johannesburg je prijestolnica najbogatije pokrajine Gauteng, kao i sjedište Ustavnog suda Južnoafričke Republike.  Također, u ovom gradu je Nelson Mandela, prvi demokratski predsjednik i prvi crni predsjednik Južne Afrike, živio i radio. On se borio protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv apartheida. Danas, u ovom gradu postoji mnoštvo spomenika u Mandelinu čast – Trg Nelsona Mandele, Vilakazi ulica, Apartheid muzej, Mandelina radna kuća i kip... Johannesburg je poznat i po svojim visokim neboderima, čiju hladnoću i sivilo razbija drvo jakarande, koje u proljeće svojim cvijetom boji u ljubičasto cijeli grad. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 14: Rani doručak. Početak dvodnevnog fakultativnog izleta na safari u Nacionalni park Kruger – najveći nacionalni park u Južnoafričkoj Republici, koji se prostire na impresivnih 18,989 km² . Obići ćemo dom dobro poznate ,,velike petorke’’ (lav, leopard, nosorog, bizon i slon), uživati ćemo okruženi netaknutom prirodom i divljinom. Nakon aktivnog dana prenoćiti ćemo unutar nacionalnog parka u ,,budget lodge’’-vima. Noćenje.

Dan 15: Buđenje i rani doručak. Nastavljamo safari u prijepodnevnim satima, kada su životinje najaktivnije. Posljednji sati afričke divljine su pred nama. Nakon izleta povratak u smještaj u Johannesburg. Noćenje. 

Dan 16: Napuštanje smještaja i jutarnji transfer do zračne luke. Let za Cape Town. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

Dan 17: Dan počinjemo fakultativnim odlaskom na Table mountain i, ukoliko vrijeme dozvoljava, žičara će nas odvesti na vrh. Razgledavamo divlje cvijeće, ptice i Srebrno drvo. Prelijep pogled na cijeli Cape Town i na čuven Robben otok na kojemu je Nelson Mandela bio zatvoren. Fakultativnu turu nastavljamo čuvenim vinskim putem prema nadaleko čuvenim vinogradima u dijelu Constantia uz uključenu degustaciju poznatih južnoafričkih vina. Za kraj dana ostavljamo fakultativni obilazak grada, organiziranu turu i obilazak tvrđave Dobre Nade, Gradske kuće, katedrale Sv. Georga, samog centra grada i poslovnog dijela Cape Towna. Od 18. stoljeća ovaj dio grada počinju naseljavati robovi koji su pristigli iz Jave, Cejlona i ostalih dijelova Dalekog Istoka. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 18: Fakultativni izlet - Peninsula tura – dnevna tura koja  podrazumijeva vožnju prelijepom Atlantskom obalom do djela s kojeg se pruža spektakularan pogled na 12 Apostola, djela Stone mountaina. Prolazimo kroz Camps zaljev i dolazimo do ribarskog sela. Nakon ribarskog sela odlazak u prirodni  rezervat  s bogatom florom i faunom. U povratku u Cape Town, stajanje na Boulders plaži i obilazimo kolonije pingvina. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 19:  Fakultativni obilazak Stellenbosch vinograda. Degustacija najljepših vrsta vina porijeklom iz  Stellenbosch regije ili avanturistička opcija, fakultativni izlet za najhrabrije koji će imati priliku roniti s morskim psima. Povratak u smještaj. Noćenje.

Dan 20: Napuštanje smještaja u prijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Transfer do zračne luke i ukrcavanje na let za Beograd s presjedanjem.

Dan 21: Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak:  05.01.2019.

* U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

*Moguće su izmjene u planu i programu u rasporedu aktivnosti i obilazaka, ovisno o raspoloživosti lokalnih autobusa i aviona.

Cijena putovanja:

Termin

05.01.2019.

First minute cijena

17.210kn

Regularna cijena

18.000kn

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

05.01.2019.

First minute cijena

16.315kn (2190eur)

Regularna cijena

17.060kn (2290eur)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

*First minute cijene vrijede za prijave do 20.11.2018. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 18.07.2018. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja:

Prilikom prijave plaća se 1.500kn, nakon formiranja grupe plaća se još 5.960kn a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 7 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 9 tjedana prije puta).


Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je važeća jedino uz uplatu rezervacije. Za destinacije za koje je potrebna viza, dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije polaska. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Avionsku kartu Beograd-Livingstone, Cape Town-Beograd sa svim pristojbama
 • Noćenja u hostelima/guesthouse u dvokrevetnim sobama (5 noći u Livingstonu, 1 noć u Windhoek, 4 noći u Swakopmundu, 3 noći u Johannesburgu, 4 noći u Cape Townu)
 • Lokalna avio karta: Walvis – Johannesburg, Johannesburg – Cape Town
 • Lokalne transfere i transfere između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i vođenje puta

 

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za Južnoafričku Republiku
 • Vizu za Namibiju
 • Vizu za Zambiju – uzima se na granici
 • Opcionalni dvodnevni safari u nacionalnom parku Kruger – cijena 330eura (obavezno naglasiti prilikom prijave)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji do 5 dana prije puta)
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja putovanja

 

Hostel je smještajni kapacitet namjenjen prije svega mladim ljudima, kao i svima onima kojima komfor nije na prvom mjestu. Sobe su dvokrevetne s vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Guest house je smještajni objekt za ljude kojima nije potreban poseban komfor. Sobe su uglavnom manje prostrane, s dva ili tri kreveta i vlastitom kupaonicom. Usluga je na bazi noćenja.

Budget lodge je veoma jednostavan smještajni kapacitet u vidu malih bungalova. Nalazi se unutar Nacionalnog parka Kruger.

 

Livingstone je grad u Zambiji i nalazi se u južnoj provinciji. Leži na rijeci Zambezi i glavni je turistički centar zemlje zbog blizine Viktorijinih vodopada. Ima 137 tisuća stanovnika, a ime je dobio po britanskom pronalazaču Davidu Livingstonu.

Windhoek je glavni grad Namibije i nalazi se u regiji Khomas. Ima 234 tisuće stanovnika. Grad ima jedino sveučilište, kao i kazalište u zemlji. Ekonomski je centar Namibije. U prošlosti je nosio ime Ai-Gams (vruća voda), iako se nalazi u pustinjskom djelu, poznat je po termalnim jezerima.

Swakopmund je grad na zapadnoj obali Namibije i glavni grad je Erongo oblasti. Ima 45 tisuća stanovnika. Grad nazivaju još i ,,Usta Swakopa’’,  jer kroz grad prolazi rijeka Swakop i ulijeva se u Atlantik. Swakopmund je i turistički grad, jer posjeduje puno hotela na plaži, barove, noćne klubove, a također turistima pruža puno dodatnih aktivnosti, kao što su sky diving, vožnja balonom, vožnja quadom i krstarenja.

Johannesburg je prijestolnica pokrajine Gauteng, najbogatije pokrajine u Južnoj Africi. Danas broji skoro 1 milijun stanovnika i sjedište je Ustavnog suda Južnoafričke Republike. Poznat je po dobrom noćnom provodu, poslovnim zgradama nalik onima u sjevernoameričkim gradovima, nalazištima zlata, i naravno po Nelsonu Mandeli, prvom demokratski izabranom predsedniku i prvom crncu koji je obavljao tu funkciju.

Cape town je glavni grad Južnoafričke Republike i ujedno i glavni grad pokrajine Zapadni Cape. Ima 2,9 milijuna stanovnika i izlazi na Atlantski ocean. Ime je dobio po  Rtu dobre nade koji se nalazi 45km južno od grada. Južnoafrikanci ga još nazivaju i ,,Grad majka’’, jer su u njemu Nizozemci podigli prvo utvrđenje.

 

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point stanice, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

 

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.


Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
   

 

 

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

1. JAR – OPĆI PODACI O ZEMLJI

Službeno Republika Južna Afrika, država je na krajnjem jugu afričkog kontinenta na obalama Atlanskog i Indijskog oceana. Graniči na sjeverozapadu s Namibijom, na sjeveru s Bocvanom i Zimbabveom te na sjeveroistoku s Mozambikom i Svazijem. Neovisna kraljevina Lesoto potpuno je okružena južoafričkim teritorijem.

Površina zemlje: 1.220.813km2, 25. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 51.770.560

Glavni grad: Pretoria je sjedište izvršne, Cape Town zakonodavne, a Bloemfontein pravosudne vlasti.

Nacionalnost: dijele se po etničko-jezičnoj pripadnosti: Zulu 23.8% , Xhosa 17,6%, Pedi 9,4%, Tswana 8.2%

Službeni jezik: engleski, afrikaans, zulu, xhosa, ndebele, južni sotho, sjeverni sotho, tswana ivenda

 

1.1. NAMIBIJA – OPĆI PODACI O ZEMLJI

Namibija je država u južnoj Africi na obali Atlantskog oceana. Graniči na sjeveru s Angolom, na sjeveroistoku sa Zambijom, na istoku s Bocvanom, te na jugu s Južnoafričkom Republikom. Namibija je postala neovisna od Južne Afrike 1990. i spada među mlađe svjetske države.

Površina zemlje: 825.418, 33. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 1.820.916

Glavni grad: Windhoek

Nacionalnost: Većina stanovnika Namibije su crnci (87%), uglavnom iz naroda Ovambo koji čini oko polovicu stanovništva. U zemlji žive i velike skupine Nama i Bušmana koji se izgledom vrlo razlikuju od ostalih crnačkih naroda u Namibiji. Značajna je i grupa miješanih, tzv. "Rehobotski bastardi" (7%). Bijelaca je oko 6%, što je među najvećim udjelima u supsaharskoj Africi. Većina bijelaca i miješanih govori afrikans i južnoafričkog su podrijetla, a manji broj potječe iz Njemačke i Velike Britanije.

Službeni jezik: Iako je engleski službeni jezik, većina bijele populacije govori afrikans ili njemački koji su bili službeni do neovisnosti 1990. Jezik domaćeg stanovništva je ovambo ili neki od manjih jezika. Najbrojnija religija je kršćanstvo, a među kršćanima najviše je pripadnika Luteranske Crkve.

 

1.2. ZAMBIJA – OPĆI PODACI O ZEMLJI

Zambija je država u južnoj Africi, bez izlaza na more. Graniči na zapadu s Angolom, na sjeveru s DR Kongom, na sjeveroistoku s Tanzanijom, na istoku s Malavijem, na jugoistoku s Mozambikom te na jugu sa ZimbabveomBocvanom i Namibijom.

Površina zemlje: 752.614km2, 38. po veličini u svijetu;

Broj stanovnika: 10.462.436

Glavni grad: Lusaka

Nacionalnost: U Zambiji živi oko 70 etničkih skupina koje uglavnom govore Bantu jezicima. Najveće su Bemba, Nyanja-Chewa, Tonga, Lunda, Luvale, Kaonde i Lozi. Najzastupljenija religija je kršćanstvo, najviše katoličanstvo, a oko trećina stanovnika sumuslimani ili hinduisti. Zambija je u afričkim razmjerima prilično urbanizirana – u gradovima živi 44% stanovništva. VirusomHIV-a zaraženo je 16,5% odraslog pučanstva (nešto manje od milijun ljudi).

Službeni jezik: engleski

 

2. VIZA 

2.1. Viza JAR

Viza za JAR vadi se u Budimpešti te je potrebno otići individualno i obaviti sastanak u ambasadi. Cijena vize za JAR je 43eur, a potrebno je sljedeće :

 • Ispunjen obrazac za vizu
 • Putovnica koja je u trenutku putovanja valjana još minimalno 6 mjeseci
 • Dvije fotografije formata kao za putovnicu
 • Dokaz o plaćanju vize
 • Izjava kojom se objašnjava svrha posjeta
 • Potvrđena rezervacija smještaja za vrijeme trajanja putovanja
 • Dokaz o dovoljnim sredstvima na računu za boravak u zemlji unatrag zadnja tri mjeseca
 • Povratna avio karta
 • Potvrda o cjepivu protiv žute groznice

Svu dokumentaciju koju vam treba dostaviti agencija, dobit ćete od agencije na vrijeme kako biste mogli pristupiti vađenju vize prije putovanja.

 

2.2. NAMIBIJA

Cijena vize za Namibiju iznosi 45eur. Potrebni su slijedeći dokumenti:  putovnica (mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju), formular ispunjen u potpunosti štampanim slovima, potpisana autorizacija za predaju dokumenata, dvije fotografije sa svijetlom pozadinom i obavezno potpisane na poleđini, potvrda smještaja/rezervacija povratne zrakoplovne karte, viza se izdaje s danom podnošenja zahtjeva i vrijedi od tog datuma 90 dana.

Viza se vadi u Beču, te je moguće dokumentaciju poslati poštom (DHL).

 

2.3. ZAMBIJA

Viza za Zambiju vadi se na licu mjesta, a cijena vize je 50$.

 

3. VREMENSKA ZONA

JAR – UTC +2, sat vremena unaprijed u odnosu na Hrv

NAMIBIJA – UTC +1 (isto vrijeme kao kod nas), ljeti UTC + 2

ZAMBIJA – UTC + 2

 

4. KLIMA

JAR

Južna Afrika uglavnom je sušna zemlja; količina oborina najveća je na istoku, a na sjeverozapadnoj obali je ispod 30 mm godišnje. Jugozapadni dio zemlje ima klimu vrlo sličnu mediteranskoj, što je pogodovalo naseljavanju Europljana.

ZAMBIJA

Klima je tropska, a na većim nadmorskim visinama suptropska, umjerena. Kolebanja temperaturna od 13-27 stepeni. Padavine od 600mm-1400mm.

NAMIBIJA

Tipovi klime u Namibiji variraju od pustinjske do suptropske; uglavnom je vruće i suho, a oborine su rijetke i neravnomjerno raspoređene. Hladna Bengalska struja, usmjerena prema sjeveru, smanjuje količine oborina

 

5. HRANA I PIĆE

Hrana na ovom putovanju je vrlo raznolika, pa ćete tako uživati u mesu, ribi, svježem voću i povrću. Za one avanturističkog duha, biti će prilike i za probati meso zebre, krokodila i ostalih divljih životinja koje obitavaju u Africi. Vodu obvezno pijte buteljiranu!

 

6. ZDRAVLJE

Za ovo putovanje obvezno je cijepiti se protiv žute groznice. Nikakva ostala cjepiva nisu obvezna, ali najbolje je da se posavjetujete se sa svojim liječnikom ili pozovete Institut za tropske  i infektivne bolesti, ali po našem dosadašnjem iskustvu nema potrebe za dodatnim cijepivima. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Uvijek preporučujemo putnicima  da za daleka putovanja ponesu probiotike, lijekove za prehladu i temperaturu za svaki slučaj. Također, ponesite i neko sredstvo protiv komaraca (Autan).

 

7. OSIGURANJE

Nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas do 5 dana pred putovanje. Surađujemo s Allianz osiguranjem, a sve opcije i cijene osiguranja možete dobiti upitom na naš mail.

 

8. SIGURNOST

Ukoliko se držite uputa vašeg vodiča, krećete se u grupama i pazite na svoje stvari ne bi trebalo biti nikakvih problema. Uvijek treba biti na oprezu džepara te paziti na novac i dokumente.

 

9. ODJEĆA

Što se tiče stvari, ponesite ljetnu odjeću i spakirajte što manje stvari. Ponesite i nesto dužih rukava i nogavica zbog aviona i večernjih temperatura. U JAR kao i u Namibiji zna biti dosta vjetrovito pa bi bilo dobro imati i vjetrovku. Također uvijek savjetujemo da u ručnu prtljagu za svaki slučaj stavite i neke stvari koje Vam mogu zatrebati u slučaju da se prtljaga izgubi. Savjetujemo da prtljagu uvijete u zaštitnu foliju na aerodromu u Beogradu.

U većini smještaja postoji opcija pranja odjeće, jeftina je i operu robu sasvim dobro. Brzi su i ako im robu date danas, već sutra će biti spremna za novo nošenje. Također, tamo ćete moći i kupiti svašta, od dimija, kratkih majčica pa sve do kupaćih kostima J

 

10. LOKALNA VALUTA

Na ovo putovanje bolje je nositi dolare, koje ćete zatim u svakoj državi mijenjati u lokalnu valutu. Možete ponijeti i kartice.

Što se tiče mijenjanja novca, vaš vodič pokazat će vam najbolje mjesto i mjenjačnicu gdje ćete ostvariti najbolji tečaj.

Ukoliko se odlučite koristiti kreditne kartice, svakako najavite odlazak u inozemstvo svojoj matičnoj banci, jer znaju blokirati kartice radi nepoznate aktivnosti iz inozemstva te je tada potrebno dan do dva da Vam odblokiraju karticu.

11. KOMUNIKACIJA

Naše mreže funkcioniraju u JAR-u, dok je u Namibiji i Zambiji znao nestajati signal i bio je nešto slabiji. Sve ovisi od operatera do operatera, a Wi-Fi nije uvijek dostupan.

 

12. TOPLA PREPORUKA

Afrička avantura, u kojoj obilazimo sami jug ovog kontinenta, avantura je života koja će vas naježiti i dugo nakon što završi. Avantura koja nudi ponešto za svakoga, podizanje adrenalina plivanjem s velikim bijelim morskim psinama, bungee jumping na Viktorijinim slapovima, let iznad istih, šetnja s divljim lavovima i gepardima, ples s dječicom, uživanje u tradicionalnoj hrani i piću, zalazak sunca u pustinji Namib i još mnoštvo toga. Avantura koja ne podnosi papir i ne možemo ju prenijeti crno na bijelo, avantura koja se mora doživjeti, a ne prepričati.