Tanzanija i Zanzibar

Tanzanija i Zanzibar

Putovanje u Afriku – Tanzanija i Zanzibar

15 dana – Arusha, Moshi, Dar es Salaam, Zanzibar 9.640 kn (uključena avio karta, pristojbe, smještaj, transferi)

Polazak: 24.07.2019. First Minute cijena vrijedi za prijave do 21.06.2019. – posljednja 3 mjesta!

Nasmijano pleme vodi vas na avanturu u mamu Afriku – s vrhova Kilimanjara, preko posjete Masai plemenu i safariju u poznatim nacionalnim parkovima, do Dar es Saalam-a i čarobnih plaža Zanzibara...

Na našu avanturu krećemo Arushe, malog mjesta koje je polazna točka za safarije u poznatim nacionalnim parkovima – Tarangiri Nacionalni park, Mt Maru i Mt Kilimanjaro Nacionalni park. Našu avanturu potom nastavljamo iz mjesta Moshi odakle posjećujemo Materuni vodopade gdje se voda obrušava s visine od 150 metara, a mi uživamo u huku vode i kupamo se u kristalno plavoj vodi. Potom posjećujemo pleme Chagga koje je poznato prema tradicionalnom uzgajanju kave, u čemu ćemo se i sami okušati.

Iz Arushe krećemo na dvodnevni safari u Nacionalni park gdje ćemo krenuti u potragu za velikom petorkom Afrike – lavovima, bivolima, crnim nosorozima, slonovima i leopardima. Noć provodimo u kampu koji se nalazi u Nacionalnom parku. Naredni dan je rezervitan za obilazak kaldere ugašenog vulkana Ngorongoro, a nakon toga i posjeta Masai plemenu. Masai je narod koji pripada porodici istočno-sudanskih naroda, danas ih ima oko 900 000 i uglavnom naseljavaju teritorije Kenije i Tanzanije. Izvorno su pravi polunomadski pastirski narod koji se radi ispaše kreće za svojim stadima stoke.

Dar es Salaam  je stara prijestolnica Tanzanije, smještena na obali Indijskog oceana. Grad je ekonomski i kulturni centar zemlje. Poznate znamenitosti grada su Nacionalni muzej, Village muzej i Botanički vrt. Iz Dar es Saalam-a idemo na najveći otok Tanzanije – Zanzibar, koji se nalazi u Indijskom oceanu na 20-50 kilometara od kopna. Poznat je u svijetu po začinima, nevjerojatnim dugim plažama sa bijelim pijeskom... Dani će nam biti ispunjeni kupanjem, obilaskom plaža, druženjem s lokalnom djecom, čarobnim zalascima sunca...

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

1. dan: Okupljanje grupe u zračnoj luci „Nikola Tesla“ dva sata prije leta. Let iz Beograda u 12:15h. (let QR 232). Dolazak u Dohu u 18:20h. Konekcija na let za Kilimanjaro u 07:20h (let QR 1357). 

2. dan: Dolazak u Kilimanjaro u 13:55h. Transfer do Arushe. Arusha je prvo mjesto na našem proputovanju Tanzanijom, a bit će nam polazna točka za dvodnevni safari. Dobrodošli u Mama Afriku! Slobodan dan za odmor i šetnju po Arushi. Noćenje.

3. dan: Krećemo na dvodnevni fakultativni izlet na safari – istražujemo divljinu Afrike, čarobna avantura s nekim od najegzotičnijih životinja na dohvat ruke i krajolikom koji će vas vratiti u prapovijest. Vožnja u potrazi za „velikom petorkom“, najneuhvatljivijim životinjama Afrike i tisućama drugih poput antilopa, zebri i ostalih skrivenih stanovnika ovog jedinstvenog mjesta. Noćenje.

4. dan: Nastavljamo naš izlet po nestvarnim predjelima Afrike, obilazimo Ngorongoro krater i posjećujemo lokalna Maasai plemena. Maasai su polunomadska plemena koja pripadaju nilotičkoj etničkoj grupi, a poznati su po tradicionalnim nošnjama, običajima i kulturi. Povratak u Arushu i transfer do Moshija. Moshi je mali grad u podnožju jedne od najpoznatijih planina na svijetu – Kilimanjaro, snijegom pokrivenog krova Afrike na preko 6000 metara nadmorske visine. Noćenje.

5. dan: Fakultativni izlet do Materuni vodopada. Zvuk vode koja se obrušava s visine od 150 metara i zelenilo afričke divljine oko nas... Obilazimo Chagga pleme i učimo o tradicionalnoj obradi kave. Povratak u smještaj. Noćenje.

6. dan: Ustajemo rano ujutro i ukrcavamo se na lokalni bus. Cjelodnevna vožnja do Dar es Salaama, bivše prijestolnice Tanzanije, poznate kao „luka mira“. Vrtlog boja, mirisa i zvukova. Milijuni ljudi i šarenilo kultura. Transfer do smještaja. Noćenje.

7. dan: Transfer do luke i trajekt do Zanzibara. Dolazak u smještaj u Bwejuu. Zanzibar – otok začina i misterija. Iako je danas dio Tanzanije, Zanzibar je uvijek bio svijet za sebe. Kroz povijest, Zanzibar je prolazio kroz vlast Perzijanaca, Portugalaca i Arapa, upijajući na nevjerojatan način aspekte svih ovih kultura. Noćenje.

8. dan: Fakultativni obilazak glavnog grada otoka – Stone Town-a i Prison Island. Istraživanje najzanimljivijih atrakcija – kuća u kojoj je živio Freddie Mercury, male i živahne ulice i trgovi, Stara tvrđava, Palača čuda, muzeji, lokalna tržnica, zvuci, boje i mirisi Afrike! Ime Stone Town-a na svahiliju znači „stari grad“. Grad se nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine od 2000. godine. Zatim idemo do Prison Island-a, koji se nalazi sjeverno od Stone Town-a, a dobio je ime po mjestu gdje su se nekada držali zarobljenici i robovi. Danas je to mirno mjesto gdje ćemo uživati u kupanju i druženju s ogromnim kornjačama koje su prenesene na ovo mjesto u 19. stoljeću sa Sejšela. Neke od kornjača stare su preko 100 godina, a mi ćemo imati priliku hraniti ih i maziti... Povratak u smještaj. Noćenje.

9. dan: Fakultativni izlet do „farme“ začina gdje ćemo uživati u mirisima i okusima po kojemu je ovaj otok poznat – vanilija, šafran, klinčić, cimet. Fakultativni izlet nastavljamo posjetom Paje-u, nevjerojatno šarmantnom mjestašcu, koje slovi kao turistički centar istočne obale Zanzibara, koja, iako nije tako razvijena kao sjeverna, ima jedan poseban šarm. Prva stvar koju ćemo primijetiti je izobilje kite surfera, čiji zmajevi čine već nestvarno zanzibarsko nebo još čarobnijim. Uživat ćemo u nekom od lokalnih restorana koji se nalaze na samoj obali, a za kraj izleta ostavljamo šetnju kroz selo i u kasno popodne vraćamo se u smještaj. Noćenje.

10. dan: Uživanje u bijelom pijesku i tirkiznoj boji Indijskog oceana, ronjenje, meditacija, navečer otkrivamo afrički ritam, kulturu, uživamo u kulinarskim specijalitetima s najpoznatijim svjetskim začinima. Uživanje na ovom nevjerojatnom mjestu. Noćenje.

11. dan: Dan za fakultativni izlet Blue Safari – cjelodnevni izlet na najljepše plaže otoka i ronjenje. Imamo prilike voziti se tradicionalnim zanzibarskim jedrilicama koje su sasvim posebne i karakteristične za ovaj dio svijeta. Obilazimo pješčane sprudove koji se gube pod naletom najljepšeg tirkiznog mora – igranje s plimom i osekom. Uživanje u okusima Zanzibara – jastozi, morski plodovi, kokos, mango i drugo tropsko voće... Povratak u smještaj. Noćenje.

12-13. dan: Uživamo u masažama, posjećujemo čuveni The Rock, druge plaže i dijelove otoka, plivamo, ronimo, uživamo u prirodi, igri, druženju, sunčanju... 2 noćenja.

14. dan: Transfer do zračne luke na Zanzibaru u popodnevnim satima. Let iz Zanzibara u 17:20h (let QR 1352). Dolazak u Dohu u 23:50h. Konekcija na let za Beograd.

15. dan: Let u 06:55h za Beograd (let QR 231). Dolazak u Beograd u 11:15h. Kraj putovanja.

Polazak: 24.07.2019. (POSLJEDNJA 3 MJESTA)

*U rijetkim slučajevima moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska te povratka.

Cijena putovanja:

Termin →

24.07.2019.-07.08.2019.

Promo cijena:

10.150 kn

First Minute cijena:

10.620 kn

Regularna cijena:

10.935 kn

(Diners i Master/Maestro Erste banke, sve revolving kartice, do 12 rata)

Cijena za gotovinu:

Termin

24.07.2019.-07.08.2019.

Promo cijena:

9.640 kn (1.290 €)

First Minute cijena:

10.085 kn (1.350 €)

Regularna cijena:

10.385 kn (1.390 €)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Promo cijena vrijedi za prijave do 10.06.2019., potom vrijedi First Minute cijena za prijave do 21.06.2019. ili do popune mjesta. Nakon tog datuma vrijedi regularna cijena putovanja.

**Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 08.05.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

 

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije puta (za kartično plaćanje 8 tjedana prije puta).

Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je valjana jedino uz uplatu rezervacije. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

 

Cijena putovanja uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd – Kilimanjaro s uključenim pristojbama
 • Prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zanzibar – Beograd s uključenim pristojbama
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja s doručkom (kontinentalni doručak) u Charity Hotel 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Arushi
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 2 noćenja s doručkom (kontinentalni doručak) u guesthouse-u Kili Cottages u Moshi-u
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 1 noćenja s doručkom (kontinentalni doručak) u Cate Hotel 2* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Dar es Salaam-u
 • Smještaj u dvokrevetnim sobama na bazi 7 noćenja s doručkom (kontinentalni doručak) u African Sun Sand Sea Beach Hotel 3* (prema lokalnoj kategorizaciji) u Bwejuu
 • Sve lokalne transfere do i od zračne luke i između gradova prema planu i programu puta
 • Organizaciju putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Vizu za Tanzaniju (50 USD – po dolasku na granici)
 • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Individualne troškove nastale za vrijeme trajanja putovanja
 • Transfer do i od zračne luke Beograd
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)

 

Arusha je jedan od većih gradova u sjevernom dijelu Tanzanije. Poznat je kao polazna točka za safarije ka najpoznatijim nacionalnim parkovima Afrike – Lake Manjari i Tarangiri.

Moshi je grad koji se nalazi na najnižim padinama planine Kilimanjaro i predstavlja polazište za penjanje na ovu planinu.

Dar es Salaam je stara prijestolnica Tanzanije, smještena na obali Indijskog oceana. Grad je ekonomski i kulturni centar zemlje. Poznate znamenitosti u gradu su Nacionalni muzej, Village muzej i Botanička kuća.

Bwejuu je mjesto na istočnoj obali Zanzibara.

 

Napomene:

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB: 104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel.: +381 11 2400 213, e-mail: jungletravel@gmail.com.
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel.: +385 1 560 1600, e-mail: jungletribe.hr@gmail.com.
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu.
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail jungletribe.hr@gmail.com.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana.
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost.
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd.). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega.
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju.
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta.
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste.
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija.
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije.
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće.
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima.
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check-in ili check-out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja.

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće.
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera.
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...).
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta.
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju.
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade.
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje.
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata.
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost.

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja, i za fakultativne izlete nije osigurana zaštita u pogledu garancije putovanja.
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

 

​U skladu s odredbama Zakonu o turizmu Organizator putovanja ima garancije putovanja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU „YUTA“, Beograd, ul. Kondina br. 14, po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0013/2018 od 10.01.2018. godine, polica osiguranja broj 300060169 od 26.12.2017. godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi Sad“.

DVODNEVNI SAFARI

Riječ "safari" na svahili jeziku znači putovanje, a u ostatku svijeta je riječ koja simbolizira putovanje za koje se živi. Jedinstveno iskustvo koje nam pokazuje kako izgleda harmonija afričke divljine, koja nas uči krugu života i smrti i kako isti u prirodi teče neodvojivo. 

Izlet počinjemo u jutarnjim satima. Na parkingu nas čekaju čuveni safari džipovi (5-7 mjesta) kojima mnogi sanjaju da se voze. Sjedamo na udobna sjedala i krećemo prema našoj prvoj destinaciji - Tarangire nacionalnom parku. Park se prostire na 2800km2, a naziva se i Mali Serengeti. Naziv je dobio po Tarangire rijeci koja je jedini izvor vode u okolini i mjesto okupljanja brojnih divljih životinja. U park stižemo oko podneva, uzimamo lunch pakete i krećemo u našu avanturu. Park izgleda kao afrička divljina koju smo zamišljali cijelog života, prava savana kojom nesmetano i ponosno šeću slonovi, žirafe, zebre i lavovi i mnoge druge životinje. Osim po životinjama, ovaj park je poznat i po velikom broju Baobab stabala, poznatih kao afričko Drvo života. Vožnju parkom završavamo u kasnim popodnevnim satima i vozimo se prema smještaju u blizini Ngorongoro parka - naše druge destinacije. U smještaju večeramo i idemo ranije na spavanje da bismo što odmorniji krenuli na nastavak našeg safarija. 

Poslije check in-a i ranog doručka krećemo prema Ngorongoro nacionalnom parku, najčudesnijem parku Tanzanije. Nalazi se unutar kratera nekadašnjeg vulkana. Na putu prema dnu kratera koji gradi plodnu dolinu bogatu divljim svijetom, penjemo se na vrh oboda i na vidikovcu uživamo u nevjerojatnom pogledu na istinsko čudo prirode. Potom se spuštamo prema dolini i usput posejćujemo selo Massai plemena, jednog od najupečatljviih plemena na svijetu koje i dalje živi tradicionalnim životom, skoro nepromejnjenim stoljećima.

Dolazimo u dolinu i uživamo u kraljevskom dragulju naše avanture. Vozimo se dolinom Ngorongoro diveći se brojnim krdima zebri, gnua i afričkih bizona. Broj životinja u ovom parku je zaista fascinantan. Između promatranja slonova, lavova, impala i ostalih životinja imamo i piknik pored jezera nilskih konja. Park napuštamo u popodnevnim satima i krećemo prema Arushi.

*Vožnja i boravak po jednom parku inače u prosjeku traju oko 4-5h.

*U toku dana se vozi tako da se do odredišta stigne prije mraka (zbog sigurnosti).

Cijena izleta po osobi: 420 $

U cijenu safarija uključeno je:

- svi prijevozi džipovima s rendžerima/vodičima

- sve ulaznice u nacionalne parkove

- voda za oba dana

- smještaj u lodge u dvokrevetnim sobama sa svojom kupaonicom

- lunch paket za ručak prvog dana, večera prvog dana, doručak i lunch paket drugog dana

 U cijenu safarija nije uključeno:

- piće uz večeru prvog dana

- napojnica za vozače džipova koja je oko 10.000 šilinga po osobi

 

MATERUNI VODOPAD

Jedan od manje poznatih, ali i najfascinantnijih bisera koje nudi i krije moćni Kilimandžaro. Izlet počinjemo u jutarnjim satima. Vozimo se nepunih sat vremena do sela Materuni, koje se nalazi na obroncima drevnog Kilimandžara na visini od 1600 m. Iz sela počinjemo laganu šetnju prolazeći kroz prašumu Kilimandžara bogatu raznovrsnom vegetacijom i tako, nakon savane safarija, upoznajemo još jedno lice Afrike. Uživamo u čistoj prirodi, nevjerojatnom zelenilu, spokoju i snazi koja se osjeća na obroncima planine. Nakon sat vremena, vodopad, na koji smo skoro i zaboravili opčinjeni prirodom, izranja ispred nas. Nevjerojatna silina vode koja se obrušava s preko 100 m nas ostavlja bez riječi. Uživamo u neposrednoj blizini vodopada dok radimo pauzu za ručak. Hrabriji se mogu okupati u skoro pa ledeno hladnoj vodi, koja nastaje topljenjem ledene kape vrha Kilimandžara i spušta se sve do mjesta na kojem se nalazimo, na samom kraju tvoreći vodopad i jezerce u njegovom dnu. Nakon toga se laganim tempom vraćamo nazad i usput svraćamo kod poznatog Coffee doktora, koji nas uvodi u umjetnost pravljenja kave i uči nas kako da to sami radimo.  Nakon sat vremena i mnogo igre, plesa, mljevenja i pjevanja, pijemo kavu naraslu u njegovom dvorištu, koju smo sami pripremili. Cijelo vrijeme tokom izleta prati nas lokalni vodič koji nam priča o životu i običaju Chagga plemena, jednog od poznatijih plemena Tanzanije, koje živi na obroncima Velike Planine.

Cijena izleta po osobi: 50 $

U cijenu izleta uračunato je:

- prijevoz po predviđenom itinereru

- lokalni vodič

- lunch paket i boca vode

- ulaznica u park prirode

U cijenu izleta nije uključeno:

- napojnica za lokalnog vodiča

 

BLUE SAFARI

Riječ "safari" na svahili jeziku znači putovanje, a u ostatku svijeta je riječ koja simbolizira putovanje za koje se živi. Na izletu ,,Blue safari’’ idemo u avanturu po beskrajnom plavetnilu zanzibarskih plaža i sprudovima poznatim po kristalno bijelom sitnom pijesku. Iznad nas je plavo nebo prošarano putujućim oblacima, a pod nama Indijski ocean u svoj svojoj veličanstvenosti. Plovimo tradicionalnim ,,dhow’’ čamcima kojima Zanzibarci plove već stotinama godina i uživamo u blistavoj tirkiznoj vodi, tropskom suncu, egzotičnom voću i čarobnim obalama otočića zanzibarskog arhipelaga.

Avanturu počinjemo iz Stone Towna i putujemo ka poluotoku Fumba gdje nas čeka naš čamac i kapetan, usput zaustavljajući se da preuzmemo opremu za snorkeling. Nakon kraće vožnje stižemo do naše luke, ukrcavamo se na čamac i krećemo. Već nakon par trenutaka svi nalazimo svoj zen na čamcu i uranjamo u mir i tihi hedonizam ,,hakuna matata’’ života. Ubrzo stižemo do pješčanog nasipa, koji prilikom plime postaje pusti otočić, sa svih strana okružen vodom, idealan za sunčanje i kupanje u čarobnoj plavoj vodi koja nas sve mami. Usput nam nasmijani lokalci, koji nas prate na ovom putovanju, služe tropsko voće kao osvježenje i pripremu za ručak koji nas očekuje. Nakon kupanja i uživanja na plaži vraćamo se na naš čamac i u blizini širimo naše istraživanje na podvodni svijet. Vreme je za snorkeling! Raznobojne tropske ribice, poput Nema, i čudnovati koralji čine ovaj dio našeg izleta posebnim. Nakon snorkelinga, vozimo se čamcem do najvećeg otoka koji ćemo posjetiti tijekom ovog dana – Kwale, koji je dom jednom od neobičnijih i najstarijih baobab stabala Zanzibara. Na Kwale otoku uživamo u lokalnom ručku koji se sastoji od raznovrsnih morskih plodova, riže i pomfrita. Poslije ručka krećemo u obilazak dvije lagune. Prva je sa druge strane Kwale otoka, a druga se nalazi na dvadesetak minuta udaljenosti od Kwalea. U pitanju je otvorena laguna sa malom plažom, koja je uglavnom napuštena i kao iz raja. Tu još malo uživamo na plaži, sunčamo se, pravimo nezaboravne fotografije i vraćamo se nazad ka mjestu polaska. Međutim, ovoga puta putujemo niz vjetar i razapinjemo naša jedra! Putujemo kao što su mornari putovali stoljećima - samo uz pomoć vjetra, drveta i platna. Sada, kada je sve što se čuje razmicanje vode pod naletom pramca i mjestimično zatezanje konopca,  puštamo novonastalom miru da nas hipnotizira i tiho isprati do naše luke, gdje se naša avantura završava.

Cijena izleta po osobi: 60 $

U cijenu uključeno:

- povratni prijevoz do mjesta polaska na izlet

- vožnja čamcem

- oprema za snorkeling (maska s disalicom i peraje)

- degustacija voća, ručak i bezalkoholna pića (voda i gazirani sokovi)

- usluge lokalnog vodiča i predstavnika agencije

 

STONETOWN – PRISON ISLAND (OTOK KORNJAČA)

Izlet na kojem osjećamo i dišemo povijest i srž Zanzibara. Otkad su se Portugalci prvi put usidrili na obali Stone Town-a, on je bio i ostao centar svih zbivanja na ovom neobičnom otoku. Nakon Portugalaca došli su Omanci, pa Britanci i svi su oni, pa i mnogi drugi, ostavili svoj žig u ovom gradu, koji i dan danas predstavlja nevjerojatnu mješavinu raznih kultura iz cijelog svijeta sa autentičnom afričkom osnovom. Sva ta raskoš boja, građevina i mnogih različitih dojmova osvaja nas pri prvom susretu sa gradom koji se od 2000. godine nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Na izlet polazimo u jutarnjim satima. Posjetit ćemo Staru tvrđavu koja se zove i Portugalska tvrđava, jer su njene temelje udarili Portugalci. Poslije su je nadogradili omanski Arapi i sve to vrijeme je bila glavna obrana otoka. Posljednjih nekoliko godina služi kao mjesto održavanja raznih kulturnih manifestacija, od kojih je najbitniji ZIFF ( Zanzibarski međunarodni film festival). Odmah do tvrđave se nalazi i Kuća Čuda, jedan od glavnih simbola Zanzibara, nekadašnja ceremonijalna palača trećeg sultana Zanzibara, sultana Baragaša, koja je prva u istočnoj Africi imala struju, vodovod i električni lift. Imat ćemo priliku vidjeti i palaču posljednjeg sultana Zanzibara, perzijske hamame, Anglikansku crkvu, izgrađenu na mjestu posljednje tržnice robljem u svijetu. Obići ćemo i Darajani tržnicu, kako bismo iz prve ruke vidjeli kako afrički kaos savršeno funkcionira. Svratit ćemo do nezaobilazne znamenitosti – kuće frontmena grupe Queen, Freddyja Mercuryja, koja je danas hotel. Šetat ćemo uskim uličicama punim nasmijane dječice i divit ćemo se raskošnoj raznovrsnosti zanzibarskih vrata, koja su oduvijek bila statusni simbol vlasnika domaćinstva.

Poslije zavodljivog Stone Towna zaputit ćemo se brodićem ka obližnjem Prison Islandu. Ovaj čarobni otok je, nakon zvaničnog ukidanja ropstva 1873. godine, neko vrijeme bio mjesto odvijanja ilegalne trgovine robljem (dokazi toga se i dan danas nalaze u okviru kompleksa, u vidu alki za lance). Kada je i tome došao kraj, Britanci su preuredili cijeli otok s namjerom da ga učine zatvorom. Ali ono nikada nije služilo toj svrsi. Danas je Prison Island rezervat za kopnene Aldabra kornjače, koje je britanski guverner Sejšela poslao na Zanzibar kao poklon 1919. godine. Tada ih je bilo 4, a danas ih je preko stotinu na otoku. Sve su izuzetno raspoložene za druženje sa posjetiteljima. Nakon druženja sa kornjačama, obići ćemo ruševine zatvora i uživati u egzotičnosti ovog magičnog otoka, poslije čega se u popodnevnim satima vraćamo u Stone Town na vrijeme za promatranje jednog od čarobnijih zalazaka sunca.

Cijena izleta po osobi: 45 $

 

TURA ZAČINA + SELO PAJE

Zanzibar je u svijetu poznat i kao Otok začina. Prilikom kolonizacije ovog otoka, Arapi, poznati trgovci i moreplovci, donosili su razne začine iz brojnih dijelova sveta. Klima Zanzibara se pokazala savršenom za ogroman broj njih i danas se na ovom čarobnom otoku nalazi nekoliko farmi začina. Mi ćemo posjetiti najveću farmu i upoznat ćemo raznovrsnost začina koje Zanzibarci koriste u svojoj kuhinji. Na izlet polazimo u jutarnjim časovima. Vidjet ćemo kako raste i kako izgleda muškatni oraščić, kako se uzgaja i koristi cimet, vanila, đumbir, kurkuma i brojni drugi začini. Pomirisat ćemo glavni sastojak Chanel no. 5 parfema i vidjeti zanzibarsku verziju istog.  Saznat ćemo koja je razlika između crnog, bijelog i crvenog papra i vidjet ćemo kako kava raste na Zanzibaru. Degustirat ćemo razna tropska voća, vidjet ćemo kako lokalci beru kokos na nevjerojatno visokim palmama, kako to rastu muškatni oraščići i zašto su tako bitni za Zanzibar.

Izlet ćemo završiti posjetom Pajeu, nevjerojatno šarmantnom mjestašcu, koje je turistički centar istočne obale Zanzibara, koja, iako nije tako razvijena kao sjeverna, ima posebnu vibru. Prva stvar koju ćemo primijetiti jeste mnoštvo kitesurfera, čiji zmajevi čine ionako nestvarno zanzibarsko nebo još čarobnijim. Ukoliko budemo imali sreće i dođemo u vrijeme oseke, vidjet ćemo kako izgleda obala kada se voda povuče skoro kilometar daleko od obale. Prošetat ćemo uskom i naizgled nepreglednom obalom, proći ćemo pored mnogih zanimljivih barova na plaži i popiti piće u nekom od omiljenih  barova na cijelom Zanzibaru. Za kraj ostavljamo šetnju kroz selo i u kasno popodne se vraćamo u smještaj.

Cijena izleta po osobi: 45 $

 

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima

TANZANIJA I ZANZIBAR

1. OPĆI PODACI

Tanzanija

Glavni grad: Dodoma

Površina: 945.087 km²

Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porijekla iz preko 130 plemena

Jezik: Swahili i Engleski

Vjera: 30-40% kršćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija

Lokalno vrijeme: UTC + 3

Osnivanje: 26. travanj 1964.

Neovisnost: Tanzanija 1961., Zanzibar 1963.

Valuta: Tanzanijski Šiling

Zanzibar

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Vjera: 99%  muslimani

 

2. VIZE

Za ulazak na teritorij Tanzanije (kojoj pripada i otok Zanzibar) državljanima Republike Hrvatske su potrebne vize. Viza se dobiva prilikom ulaska u zemlju (u zračnoj luci), i cijena je 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i ponijeti fotografiju na bijeloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5cm. Rok trajanje vize je 3 mjeseca. Kada se prelazi na Zanzibar (u turi Tanzanija i Zanzibar), u luci se prolazi kontrola putovnica i dobiva viza za Zanzibar, bez nadoplate. Sve navedeno vrijedi za državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore.

Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Hrvatske, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Također ni Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija nemaju svoje ambasade.

Sa sobom ponesite i kopiju putovnice (za svaki slučaj).

Može se dogoditi da umjesto plaćanja novčanicama, zatraže da vizu platite karticom (ovo se češće događa ako putujete direktno na Zanzibar).

Na turu Tanzanija i Zanzibar najčešće se leti aviokompanijom Turkish Airlines (u avionu imate hranu i piće, presjeda se u Istanbulu), a u Zanzibar s aviokompanijom Fly Dubai (presjedanje u Dubaiju) ili Turkish Airlines (presjedanje u Istanbulu).

 

3. VREMENSKA ZONA

UTC+3, odnosno tijekom zimskog računanja vremena razlika između Hrvatske i Tanzanije je 2h, a tijekom ljetnog računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na ljetno računanje vremena.

 

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbjegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba. Cijepljenje nije potrebno za ulazak u Tanzaniju.

Što se tiče lijekova protiv malarije, nije ih potrebno uzimati, već se o tome konzultirajte s Vašim liječnikom. Važno je znati da lijekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati nuspojave.

Od lijekova sa sobom ponijeti lijekove za redovitu terapiju ako je imate, probiotik, lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lijekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate putno zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana prije puta. Za cijenu osiguranja kontaktirajte agenciju.

 

5. SIGURNOST

Tanzanija i Zanzibar su sigurne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Također nije preporučljivo da se krećete sa skupocjenim nakitom.

Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni.

Ne preporučuje se da sami obilazite Dar es Salaam.

Pazite kad fotografirate, jer ukoliko želite fotografirati nekoga, morate obavezno pitati.

Počevši od 01.06.2019. svi putnici koji putuju u Tanzaniju ne smiju sa sobom imati bilo kakve plastične vrećice, jer se od ovog datuma primjenjuju velike novčane kazne za kršenje ovog pravila. Korištenje, proizvodnja ili unošenje plastičnih vrećica je ilegalna. Savjetuje se da svi posjetioci izbjegavaju pakiranje u bilo kakve plastične vrećice, kako u čekiranoj, tako i u ručnoj prtljazi. Proizvode koji su kupljeni u zračnoj luci i zapakirani u plastične vrečice, moraju se ukloniti prije ulaska u avion. Također, sve "zip vrećice" koje putnici koriste za pakiranje tekućine, ne smiju se unijeti u Tanzaniju, i ukoliko su ih putnici koristili tijekom letenja, moraju ostati u avionu. Molimo sve putnike da izbjegavaju pakiranje ili nošenje bilo koje vrste plastičnih vrećica na ovu destinaciju. 

6. KLIMA

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosječna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost zraka je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponesite odjeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od ožujka do lipnja, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

 

7. HRANA

Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, govedinu (u vidu roštilja ili gulaša), rižu, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu. Ulična hrana se ne preporuča (prije svega jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane).

Voće operite flaširanom vodom ili ogulite.

 

8. ODJEĆA

Od odjeće je potrebna ljetna, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica uglavnom zbog aviona ali i moguće je da temperatura padne, prije svega noću i na Zanzibaru.

Preporučuju se dugi rukavi i nogavice kao i zaštita od komaraca.

Za izlet na vodopade Materuni ponesite udobnu obuću za trekking kroz džunglu, kabanicu, kratke hlače, kupaći kostim.

Za safari je potrebna odjeća mirnih boja (izbjegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C. U nacionalnim parkovima, šešir, šilterica, naočale za sunce i maramu kojom možete spriječiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna ljetna odjeća i odjeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u naselje, i obilazak Stone Town gdje se morate pristojno obući, jer se radi o mjestu gdje je veći postotak stanovnika muslimanske vjere). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto starije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete hodati kroz vodu (zbog oštrih koralja, algi, ježeva).

 

9. NOVAC

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2,660.68 TZS, 1$ = 2,279.25 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo tiskane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostupni, kartice ne možete koristiti uvijek. O pojedinostima se posavjetujte s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane. Okviran trošak na turi Tanzanija i Zanzibar je 400-500 eura i više, a samo Zanzibar oko 200-300 eura i više.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu.

 

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriju Tanzanije, odnosno u većim gradovima. Na Zanzibaru postoji mogućnost da uopće nećete imati mrežu.

Svi smještaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebni adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri plosnata).

Adaptere za struju na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

 

11. SUVENIRI

Za početak moramo napomenuti da je zabranjeno iznošenje školjki, koralja i minerala te drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odjeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kavu sa Kilimandžara, tradicionalnu glazbu, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...

 

12. DRUGE NAPOMENE

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

Ime smještaja bit će potvrđeno nakon formiranja grupe, a najkasnije do tjedan dana prije polaska. U nastavku možete vidjeti primjere smještaja, bit će isti takvi ili u tom rangu:

 

Arusha Charity Hotel 3* je hotel s tri zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekt raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom. Sobe posjeduju TV. Usluga je na bazi noćenja s doručkom (kontinentalni doručak).

Moshi  Kili Cottages je guesthouse, smještajni objekt tipičan za Afriku. Smještajni objekt raspolaže manje prostranim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom (kontinentalni doručak).

Dar es Salaam  Cate Hotel 2* je hotel s dvije zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekt raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom. Sobe posjeduju klima uređaj. Usluga je na bazi noćenja s doručkom (kontinentalni doručak).

Bwejuu  African Sun Sand Sea Beach Hotel 3* je hotel s tri zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Hotel raspolaže dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom, terasom i klima uređajem. Smještajni objekt se nalazi na samoj obali i raspolaže otvorenim barom i bazenom. Usluga je na bazi noćenja s doručkom (kontinentalni doručak).