Hrana u Vijetnamu – Jungle priče

Hrana u Vijetnamu je fantastična. Ova zemlja je naprosto raj za foodie ljude, a pri tome nema brige oko viška kilograma jer vijetnamska kuhinja obiluje namirnicama koje se najčešće jedu svježe ili pripremljene na vodi, prženje na ulju je rijetkost! Pročitajte što nam je sve bilo ukusno i koja jela morate probati u Vijetnamu!

Hrana u Vijetnamu je zapravo čest motiv za posjet ovoj zemlji, a neizostavno jelo koje se veže uz vijetnamsku kuhinju je juha Pho koja se smatra jednim od najukusnijih jela u svijetu. Riječ je o juhi od nudla, mesa (Pho Bo – goveđa juha: Pho Ga – pileća juha) i sojinih klica. Služi se u zdjeli, a jede štapićima i žlicom. Također, prije jela, u juhu svatko dodaje limetu ili čili papričice, ovisno kakav okus više voli.  Kada ručate ili večerate kod lokalca u kući, uglavnom ćete dobiti kuhano meso, povrće, raznovrsne travke (mentu, limunova trava, korijander...), tofu sir, neki umak i naravno rižu. Desert - najčešće je to neko voće!

Bio bi grijeh doći u Vijetnam, a ne uživati u raznim street food delicijama! Obavezno probajte Banh Minh. To je sendvič od peciva u koje se stavljaju ćufte od mesa pripremljenog na roštilju odmah pred vama. U sendvič se još stavlja krastavac, korijander, čili umak, a ako želite mogu vam ispržiti i jaje. Ukus je božanstven i najbolji koji smo probali na ulici Ho Chi Minha. 

Hot pot je također veoma zanimljivo jelo i pripremate ga sami! Kada dođete u restoran, sjednete na male plastične stolice uz isto tako mali stol koji se najčešće nalazi na ulici ispred lokala. Dobivate vatru, zdjelu s vodom, štapiće, svježe namirnice i potom krećete kuhati! U vodu stavljate nudle, meso i povrće koje ste naručili. Skuhane sastoje uzimate štapićima i stavljate u manju zdjelu koju ste dobili i jedete. 

Pored običnog Hot pot-a, na meniju možete često vidjeti i BBQ hot pot. Naime, ovdje umjesto lonca dobivate tavu, maslac, palmino ulje i maslac, povrće i meso koje posebno naručujete (piletina, govedina, svinjetina, morski plodovi). Sve pržite na maslacu i ulju. Dok čekate da vaše jelo bude gotovo, uživate u mirisima, pijete hladni Saigon, Hanoi ili neko drugo pivo. Okus je fenomenalan jer maslac i palmino ulje daju neki poseban šmek. Dobivate i kruh koji zapečete na tavi. Jako je hrskav i ukusan kada upije masnoću.

Bun Cha morate probati! Riječ je o tradicionalnom i jako popularnom jelu, nudlama sa svinjskim mesom u juhi slatkastog okusa. Neki od sastojaka su luk, čili papričice, limunov list i menta.

Spring rolls u Vijetnamu su definitivno najbolje, okus je fenomenalan. Osim povrćem, u Vijetnamu ćete ih pronaći i punjene mesom. 

Hrana je odlična, ali obavezno morate probate i vijetnamsku kavu. Priprema se u metalnoj posudici koja ima sito na dnu. Savjet onima koji na kavu i ne pomišljaju bez mlijeka: vijetnamsku kavu popijte s kondenziranim, a ne svježim mlijekom jer daje puno bolji okus. Također, ovdje rade i odličnu kavu s kokosom, ali ona koja čini Vijetnam posebnim je egg coffee. Da, dobro ste pročitali. Ova kava se radi tako što se u već pripremljenu kavu doda umućeni žumanjak. Neobična kombinacija s jako zanimljivim okusom. 

Ovo su samo neki specijaliteti, ima još puno onih koje ćemo tek probati. Tko je nakon ovog teksta ogladnio ili se osjeća avanturistički i ima znatiželjno nepce, onda je ovo pravi trenutak za prijavu na putovanje u Vijetnam!

Upoznajte Vijetnam i uživajte u okusima koje nudi.