Libanon Akcija

cijena od
5.625
HRK ,00
sada od
4.875
HRK ,00
trajanje
7 dana
Upit
Upit

Libanon, mediteranska, planinska, nevjerojatna zemlja na Bliskom Istoku. Iako je okružuju pustinje, ova zemlja je oaza, što i drvo cedra na zastavi pokazuje, a i sam naziv, jer prevedeno s aramejskog, Libanon znači bijelo, po snjegovima istoimene planine. Ovaj teritorij naseljavali su Feničani, o čemu svjedoči tisuću godišnje postojanje gradova kao što su Bejrut, Tir, Sidon. Gradovi ljubičastog naroda danas se smatraju najstarijim gradovima na svijetu


Ruta
Beograd
Atena
Beirut
Atena
Beograd

Prijevoz
Zrakoplov, Lokalni prijevoz
Smještaj
Hotel
Organizator
Jungle Travel d.o.o. Beograd, Srbija
Teme
Daleke destinacije
Destinacije
Libanon
Kod putovanja
LB1
Zahtjevnost
Pogodno za djecu
Ne
Veličina grupe
Min 10

Plan i program

Plan i program putovanja vrijedi za polaske 9. 10. 2019, 8. 11. 2019. i 12. 2. 2020.

Okupljanje grupe u zračnoj luci “Nikola Tesla” u Beogradu. Let za Beirut s presjedanjem.

Prijevoz

 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd - Atena
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Atena -Beirut

Mjesto

 • Beograd
 • Atena
 • Beirut

Dolazak u Beirut u ranim jutarnjim satima. Prijevoz do hotela. Rani check in. Doručak.  Beirut, poznat kao „Pariz Bliskog Istoka“ i „Dragulj Mediterana“, prema legendi jedan od najstarijih gradova na Svijetu koji danas broji nešto više od millijun stanovnika, bit će naša polazna točka za upoznavanje nevjerojatnog Libanona, zemlje Mediterana, pustinje i čempresa. Fakultativni izlet - obilazak Beiruta: Nacionalni muzej, Golublja stjena, trg Etoal, šetalište Kornis, džamija, stari i novi dio grada. Slobodno vrijeme. Uživanje u izvrsnoj libanonskoj hrani, jakoj libanonskoj kavi, nargilama, prelijepom pogledu i razgovoru sa srdačnim Libanoncima.

Prijevoz

 • Prijevoz od zračne luke do smještaja

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut 1 noć

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet - odlazak u dolinu Bekaa i posjeta najpoznatijeg libanonskog antičkog lokaliteta Balbeka. Ovaj arheološki lokalitet se, službeno, nakon rušenja Palmire, smatra jednim od najočuvanijih arheoloških kompleksa posvećenih bogovima Starog Rima. Nakon obilaska impozantnih hramova posvećenih Jupiteru, Bahusu i Veneri, odlazimo do najpoznatije libanonske vinarije Ksara, gdje upoznajemo podzemne prolaze i degustiramo fina libanonska vina. Nastavak putovanja i posjeta mjestu Anjar, izgrađenom u 8.st. od dinastije Umajad, na kojem se sada nalaze ostaci palača, lukova, rezidencija, hamama, trgovina i svega što je ovaj osmovjekovni grad posjedovao. Povratak u Beirut. 

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet do feničanskih gradova Tira i Sidona. Prvo posjećujemo Sidon, grad koji se u vrijeme Feničana prvi izdvojio kao dominantan na ovom prostoru. Posjećujemo Krstaški dvorac, tradicionalnu tržnicu „suk“ i „Khan al-Franj“, tradicionalni arapski karavan-saraj, koji su kasnije Francuzi koristili kao diplomatsko predstavništvo. Nakon toga, nastavljamo do Tira, poznatog grada drevnih Feničana, koji se zahvaljujući svom izvrsnom položaju i nevjerojatnim zidinama, koje su bile visoke čak 40 metara, u antičko doba smatrao neosvojivim. Posjećujemo dva arheološka lokaliteta, na kojima imamo prilike vidjeti ostatke nekadašnjeg hipodroma, trijumfalna vrata, nekropole, antičko naselje i  bazen, koji je u antičko vrijeme korišten za misteriozne vodene sportove. Nakon toga, povratak u Beirut. 

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Fakultativni izlet autobusom u Biblos, službeno najstariji grad na svijetu. Na putu do Biblosa, posjećujemo fascinantnu pećinu Jeita, koja se nalazila u finalu za jedno od novih sedam svjetskih čuda. Stara je više tisuća godina i smatra se jednom od najljepših na svijetu. Posjet pećini podrazumjeva obilazak gornjeg djela pećine šetajući uređenim stazama, dok se donja pećina obilazi malim brodićem, krstareći kristalno čistom „Pasjom rijekom“. Dolazak u Biblos, grad po kojem je Biblija dobila ime, i jedno od najstarijih naseljenih mjesta na svijetu. Obilazimo grad, antičke lokalitete, staru luku, kupujemo suvenire… Slobodno vrijeme. Povratak u Beirut. 

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut 1 noć

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Fakultativni izleti

Slobodan dan predviđen za individualne aktivnosti. Uživamo u Beirutu, kupujemo smokve i bademe, istražujemo fine libanonske začine i kupujemo suvenire. Kasni check out iz soba.

Hrana

 • Kontinentalni doručak × 1

Napuštanje smještaja. Prijevoz do zračne luke i check-in na ranojutarnji let za Beograd. Let za Beograd s presjedanjem. 

Prijevoz

 • Prijevoz od smještaja do zračne luke
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Beirut - Atena
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Atena - Beograd

Mjesto

 • Atena
 • Beograd
Za više informacija o polasku poput cijena, popusta, uvjeta plaćanja, molimo Vas kliknite na polje s polaskom ispod
Učitavanje…
Učitavanje…
Učitavanje…

Prilikom prijave plaća se 800 kn, a ostatak cijene putovanja plaća se najkasnije 6 tjedana prije putovanja (za kartično plaćanje 8 tjedana prije putovanja).

Cijena vrijedi za plaćanje gotovinom u poslovnici, uplatu na transakcijski račun ili plaćanje karticama jednokratno. Za kartično plaćanje (Diners do 12 rata, Maestro Erste banke do 12 rata, revolving kartice do 6 rata) cijena se uvećava za 5%.
 

Što je uključeno

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut Primjer 4 noći

Prijevoz

 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Beograd - Atena
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Atena -Beirut
 • Prijevoz od zračne luke do smještaja
 • Prijevoz od smještaja do zračne luke
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Beirut - Atena
 • Prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama u ekonomskoj klasi na relaciji Atena - Beograd

Hrana

4 × Kontinentalni doručak

Ostalo

 • Organizacija putovanja i usluge predstavnika agencije na destinaciji na hrvatskom ili srpskom jeziku

Nije uključeno u cijenu

 • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se ugovoriti u agenciji)
 • Individualni troškovi putnika za vrijeme putovanja
 • Fakultativni izleti i ulaznice za kulturno-povijesne spomenike
 • Prijevoz do i od zračne luke „Nikola Tesla“ u Beogradu

Fakultativni izleti

Napomena! Termini i cijene fakultativnih izleta su informativni i promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

Panoramski obilazak Beiruta

Cijena: 60,00 EUR

Panoramski obilazak Beiruta – poludnevni izlet – Krećemo u upoznavanje Beiruta, obilazeći njegove glavne atrakcije. Posjećujemo Golublju stjenu, na koju se s kopna pruža fascinantan pogled i koja je, može se reći, kultno mjesto u životu samih stanovnika Beiruta. Nalazi se na poznatom šetalištu Korniš, koje je poznato kao jedno od najdužih i najbolje uređenih šetališta kraj mora u cijelom svijetu. Fotografiramo, promatramo brodiće koji prolaze kroz ogromnu pukotinu u ovoj stjeni i nakon toga nastavljamo obilazak dalje. Nakon toga nastavljamo obilazak odlazeći u glavni gradski centar, gdje posjećujemo Veliku Džamiju, maronitsku crkvu sv. Đorđa, pravoslavnu crkvu sv. Đorđa, kao i zgrade glavnih državnih institucija. Upućujemo se prema nevjerojatnom Nacionalnom muzeju Libanona, koji bi, smatra se, da se nalazi u Firenzi, Parizu ili Rimu, sigurno bio proglašen jednim od najboljih muzeja na svijetu. Kolekcija koju posjeduje, zaista je nevjerojatna. Obilazimo fascinantne artefakte, koji potječu još iz trećeg tisućljeća prije nove ere, sarkofage, grobnice, mozaike, figurice, nakit poznatih Feničana i sve što je do danas očuvano od ovog drevnog naroda kroz periode vlasti različitih imperija i država, koje su imale prilike vladati na ovom prostoru. Time se završava obilazak i slijedi povratak u hotel i slobodno vrijeme za ostatak dana. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice, usluge predstavnika agencije. U cijenu izleta nije uključeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Baalbek, Anjar i Ksara

Cijena: 70,00 EUR

Baalbek, Anjar i Ksara –  cjelodnevni izlet – Odlazimo u unutrašnjost samog Libanona, prema granici sa Sirijom. Posjećujemo arheološki lokalitet Anjar, na kojem se nalaze ostaci povijesnog grada koji je osnovala dinastija Umajad, a koji je poživio svega 40-ak godina, prije nego što je porušen od druge arapske dinastije. Na njemu obilazimo ostatke hamama, ljudskih naseobina, nekadašnjih trgovina, zatim ulice izgrađene pod 90 stepnjeva, po rimskom uzoru, palaču, nekadašnju crkvu, bazen za pitku vodu i drugo. Fotografiramo se s devama koje spremno iščekuju turiste ispred arheološkog lokaliteta i nastavljamo dalje. Nakon posjete ovom arheološkom nalazištu, odlazimo u vinariju Ksara, koja je osnovana 1867. godine od strane monaha koji su živjeli na ovom prostoru i pod utjecajem Francuza, koji su tada ali i u narednom periodu dominirali Libanonom, započeli proizvodnju vinove loze, na ovom najplodnijem području Libanona, poznatom kao dolina Bekaa. Ova dolina se nalazi između planina Libanon i Antilibanon i u njoj se proizvodi uvjerljivo najveći dio cijele poljoprivredne proizvodnje u Libanonu. U Ksari obilazimo mračne i hladne tunele u kojima se čuva vino, a gdje su nekada skrivane obitelji od rata, i koji su danas samo dio cijelog kompleksa, koji je djelimično otvoren za posjete javnosti. Posjetu završavamo degustirajući savršena vina i uživajući u pogledu na lijepo uređena polja vinove loze ispred same vinarije. Put nas vodi dalje, prema impozantnom Balbeku gdje uživamo u posjeti monumentalnom kompleksu tri rimska hrama- posvećenim Jupiteru, Bahusu i Veneri. Oživljavamo sliku vjerskog života Rimljana promatrajući kompleks hramova, koji je imao zadatak da lokalno stanovništvo, koje nije bilo naklonjeno rimskoj tradicionalnoj religiji, već njegovalo religiju starih Feničana, privuče i navede da prihvati službenu rimsku religiju. Hodamo kroz najmonumentalnije prizore na cijelom putovanju i ostatke jedinstvenih hramova posvećenih rimskim bogovima, slušamo priče o tadašnjoj arhitekturi i insignijama koje su njima posvećene, zaustavljamo pogled na detaljima Bahusovog hrama, koji je najbolje očuvan i cjenkamo se za tradicionalne arapske marame kod uličnih prodavača koji strpljivo čekaju turiste. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice, usluge predstavnika agecije. U cijenu izleta nije uklučeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Tyre i Sidon

Cijena: 70,00 EUR

Tyre i Sidon – cjelodnevni izlet – Krećemo u upoznavanje južnog djela Libanona. Prvo posjećujemo Sidon, ili Saidu, kako ga arapsko stanovništvo, koje danas tamo živi, zove. U Sidonu posjećujemo fantastični krstaški dvorac, zatim šetamo kroz veliki „suk“, koji je najveći suk koji imamo priliku upoznati na ovom putovanju. Kupujemo jeftine suvenire, cjenkamo se s lokalnim stanovništvom, pravimo koloritne fotografije hvatajući jedinstvene kadrove izloženog voća, različitih suvenira ili ulične hrane. Obilazak Sidona završavamo posjetom velikom četvorokutnom Karavan-saraju, koji je izgrađen da bi razvio trgovinu na ovom prostoru, a koji su tijekom 20. st. zaposjeli Francuzi i koristili kao svoje diplomatsko predstavništvo. Nakon toga, nastavljamo na jug, do najjužnije točke Libanona koju ćemo posjetiti na ovom putovanju. Stižemo u poznati grad Tir, koji je još u najstarijim vremenima bio nadaleko poznat po svojim pomorcima, kolonijama, trgovini, ali i svom genijalnom položaju i neosvojivosti. S obzirom da su njegove zidine bile visoke čak 40 metara i najveći vojskovođa Starog vijeka, Aleksandar Makedonski, je imao ozbiljnih muka da ga osvoji. U tom gradu posjećujemo dva sjajna arheološka nalazišta, gdje obilazimo nekropolis, šetališnu zonu, trijumfalna vrata, ostatke rimskog hipodroma, antičko naselje, terme, misteriozni bazen u kojem su se odigravali dvoboji u vodenim sportovima i uživamo u nevjerovatnom pogledu sa šetališta, koje je jedan od zaštitnih znakova današnjeg Tira. Lagano šetamo i nakon pogleda prema Palestini, završavamo obilazak. Nakon toga slijedi povratak u Beirut. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice, usluge predstavnika agecije. U cijenu izleta nije uklučeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Byblos i Jeita Grottoes

Cijena: 70,00 EUR

Byblos i Jeita Grottoes – cjelodnevni izlet – Upućujemo se prema Biblosu, prema službenim podacima, najstarijem organiziranom ljudskom naselju na svijetu i gradu po kojem je Biblija dobila ime. Putujemo autoputom kroz neprekidna naselja, bez utiska da smo uopćte napustili Beirut. Nakon dolaska u ovaj, danas mali i simpatični gradić hodamo stazamo gdje se pisala najstarija povijest svijeta, udišemo duh Mediterana i dok sjedimo u rimskom amfiteatru, slušamo priče o feničanskim kraljevima, kao i životu samog grada u rimskim i krstaškim vremenima. Obilazimo mjesta na kojem su počivali veličanstveni sarkofazi feničanskih kraljeva, koje smo vidjeli prethodnog dana u Arheološkom muzeju u Beirutu i kroz simpatični „suk“ s originalnim suvenirima nastavljamo do povijesno Ribarske luke Biblosa, gdje se i dan danas nižu isprepletani tradicionalni ribarski brodići i luksuzne jahte svjetskog „jet-seta“, koji u Biblosu posjeduje kuće i apartmane. Odlazimo do rustične crkve sv. Ivana i posjetu završavamo slobodnim vremenom za ručak i laganim hodanjem kroz „suk“, tradicionalno cjenkajući se za suvenire. Nakon toga, vraćamo se prema Beirutu, ali prije toga, očekuje nas posjeta jednom od „čuda prirode“, koje zaista ostavlja bez daha- pećine Jeita, koja je bila u konkurenciji za izbor za Sedam svjetskih čuda Novog doba. Dok prilazimo samoj pećini, vozimo se kroz planine, uživajući u fantastičnim prizorima, koje je kreirala priroda, naizmjenično smjenjujući brda i doline. Prije same posjete pećini vozimo se nekoliko minuta žičarom iznad divlje rječice, uživajući u gotovo netaknutoj prirodi okoline. Obilazak Jeite sastoji se iz pješačkog obilaska gornjeg djela pećine, uređenim stazama, gdje imamo prilike vidjeti sjajne stalaktite i stalagnite, među kojima se nalaze i najveći na svijetu. Također, najveća dvorana ove pećine, visoka je preko 100 metara, a u njenom podnožju lagano protiče „Pasja rijeka”, čiji šum ćemo imati prilike vidjeti. Imamo prilike uživati u nevjerojatnom prizoru i pogledu na sjajna čuda koje je priroda u stanju napraviti. Slušamo priče o nevjerojatnoj pećini koja je tijekom rata korištena kao skladište za municiju švercerima oružja, ali je uspjela netaknuta “preživjeti” ta mučna vremena i danas ugosti sve koji žele uživati u čudima prirode. Nakon toga slijedi povratak u Beirut. U cijenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prijevoz, ulaznice, usluge predstavnika agecije. U cijenu izleta nije uključeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Smještaj

Hotel Mayflower Beirut

Ovo je primjer smještaja koji možete očekivati. Stvaran smještaj može biti drugačiji, ali sličan u onome što nudi.

Hotel je smještajni objekt koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe su klimatizirane i posjeduju TWC. Usluga je na bazi noćenja u hotelu 4* (prema lokalnoj kategorizaciji) s doručkom (kontinentalni doručak). Ime hotela u Beirutu bit će potvrđeno po formiranju grupe, a najkasnije 2 tjedna prije putovanja. Hotel se nalazi u blizini glavne shopping zone i ulice Hamra.

Web stranica http://www.mayflowerbeirut.com/

Prijevoz

Zrakoplov

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Linijski putnički zrakoplov (komercijalni transportni zrakoplov) je veliki avion prvenstveno namijenjen komercijalnom prijevozu putnika i tereta.

Lokalni prijevoz

Kliknite na sliku da biste otvorili galeriju

Manje prijevozno sredstvo za najčešće do 15 putnika. Ovisno od zemlje, može biti manjeg ili većeg komfora.

Korisne informacije

Ovdje ćete naći korisne informacije o destinaciji, kao i neke savjete za ovo putovanje.

Libanon

1. OPĆI PODACI O ZEMLJI
Bliskoistočna zemlja nevjerojatne i burne povijesti i potpuno otvorenih i ljubaznih ljudi. Libanon je država u zapadnoj Aziji. Smještena je na istočnoj obali Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru i istoku sa Sirijom i na jugu s Izraelom.
Glavni grad: Beirut
Površina: 10.452 km²
Broj stanovnika: oko 6.2 milijuna stanovnika
Stanovništvo: Arapi 95%, Armeni 4%, ostali 1%
Jezik: arapski, engleski, francuski, armenski.
Veroispovest: muslimani 54%, kršćani 40.5%, ostali (budisti, hindusi, židovi i drugi) 5.5%
Nezavisnost: 1943. godina

2. VIZA
Hrvatska je uvrštena u skupinu zemalja čijim se državljanima za ulazak u Libanon vize izdaju u zrakoplovnoj ili pomorskoj luci besplatno po prispjeću i to na rok od 30 dana s mogućim produženjem na rok do 90 dana. Kako bi dobili vizu potrebno je da putovnica vrijedi još najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja te u putovnici ne smije biti žig Izraela.

3. VREMENSKA ZONA
GMT +3

4. KLIMA
Na području Libanona prevladava topla mediteranska klima, koja se odlikuje toplim ljetima i blagim i umjereno kišovitim zimama. Kolovoz je najtopliji mjesec u godini, s prosječnom temperaturom od 32 °C, dok su siječanj i veljača najhladniji mjeseci u godini, s temperaturom koja je prosječno oko 12 °C. Količina padalina na nivou godine je mala, i uglavnom je ograničena na određeni broj dana u godini, kada se sliju velike količine kiše na ovo područje. Snjeg je jako rijedak i karakterističan je mahom za vrhove planina s ogromnom nadmorskom visinom, a za Libanon je zanimljivo da, uslijed relativne blizine i velikog kontrasta, imate priliku da se prijepodne sunčate i kupate na plaži, a već popodne skijate u skijališnim i zimskim centrima na obližnjim planinama. Općenito najbolji period za posjetu je od ožujska do lipnja i od listopada do prosinca.

5. HRANA I PIĆE
Libanonska hrana je vrlo raznovrsna i jako ukusna. Za libanonsku kuhinju je karakteristično da se koristi mnogo povrća i začina u pripremanju lokalnih proizvoda, pa su tako lokalni začini praktično neizostavna stavka svakog jela koje se služi na libanonskoj trpezi. Često se pri kuhanju koristi i menta i može se reći da je Libanonci izrazito vole upotrebljavati. Pored toga, dosta je zastupljen i slanutak, pa su tako neka od najpoznatijih libanonskih jela napravljena upravo od nje, kao što su Humus i Falafel. Također, nadaleko su poznate i raznovrsne libanonske salate, kao što su Fatuš i Tabule, koje imaju jake i izuzetno pikantne okuse, ali libanonska kuhinja je ipak dosta poznata i po korištenju ogromnih količina mesa. Libanonci na mnogo načina pripremaju meso, a najčešće upotrebljavaju govedinu i ovčetinu, dok su svinjetina i riba daleko manje zastupljeni. Ipak, postoje usko specijalizirani riblji restorani, gdje se svježa riba, koja svakog jutra stiže na štandove u Beirut, priprema na najrazličitije načine. Generalno, libanonska kuhinja je jako ukusna i odlikuje vrlo raznovrsnim korišćtenjem začina i kombiniranjem povrća, mesa i začina, koji su svojstveni za ovo područje.

6. ZDRAVLJE
Za ulazak na teritorij Libanona, zakonski nije potrebno primanje cjepiva, ali se svakako savjetujte sa svojim liječnikom. Od ljekova sa sobom ponijeti ljekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, ljekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno ljekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Neophodno je sa sobom ponijeti i kremu za sučanje. Zdravstvena zaštita je dobra. Pored državnih bolnica, prisutan je i veliki broj privatnih ordinacija i klinika. Cijene zdravstvenih usluga u privatnim ordinacijama su znatno skuplje nego kod nas. Preporučuje se konzumiranje flaširane vode za piće, dok što se hrane tiče nema posebnih ograničenja. Voća i povrća ima u izobilju, ali je neophodno da bude dobro oprano.

7. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Osiguranje nije obavezno ali ga svakako preporučujemo za daleke destinacije. Možete ga uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući i poneti na put, ili ga možete uplatiti kod nas u uredu do 5 dana prije puta -  Allianz osiguranje.

8. SIGURNOST I PRAVILA PONAŠANJA
Gradovi i mjesta koja obilazimo na turi su relativno sigurna, ali svakako savjetujemo da budete oprezni i pažljivi kada su u pitanju vaše osobne stvari (kao i u bilo kojem europskom ili nekom drugom gradu). Nemojte ići sami šetati i istraživati, a u večernjim i noćnim satima savjetujemo da se ne odvajate od grupe. Vojni punktovi se nalaze širom Beiruta i Libanona, uslijed trenutne vojne i političke situacije u zemlji, ali se generalno može reći da je zemlja mirna. Treba napomenuti da je slikanje vojnika i vojnih baza zabranjeno i da, u slučaju da vojnik vidi nekoga tko slika njega ili vojnu bazu, ima pravo da oduzme fotoaparat ili telefon. U svakom slučaju izbjegavajte teme vezane za političku situaciju u spomenutoj regiji, posebno razgovore o Izraelu. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati. Napojnice i cjenkanje dio su tradicije.

9. ODJEĆA
Molimo Vas da obratite pažnju na način odjevanja. Hlače i suknje iznad koljena, kao i gola ramena i topovi s dubokim dekolteom su zabranjeni prilikom posjete vjerskih objekata. Pristojno oblačenje koje vrijedi za vjerske objekte vrijedi i za svakodnevne šetnje. Dakle, birajte pristojnu garderobu, ali s obzirom na to da se očekuju temperature između 20 i 30 stupnjeva, gdje je subjektivni osjećaj znatno veći gledajte da garderoba bude od laganijeg materijala. Obavezno ponesite i nešto dužih rukava i nogavica kada noću zahladni ali i za letove. Ponesite i udobniju obuću za istraživenje kao i maramu (za pripadnice ženskog spola) koja će Vam biti od koristi prilikom šetnji po suncu ili prilikom posjete vjerskih objekata. Muškarci se ne mogu kretati bez majice.

10. LOKALNA VALUTA
Libanon – libanonska lira (LBP) 1EUR = 1766 LBP, 1 USD = 1507 LBP
Za potrošnju u Libanonu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

11. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI
Platne kartice je moguće koristiti u većini objekata u Libanonu. Također, treba napomenuti da postoje marketi koji imaju minimum ispod kojeg ne primaju kreditne kartice i koji je uglavnom nekoliko eura, pa je zbog toga dobro uvijek kod sebe imati određen iznos u lokalnoj valuti. Također, u Libanonu američki dolar generalno jako dobro kotira i praktično sve možete platiti dolarima, što nije slučaj s eurom. O pojedinostima posajvetujte se s Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inozemstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.
Raspon cijena može biti veoma širok u odnosu na kvalitetu usluge koju želite. Ovo se odnosi kako na restorane i hotele, tako i na preijvoz i posjete liječniku. Tradicionalni restorani mogu biti pristupačniji nego kod nas, dok su cijene u ekskluzivnim objektima izuzetno visoke. “Cjenkanje” pri kupovini (i to naročito u “sukovima” ili uličnim trgovinama) dio je ovdašnje kulture.

12. KOMUNIKACIJA
Naše mreže rade na teritoriju Libanona. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi. Lokalne kartice su mahom oko 15 dolara (USD).

13. STRUJA
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, i nisu Vam potrebi adapteri za utičnice.

14. DRUGE NAPOMENE
Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, nakit, rukotvorine, tradicionalne slatkiše, duboreze i suvenire od kedrovog drveta, vina, začine... Zabranjeno je iznositi školjke, koralje i druge predmete iz prirode.

Važne napomene

Molimo Vas pročitajte pažljivo ove napomene. Smatramo vrlo važnim da naši putnici budu dobro informirani, što omogućuje manje nesporazuma tijekom putovanja te ugodno iskustvo.

 

 • Organizator paket aranžmana je JUNGLE TRAVEL d.o.o., Gospodar Jevremova 49, 11000 Beograd, Srbija, PIB:104677446, Licenca OTP 266/2010 od 16.02.2010., tel: +381 11 2400 213, e-mail: kontakt@jungletribe.rs
 • Prodavatelj paket aranžmana je NEOBIČNA PUTOVANJA d.o.o. turistička agencija, Ilica 89/1, 10000 Zagreb, OIB: 60129171925, ID kod: HR-AB-01-080804992, tel: +385 1 560 1600, e-mail: kontakt@jungletribe.hr
 • Ponuđena kombinacija usluga putovanja jest paket-aranžman u smislu Zakona o pružanju usluga u turizmu
 • Putovanje je organizirano za minimalno 10 i maksimalno 35 putnika po terminu za putovanja avionom, odnosno minimalno 40 i maksimalno 95 putnika po autobusu za putovanja autobusom.
 • Organizator/prodavatelj može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu prije početka paket-aranžmana i putniku u cijelosti vratiti sva plaćanja primljena za paket-aranžman, bez obveze naknade štete putniku, ako je broj osoba koje su prijavljene za paket-aranžman manji od navedenog minimalnog broja putnika i ako organizator/prodavatelj obavijesti putnika o raskidu ugovora unutar roka utvrđenog u ugovoru, ali ne kasnije od: a) 20 dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju više od šest dana, b) sedam dana prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju između dva i šest dana tj. c) 48 sati prije početka paket-aranžmana za putovanja koja traju manje od dva dana.
 • Obzirom da neki lokalni smještaji i lokalni transferi nisu prilagođeni za osobe sa smanjenom pokretljivošću, ovo putovanje nije preporučljivo za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • U agenciji Neobična putovanja d.o.o. možete ugovoriti putno zdravstveno osiguranje, u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz. Moguće je ugovoriti osnovno putno osiguranje, osiguranje prtljage, osiguranje od nezgode, osiguranje od privatne odgovornosti i dvije opcije osiguranja od otkaza: obični otkaz i all-risk otkaz. Osiguranje od otkaza i all-risk osiguranje od otkaza potrebno je uplatiti najkasnije 5 dana od uplate cjelokupnog iznosa aranžmana. Ostale opcije moguće je uplatiti do par dana prije polaska. Cijena osiguranja ovisi o duljini trajanja aranžmana te o cijeni aranžmana te se za izračun možete javiti na mail kontakt@jungletribe.hr
 • Sve putovnice moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 mjeseci) od datuma završetka paket aranžmana
 • Za sve informacije dane usmenim putem organizator/prodavatelj ne snosi odgovornost
 • U prijevoznim sredstvima je najstrože zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava
 • Putnici su dužni u autobusu i drugim prijevoznim sredstvima kojima se vrši transfer, ostati na svojim mjestima, i ne napuštati ih na mjestima koja nisu predviđena za pauze (granice, kontrolne postaje, naplatne kućice itd). U slučaju da putnik napusti vozilo bez prethodnog dogovora s predstavnikom agencije, sam snosi sve eventualne troškove i posljedice.
 • Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike ili ometa vozače i predstavnike agencije u poslu, bit će odmah isključen s putovanja i sva odgovornost prelazi na njega
 • Putnik je dužan poštivati satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju
 • Na putovanjima autobusom u autobusima nije moguća upotreba toaleta; u skladu s planom i programom puta pauze se rade svakih 3-4 sata (u ovisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske postaje) koje putnici mogu iskoristiti za upotrebu toaleta
 • Agencija određuje raspored sjedenja, mjesto polaska, mjesta za pauzu i duljinu iste
 • Kod aranžmana koji uključuju prijevoz avionom, nakon kupovine avio karata nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju vrijede uvjeti avio kompanija
 • Cijene paket aranžmana koji uključuju avionski prijevoz niskotarifnim (low-cost) kompanijama podložne su promjenama i nakon prijave na putovanje i uplate iznosa za prijavu provjeravaju se cijene i putniku se potvrđuje cijena putovanja
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne snosi odgovornost uslijed promjena avio konekcija od strane avio kompanije
 • Satnice letova navedene u planu i programu ili dobivene od strane organizatora/prodavatelja podložne su promjeni i isključivo ovise od avio kompanije.
 • Organizator putovanja zadržava pravo odabira prijevoznog sredstva za transfere i vrši ih do smještaja ukoliko je to fizički moguće
 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo korekcije ugovorene cijene prije početka putovanja uslijed promjene u tečaju razmjene valute ili promjene u tarifama prijevoznika i u zakonom predviđenim slučajevima
 • Za sve ponuđene ili dostupne opcijske doplate u vezi s planom i programom puta ili smještajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanje.
 • Ukoliko neki putnik sam odluči promijeniti dio plana i programa puta, organizator/prodavatelj nema odgovornost tom putniku osigurati transfer / raniji ili kasniji check in ili check out u smještaju / drugačija noćenja u smještajima, od onoga što je predviđeno planom i programom puta.
 • Maloljetni putnici prilikom putovanja moraju imati ovjerenu suglasnost roditelja.
 • Naša preporuka je da na putovanju posebno pripazite na osobne dokumente i novac.
 • Za ovaj aranžman primjenjuju se OPĆI UVJETI PUTOVANJA organizatora putovanja

Napomene u vezi sa smještajem:

 • Organizator/prodavatelj putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smještajnog objekta; ukoliko postoji mogućnost, organizator/prodavatelj putovanja pokušat će udovoljiti željama putnika ukoliko je to moguće
 • U smještajne objekte ulazi se prvog dana boravka u skladu s pravilima tog smještajnog objekta. Najčešće je check-in u popodnevnim satima (14h ili 15h), a check-out je posljednjeg dana boravka najčešće do 10h ili 11h.
 • Opisi smještajnih objekata su informativnog karaktera
 • Neki od dopunskih sadržaja smještajnih objekata su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promjena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo ovise o smještajnom objektu (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uređaj...)
 • Putnik je dužan poštivati pravila smještajnog objekta i sam snosi odgovornost uslijed sankcija od strane osoblja smještajnog objekta
 • U nekim smještajima Azije, Afrike i Latinske Amerike nema vruće vode.
 • Smještajni kapaciteti vrše smještaj putnika i određuju raspored i tip soba prema svojoj raspoloživosti u datom trenutku. Organizator/prodavatelj nije u mogućnosti klijentima potvrditi da li će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski krevet), kao ni kat u samom smještaju.
 • Putnici koji putuju sami u nekim programima imaju mogućnost uz nadoplatu biti sami u jednokrevetnoj sobi. Ukoliko se putnik želi spojiti s nekim drugim putnikom iz grupe i ne želi plaćati doplatu, prihvaća da se spoji s bilo kojom osobom iz grupe, bez obzira na godine i spol suputnika. U tim situacijama organizator/prodavatelj ne odgovara za bilo kakve eventualne neugodnosti ili neslaganja koje putnici mogu imati na putu.

Napomene u vezi s vizama:

 • Putnici koji nisu državljani Republike Hrvatske su obvezni upoznati se sa viznim režimom države u koju putuju
 • Pojedine ambasade zahtijevaju osobno prisustvo putnika prilikom viziranja i putnici su dužni ispoštovati pravila ambasade
 • Putnici su dužni dokumente za viziranje dostaviti u traženom roku, a u suprotnom su dužni sami osigurati vizu za putovanje
 • Organizator/prodavatelj ne garantira dobivanje vize i nije ovlašten utvrđivati valjanost dokumenata
 • U slučaju nedobivanja vize agencija ne snosi odgovornost

Napomene o fakultativnim izletima:

 • Fakultativni izleti nisu obvezni dio putovanja, i za fakultativne izlete nije osigurana zaštita u pogledu garancije putovanja.
 • Fakultativni izleti realiziraju se od strane lokalnih agencija i organizator/prodavatelj paket aranžmana ne odgovara za realizaciju ili bilo kakvu štetu putniku u svezi istih.
 • Fakultativne izlete vode lokalni vodiči na samim lokalitetima na engleskom jeziku. Uplatom izleta putnik prihvaća sve uvjete lokalne agencije odnosno organizatora fakultativnog izleta bez prava na žalbu. Bilo kakve naknadne izmjene, promjene i odustajanja od izleta nakon uplate, nisu moguće, niti je moguće u bilo kojim okolnostima refundirati uplaćeni novac. Lokalna agencija odnosno organizator fakultativnog izleta dužan je o uvjetima izleta obavijesti putnike.
 • Molimo sve putnike da se prije uplate fakultativnog izleta upoznaju s predviđenim programom i uvjetima fakultativnog izleta.
 • Organizator/prodavatelj putovanja ne mogu utjecati na duljinu trajanja putovanja do lokaliteta, vremena polaska, povratka ili obilazaka kao ni stručnost lokalnih vodiča.
 • Termini i cijene fakultativnih izleta su promjenjivi i ovise o slobodnim terminima po lokalitetima, broju prijavljenih putnika i objektivnim okolnostima.

​U skladu s odredbama Zakonu o turizmu Republike Srbije Organizator putovanja ima garancije putovanja Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU „YUTA“, Beograd, ul. Kondina br. 14, po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0013/2018 od 10.01.2018. godine, polica osiguranja broj 300060169 od 26.12.2017. godine Akcionarskog društva za osiguranje „DDOR Novi Sad“.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj