Tokio ili Seul-koji je moderniji grad?

Nekada smo na pomisao modernih gradova uvijek prvo u glavi imali sliku New Yorka,  Londona i drugih zapadnih gradova, ali kako nam je Azija postala dostupnija otkrili smo i koji to njihovi gradovi stoje rame uz rame s gore navedenim, ili su čak ispred? 

Putovanje u Japan mnogi su opisalo kao odlazak na drugu planetu, kako zbog stvari koje se mogu vidjeti samo tamo, tako i zbog onih koje se mogu naći svuda ali koje su Japanci unaprijedili na svoj način i samim tim podigli na viši nivo. Prvo nas bez teksta ostavi savršeno uređena mreža linija metroa, koji je brz, čest i besprijekorno čist, a onda nas sa nogu obore ti čuveni Japanski vlakovi koji su i poznati pod nazivom bullet, ili u prijevodu metak. A kada izađemo u poznate djelove grada Shinjuku, Shibuju, Ginza gubimo se u širokim ulicama i među visokim zgradama, dok pored nas prolaze nečujni električni automobili. Dok širu sliku ovog enormno velikog grada dobit ćemo s nebodera i tornjeva. 

Sve je tako sređeno i čisto, a u moru raznih građevina nalaze se i Yoyogi, Ueno,  Chiyoda i drugi parkovi gdje možemo uživati u beskonačnom zelenilu, a u vrijeme Sakure i u procvjetalim trešnjama.  Ali pored svih ovih uređenih, suvremenih čari Tokya nalaze se i nezaobilazni hramovi među kojima najposjećeniji jesu Senso-ji, Meiji Jingu koji nam daju širu sliku o religiji i povijesti ove predivne zemlje.

Nedaleko od zemlje izlazećeg Sunca, nalazi se i još jedan biser dalekog istoka - Seul, kao savršen spoj tradicionalnog i starog s jedne strane i urbanog i modernog s druge strane. Savršeno očuvani hramovi i palače među kojima se izdvajaju Gyeongbokgung, Changdeokgung i Changgyeonggung vraćaju nas na trenutak u doba dinastije Joseon i prikazuju nam građevine neizmerne ljepote. A šlag na torti povijesnog djela grada predstavlja Bukchon Hanok selo.

Pored njih, danas ovaj grad krase predivne poslovne i stambene zgrade, među kojima se izdvaja Lotte zgrada, najviša zgrada u Južnoj Koreji. Ljepotu i širinu ovog grada najbolje ćemo vidjeti s Seul tornja, koji se nalazi na brdu blizu centra grada, i koji je simbol samog grada.  A u podnožju se mogu istraživati razni djelovi, isprobavati ukusna koreanska kuhinja, i uživati u gradu koji nikad ne spava. Za one koji vole šetati napravljena je uređena pješačka zona Cheonggyecheon, koja je prava mala oaza između visokih zgrada. U večernjim satima obavezan je Rainbow Fountain light show s Banpo mosta, s kojeg se pruža poseban pogled na grad. 

Ako se vratimo na naslov priče gdje postavljamo pitanje koji je moderniji grad otkrit ćemo Vam da prednost za nijansu ide Tokiju, ali je Seoul grad koji je itekako vrijedan posjete i samo 3 sata leta udaljen od prijestolnice Japana, pa ukoliko se uputite na jednu od ove dvije daleke destinacije preporuka je posjetiti OBJE.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj