Valovi Maroka

Valovi Maroka

Ljetovanje u čarobnom Maroku!

Marrakesh, Agadir, Essaouira, Casablanca uz fakultativne obilaske Ouzud vodopada, doline rijeke Ourike i Rabata

11 dana, avion+takse+transferi+smještaj s doručkom u hotelu sa 4*+usluge vodiča

Polazak: 27.08.2019.

PROMO CIJENA: OD 5.905kn 

Maroko, zemlja kontrasta, od pješčanih plaža koje zapljuskuje Atlantski ocean, preko vrhova planine Atlas prekrivenih snijegom do pustinje Sahare. Marokom su vladale tri berberske i tri arapske dinastije, tako da se u ovoj zemlji govore oba jezika. Smješteni smo u "crvenom gradu" - Marrakechu, prijestolnici svih dinastija. Ovaj grad osnovao je u 11. stoljeću prvi kralj Jusuf Ibn Tahfin iz dinastije Almoravida i oko grada je podigao 12 km duge bedeme s devet vrata i izgradio moderan sustav podzemnih kanala.

Džamija Katubija je simbol grada s minaretom visokim 70 metara koji se vidi iz svakog djela grada i predstavlja model za minaret džamije Hasana II u Casablanci.  Đema el Fna je najveći trg sjeverne Afrike, gde ćete uz cjeđene sokove i ukusni kus-kus, biti dio performansa žonglera, akrobata, krotitelja zmija… Badi palača s rodama, vrtovi La Menara prepuni ljudi koji prave piknik, Majorele vrtovi sa nevjerojatnim kaktusima, samo su neke od zanimljivih lokacija koje ćete obići u Marrakeshu.

Agadir je sinonim za odmor, opuštanje i uživanje na dugim pješčanim plažama pod vrelim afričkim suncem. Najpoznatiji grad na obali Atlantskog oceana nudi dobar provod u mnogobrojnim noćnim klubovima, surferske plaže za sve ljude avanturističkog duha, magične zalaske sunca, duge šetnje i egzotičnu hranu za sve hedoniste.

Obići ćemo kazbu ,,Oufella'' koja se nalazi iznad grada. Prošetat ćemo modernom medinom u kojoj se nalaze džamija Muhameda V, kao i vrtovi ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’. Gužva, mirisi, motociklisti koji se provlače kroz masu, turisti s fotoaparatima koji žele sve to zabilježiti, svakodnevna su slika najpoznatije tržnice u Agadiru - Suk el Had.

Essaouira, plavi grad na obali Atlantika, s umjetničkim trgovinicama, galebovima, plavim čamcima i naravno šarenim tržnicama Medine, jedan je od gradova koje fakultativno obilazimo. Jedemo tažine i pijemo čaj od mente s dvije kockice šećera, kao pravi Marokanci. U nekadašnjem Mogadoru snimana je jedna od najpopularnijih serija današnjice - ,,Igra prijestolja”.

Casablanca, bijeli grad, ekonomski centar Maroka, grad drugačiji od svih. U Casablanci medina zauzima mali dio grada gdje lokalci kupuju svoje potrepštine. Veći dio grada je moderan i otmjen s ,,Rikof kafićem” i džamijom Hasana II na stjeni tik uz ocean.  Centrom grada dominira francuska arhitektura, jer je od 1912.godine s uspostavljanjem francuskog protektorata nad Marokom ovaj grad počeo ubrzano se razvijati.

Prijave i informacije:

JUNGLE TRIBE HRVATSKA

Ilica 89/1 (u dvorištu), Zagreb

+385 1 560 1600

+385 1 7987 728

email: jungletribe.hr@gmail.com

radnim danima 10-18h i subotom 11-15h

1. dan (27.08): Okupljanje grupe  zračnoj luci „Nikola Tesla“ dva sata prije leta. Let iz Beograda u 10:15h (A3 977) za Atenu. Dolazak u Atenu u 12:50h po lokalnom vremenu. Konekcija na let. Let za Marrakesh u 21:45h (A3 738). Transfer do smještaja. Noćenje.

2. dan (28.08): Krećemo na fakultativni izlet - obilazak srca grada, jednog od najprometnijih trgova u cijeloj Africi – Džema el Fna gdje trgovci iznose robu, gdje se žonglira užarenim loptama, pleše, svira uz pratnju majmuna, zmija. Obilazak Baadi palače, odaja sa zanimljivim stilovima, gdje rode prave svoja gnjezda; kraljevske grobnice Saadena; džamija Katubija, najvećeg vrta Le Menara. Pijemo kavu i čaj na terasama restorana s pogledom na glavni trg. Uživamo u berberskim specijalitetima. Noćenje.

3. dan (29.08): Fakultativni izlet na Ouzud vodopade, najviše vodopade u ovom djelu Afrike (110m). Obilazak s lokalnim vodičem okolnih sela, maslinjaka, kupanje u vodopadima, nadmudrivanje s majmunima. Povratak u Marrakesh. Izlazak na noćni spektakl na Đema el Fna trgu – žongliranje užarenim loptama, kroćenje zmija i majmuna, akrobacije, ukusna klopa. Noćenje.

4. dan (30.08): Fakultativni izlet do doline rijeke Ourike koja izvire na Velikom Atlasu. Ovo područje, koje se nalazi nedaleko od Marrakesha, naseljavaju Berberi, starosjedeoci planine Altas. Predio je bogat bujnom vegetacijom, pa ćemo imati prilike uživati u šetnji uz rijeku ili u penjanju do nekog od vodopada koji se nalaze u okolini. Mali predah za ručak ćemo napraviti u jednom od mnogobrojnih šarenih kafića koji se nalaze uz samu obalu rječice. Slobodno vrijeme možete iskoristiti i družeći se s devama. Pošto je naselje Ourika vrlo interesantno za turiste, ovdje možete pronaći unikatnu lončariju i ćilime s ovog područja. Povratak u Marrakesh. Noćenje.

5. dan (31.08): Napuštanje smještaja i transfer za Agadir. Agadir je primorski grad čije obale zapljuskuje Atlantski ocean. Ovaj dinamičan i moderan grad je glavni grad regije Sus Massa Draa i predstavlja glavno i najljepše ljetovalište u Maroku. Smješten je u mirnom zaljevu s ogromnom pješčanom plažom, a okružen je planinama Atlas i pustinjom Saharom. Riječ ,,Agadir’’ na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište žita“. Osnovali su ga portugalski pomorci 1505.godine. Popodnevni dio dana iskoristit ćemo za fakultativni izlet – obilazak Agadira gdje ćemo imati priliku upoznati se s modernom medinom grada u čijem srcu je kvart Talborjt u kojem se nalaze džamija Muhameda V i vrtovi ,,Jardin d’Olhao’’ i ,,Jardin Ibn Zaidoun’’.  Izlet nastavljamo obilaskom poznate ,,Oufella’’ kazbe, koja je ujedno i najljepši vidikovac grada. Slobodno vrijeme za uživanje u Agadiru. Noćenje.

6. dan (01.09): Relaksirajući dan, stvoren za potpuno uživanje u oceanu, koktelima i marokanskoj hrani. Slobodno vrijeme za izlazak u neki od mnogobrojnih klubova u gradu. Noćenje.

7. dan (02.09): Slobodno vrijeme za kupanje na nekoj od poznatih surferskih plaža Agadira ili okoline – Taghazout plaža, Banana plaža, Legzira plaža na kojoj se nalazi poznata crvena stijena čiji luk stvara zadivljujući prizor kada je nizak vodostaj i zalazak sunca… Također, možete obići mali zoo vrt ,,Dolina ptica’’, tržnicu Suk el Had koja broji preko 6000 trgovinica, Muzej Berbera, Muzej zemljotresa, kao i marinu grada. Noćenje.

8. dan (03.09): Napuštanje smještaja. Jutarnji transfer prema Casablanci uz obilazak Esauire – čuvenog ,,Grada vjetra’’. Obilazak Medine i umjetničkih galerija, dokova s plavim čamcima, velike pješčane plaže sa surferima. Pijemo kavu u skrivenim prolazima, riadima, cjenkamo se s lokalcima za suvenire živih boja. Idemo putem gdje je snimana serija ,,Igra prijestolja’’. Nastavak transfera za Casablancu. Dolazak u Casablancu u večernjim satima. Smještanje u hotel. Noćenje

9. dan (04.09): Fakultativni izlet do Rabata, glavnog grada Maroka. Obilazak velebnog Mauzoleja Muhameda V i Hasanove kule, Starog grada, kazbe i medine. Mogućnost obilaska Čele, antičke metropole koju su arapski osvajači koristili za svoje pohode na Iberijski poluotok. Povratak u Casablancu. Slobodno vrijeme za izlazak u grad. Noćenje.

10. dan (05.09): Dan rezerviran za fakultativni izlet - obilazak poznate Casablance: velebna i najpoznatija džamija Hasana II i čuveni Rikof kafe (u kojem je sniman film „Casablanca“ iz 1942.godine), Medina – najstariji dio grada s načičkanim trgovina,a, Kraljevska palača, Katedrala i pregršt francuskih kolonijanih građevina. Izlet završavamo na najljepšem šetalištu grada – ,,La Corniche’’. Nakon izleta, slobodno vrijeme za shoping kakav samo možete naći u arapskim zemljama uz pogađanje oko cijene i odmor uz svježe cjeđene sokove. Napuštamo hotel. Transfer do zračne luke i chekiranje na let za Atenu u 01:05h (A3 737).

11. dan (06.09): Konekcija na let. Let za Beograd u 08:45h (A3 976). Dolazak u Beograd. Kraj putovanja.

Polazak: 27.08.2019.

*U rijetkom slučaju moguće je pomicanje datuma (dan-dva) u odnosu na planirane polaske. Nakon potvrđivanja grupe, potvrđuje se i datum polaska i povratka.

CIJENE I UVJETI:

Termin

27.08.2019.

Promo cijena:

6.220 kn  

First minute cijena:

6.685 kn  

Regularna cijena:

7.475 kn  

(Diners do 12 rata, Maestro Erste bank do 12 rata)

 

Cijena za gotovinu:

Termin

27.08.2019.

Promo cijena:

5.905 kn (790€)

First minute cijena:

6.350 kn (850€)

Regularna cijena:

7.100 kn (950€)

(U cijenu je uključeno 5% popusta za gotovinsko plaćanje)

 

*Promo cijena za polazak 27.08.2019. vrijedi za prve 4 prijave. Nakon toga vrijedi first minute cijena.

*First minute cijena za polazak 27.08.2019. vrijedi za prijave do 25.05.2019. Nakon toga vrijedi regularna cijena.

Cijene su informativne i formirane prema prodajnom tečaju eura Raiffeisen Bank na dan 11.03.2019. i mijenjaju se ovisno o prodajnom tečaju eura na dan uplate zadnje rate.

Uvjeti plaćanja: Prilikom prijave plaća se 1.500 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije polaska (za kartično plaćanje 8 tjedana prije polaska).

Prijavljivanje: Preporučamo ranije prijave jer je broj mjesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti ispravne podatke s putovnice, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost od izdavanja avio karata s pogrešnim imenom. Prijava je valjana jedino uz uplatu rezervacije. Dokumente za vize potrebno je dostaviti najkasnije mjesec dana prije puta. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su sami osigurati vize za putovanje.  Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su kopiju vize dostaviti najkasnije 15 dana prije puta.

Cijena putovanja uključuje:

 • Avio karte sa svim taksama na relacijama: Beograd – Marrakesh i Casablanca - Beograd
 • Smještaj na bazi 10 noćenja s doručkom u hotelu s 4* u dvokrevetnim sobama prema planu i programu puta (4 noćenja u Marrakeshu, 3 noćenja u Agadiru, 3 noćenja u Casablanci)
 • Sve lokalne transfere do i od zračne luke i između gradova prema planu i programu puta
 • Kompletnu organizaciju i usluge predstavnika agencije na destinaciji

Cijena putovanja ne uključuje:

 • Fakultativne izlete i ulaznice i ulaznice u kulturno-povijesne spomenike
 • Međunarodno zdravstveno osiguranje
 • Individualne troškove putnika za vrijeme putovanja
 • Transfer do i od zračne luke u Beogradu

Napomene :

 • Organizator putovanja je JUNGLE TRAVEL s licencom OTP 266/2010.
 • Prilikom prijave potrebno je dostaviti podatke putovnice s kojom će putnik putovati na samo putovanje. Obavezno je da putnik provjeri trajanje i ispravnost putnog dokumenta, kao i broj slobodnih stranica potrebnih za putovanje.
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od dana povratka u zemlju
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjena pojedinih sadržaja u programu uslijed vanrednih okolnosti i stvari koje agencija ne može predvidjeti, u vrijeme zaključenja ugovora.
 • Organizator putovanja nije ovlašten i ne cijeni valjanost putnih i drugih isprava
 • Za sve informacije dane usmenim putem agencija ne snosi odgovornost
 • Potpisnik Ugovora o putovanju ili predstavnik grupe putnika obavezan je sve putnike upoznati s ugovorenim programom putovanja, uvjetima plaćanja i viziranja i OPĆIM UVJETIMA PUTOVANJA JUNGLE TRAVEL-a
 • Putnici su dužni dva dana prije puta provjeriti točno vrijeme i mjesto polaska grupe
 • Putnik je dužan sam se upoznati s pravilima ponašanja zemlje u koju putuje i poštivati važeće zakonske carinske propise
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni da, u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostanu na svojim mjestima, i ne smiju ih napuštati na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, check point postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i pratioca u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povrat novca
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo putnika isključiti s putovanja
 • U turističkim autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se prave svakih 3-4 sata (u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i dužinu iste; uplatom prijevoza, putnik prihvaća sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu
 • Aranžman je rađen na bazi od minimum 10 putnika za daleka putovanja i 50 putnika za europska putovanja
 • U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana ili drugih objektivnih okolnosti, organizator putovanja obavještava putnike o otkazu aranžmana najkasnije 10 dana prije datuma polaska za daleka putovanja i 5 dana prije datuma polaska za europska putovanja
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz low cost avio kompanija, u slučaju odlaganja leta, otkaza ili gubitka konekcije putnici su dužni sami platiti novonastale troškove i agencija ne može utjecati na okolnosti koje su van njenog dometa
 • Cijene low cost aranžmana podložne su promjenama i po uplati avansa se provjeravaju tarife i putniku se potvrđuje cijena aranžmana
 • Agencija ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane agencije podložne su promjeni i isključivo zavise od avio kompanije.
 • Agencija zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, agencija nema odgovornost da tom putniku osigura transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaj / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Zbog poštivanja satnica predviđenih programom putovanja, kao i poštivanja vremena ostalih putnika iz grupe, ne postoji mogućnost zadržavanja na granici koja predstavlja izlazak iz Europske Unije, radi ovjere računa i povrata poreza iz Europske Unije(TAX FREE)
 • Naša preporuka je da povedete računa na Vašem putovanju o osobnim dokumentima i novcu.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA usklađeni s YUTA standardom

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator putovanja, JUNGLE TRAVEL, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, agencija se trudi izaći u susret željama putnika (molimo Vas za razumijevanje, budući da je ovo putovanje zamišljeno kao dobra zabava i avantura)
 • U smještajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u danom trenutku. Agencija nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju. Klijent je uplatom aranžmana suglasan s tom činjenicom i uvjetima smještaja bez prava na žalbu.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost da uz nadoplatu budu sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko putnik želi da se spoji s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama, agencija apsolutno ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima
 • Fakultativni izleti se realiziraju od strane lokalnih agencija i Jungle Travel nije u mogućnosti utjecati na stvari Van dometa agencija vezane za samu realizaciju izleta.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije bez prava na žalbu.
 • Agencija ne može utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Prilikom uplate fakultativnog izleta, putnik prihvaća uvjete lokalne agencije, organizatora fakultativnog izleta, i dužan je da o uvjetima obavijesti suputnike za koje uplaćuje izlet. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni poštivati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti najkasnije mjesec dana prije putovanja, a ukoliko ih ne dostave u navedenom roku, dužni su si sami osigurati vizu za putovanje
 • Agencija ne garantira dobivanje vize i nije ovlaštena utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Marrakesh je grad u podnožju planine Atlas u jugozapadnom Maroku. Poznat je po nadimcima „crveni grad“ i „biser juga“. Uz Fes, Meknes i Rabat, ubraja se u 4 kraljevska grada Maroka. Grad ima 1 036 500 stanovnika (2006), i po tome je četvrti grad zemlje. Glavni je grad regije Marakesh-Tensift-El Hauz. Marrakesh je riječ iz jezika Berbera i znači „Božja zemlja“. Ime države Maroko potječe od ovog toponima (španjolsko ime Marrakesha: Marruecos). Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. Privreda Marrakesha zasniva se na turizmu, trgovini i zanatstvu. Marrakesh posjeti više od 2 milijuna turista godišnje.

Agadir je grad koji se nalazi na Atlantskom oceanu i predstavlja najpoznatije marokansko ljetovalište koje broji preko tristo sunčanih dana u godini. Ima 678.596 stanovnika i predstavlja glavni grad regije Sus Masa Draa. Riječ ,,Agadir’’ na berberskom jeziku znači „utvrđeno skladište žita“. Osnovali su ga portugalski pomorci 1505.godine. Grad je najpoznatiji po svojoj 10 kilometara dugačkoj obali koja godišnje privuče preko milijun turista.

Casablanca je ekonomski i industrijski centar Maroka, a također i najveći grad u zemlji i glavna luka. Ima 2.93 milijuna stanovnika, a 3.6 milijuna u širem gradskom području. Casablancu su osnovali Portugalci 1575. godine kao ,,Casa Branca’’, nakon uništenja starog berberskog sela Anfa. Portugalci su napustili grad 1755. godine nakon žestokih napada muslimanskih plemena. Danas je grad najpoznatiji po kultnom filmu ,,Casablanca’’ i čuvenom filmskom paru - Humphrey Bogartu i Ingrid Bergman. U gradu se nalazi i jedna od najvećih i najvelebnijih džamija na svijetu, džamija Hasana II.

Hotel je smještajni kapacitet koji raspolaže dvokrevetnim  i trokrevetnim sobama. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI

Maroko, ili službeno Kraljevina Maroko, je sjevernoafrička zemlja burne povijesti i intenzivnog života. Na zapadu izlazi na Atlantski ocean, a na sjeveru na Sredozemno more. Graniči s Alžirom na istoku, Mauritanijom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći dio teritorija drži još od 1975. godine. Živo primorje bujne vegetacije, pustinje, kao i nekoliko planinskih vijenaca čine geografske karakteristike ove zemlje. Maroko je zemlja prelijepih gradova, islamske arhitekture, ali i vrlo ukusne hrane.

Površina zemlje: 446.550 km2, 57. po veličini na svijetu

Broj stanovnika: 33,28 milijuna stanovnika

Glavni grad: Rabat (1,2 milijuna stanovnika)

Nacionalnost: muslimani suniti

Službeni jezici: arapski i francuski

Vjeroispovijest: pretežno muslimanska

Neovisnost: 1956. godine (od Francuske)

2. VIZA

Za ulazak u Maroko i boravak u Maroku do tri mjeseca, hrvatskim državljanima nije potrebna viza (valjanost putovnice treba biti najmanje tri mjeseca dulja od datuma planiranog izlaska iz zemlje).

3. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC 0, znači 2 sata unazad u odnosu na Hrvatsku.

4. KLIMA

U priobalnom dijelu Maroka klima je tipična mediteranska, s bujnom vegetacijom, dok je u unutrašnjosti klima znatno oštrija, sa sušnim ljetima i oštrim zimama. U ljetnim mjesecima temperature znaju biti visoke, kao i vlažnost zraka (do 45 stupnjeva C). Također, povremeno se događa nagla promjena vremenskih prilika i kratkotrajne padaline.

5. HRANA I PIĆE

U Maroku koristite isključivo flaširanu vodu! Tradicionalna prehrana obuhvaća piletinu, janjetinu i govedinu na više načina, kruh, salate, i jela koja su karakteristična za Bliski Istok i islamske zemlje Sjeverne Afrike. Marokanci u svojim obrocima koriste jako puno povrća, pa su tako i njihova tradicionalna jela (Kuskus i Tažin) na bazi mesa, ali s velikom količinom povrća. Obavezno probajte tradicionalni marokanski čaj od nane i kavu. Alkohol je vrlo rijedak u javnoj upotrebi u Maroku i zaista rijetko gdje se može naći. U dućanima se prodaje samo bezalkoholno pivo. Voće perite flaširanom vodom ili ogulite. Cijene hrane i pića su pristupačne.

6. ZDRAVLJE

Cjepiva za ulazak u zemlju nisu potrebna. Naši putnici individualno odlučuju žele li se cijepiti ili ne. Najbolje je savjetovati se s Vašim liječnikom i Zavodom za javno zdravstvo. Ono što svakako preporučamo su lijekovi protiv prehlade, bolova, temperature, probiotici i  lijekovi koje obično nosite sa sobom na putovanje. Također, savjetujemo da nosite sa sobom kremu za sunčanje.

7. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Nije obavezno, ali je svakako preporučljivo da ga imate. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući, ili kod nas – Allianz osiguranje. Ukoliko se odlučite uplatiti osiguranje u agenciji, potrebno ga je uplatiti do nekoliko dana prije početka putovanja, a policu ćete dobiti putem maila.

8. SIGURNOST

Gradovi i mjesta koja se obilaze na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nije preporučljivo da žene šetaju same, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Nemojte ići u dijelove gradova koje vam vodič napomene kao nesigurne. Izbjegavati konzumiranje alkohola na javnim mjestima. Droga je ilegalna pojava, i kao takva kažnjiva zakonom i zatvorom.

9. ODJEĆA

Suknje iznad koljena, kratke hlače, majice s dubokim dekolteom ili slična garderoba se smatra neprimjerenom i zbog toga postoji mogućnost neprimjerenih komentara lokalnog stanovništva, te ovakav izbor garderobe treba izbjegavati. Dakle, birajte garderobu u skladu s vremenskim prilikama i periodom godine u kojem se putuje. Obavezno ponesite i neku garderobu dužih rukava otpornih na kišu, jer se u Maroku povremeno događaju kratkotrajne padavine. Ponesite i udobniju obuću za istraživanje gradova. Također, savjetuje se nošenje šešira ili kapa, uslijed mogućih velikih vrućina. Preporuča se pristojno ponašanje i poštovanje religijskih objekata.

10. LOKALNA VALUTA

Marokanski dirham (MAD ili DHS): 1 EUR = 11 MAD; 1 USD = 9 MAD

Za potrošnju u Maroku poželjno je imati lokalnu valutu, iako na mnogim mjestima možete platiti i u dolarima.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Sistem bankomata i platnih kartica postoji u Maroku, iako na mnogim mjestima ne funkcionira plaćanje platnim karticama, zato je preporučljivo nositi sa sobom gotovinu.

12. KOMUNIKACIJA

Mreže iz Hrvatske imaju ugovor s lokalnim operaterima, tako da roaming u Maroku funkcionira. Internet u Maroku je široko rasprostranjen, ali postoje i restorani, kafići i druga mjesta gdje nema Wi-Fi-a.

13. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi posebni adapteri za utičnice.

14. TOPLA PREPORUKA

Od suvenira preporučamo tradicionalne rukotvorine od drveta, islamsku keramiku, minijature, začine, čajeve, kavu, pistacije, marame i ešarpe, kao i figurice i magnete sa raznim marokanskim simbolima. Cijene suvenira su jako povoljne, a bakšiš i cjenjkanje su dio tradicije, naročito na štandovima u medinama.

*Ime smještaja bit će potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije tjedan dana prije puta.

Primjeri smještaja:

Marrakesh:

Red hotel je hotel s četiri zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekt raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s privatnom kupaonicom. Svaka soba posjeduje klima uređaj i balkon, a smještajni objekt raspolaže bazenom, teretanom i spa centrom. Hotel je udaljen 3 km od Djemaa El Fna - glavnog trga u Marrakeshu. Usluga je na bazi noćenja s doručkom.

www.redhotelmarrakech.com

Agadir:

Atlantic hotel je hotel s četiri zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekt raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s privatnom kupaonicom. Svaka soba posjeduje klima uređaj, a smještajni objekt raspolaže bazenom i spa centrom. Hotel se nalazi u centru Agadira, na 10 minuta od plaže. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. 

www.atlantichotelagadir.com

Casablanca:

Atlas Les Almohades je hotel s četiri zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještajni objekt raspolaže dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s privatnom kupaonicom. Svaka soba posjeduje klima uređaj, a smještajni objekt raspolaže spa centrom. Hotel je udaljen 1.8 km od džamije Hasan II i 5 km od plaže. Usluga je na bazi noćenja s doručkom. 

www.hotelsatlas.com​