Bali – Raj na Zemlji

Od kako je planetarni uspjeh doživio film ,,Jedi, Moli, Voli’’ prema istoimenoj knjizi Elizabet Gilbert, Bali kao destinacija na kojoj se otkriva ovo posljednje, dostigao je u posljednjih 10ak godina isto tako planetarnu popularnost. Ipak, sam Bali kao mali vulkanski, indonežanski otok svoju rajsku prirodu čuvao je stoljećima u kojoj su uživali oni koju su je slučajno otkrili ,a namjerno zavoljeli i tamo ostali ili se iznova vraćali.

Iako ga zapljuskuje topli, zeleni, bistri Indijski ocean, Bali ne krase egzotične plaže iako jesu kilometarski duge i pješčane. Boja pjeska je od vulkanske prašine tamna, smjenjivanje plime i oseke je drastično, a valovi su veoma visoki i plaže nisu atraktivne za kupanje i plivanje, ali ipak jesu rajske za nekoga – za surfere. Bali, otok Bogova, kako ga također često zovu, je surferski raj i ako su ekstremni vodeni sportovi vaša strast, na Baliju ćete pronaći svoj novi dom. Ipak, uživanje na plaži je moguće s prosječnih 12-13 sunčanih sati dnevno uz svježe voćne koktele ili salate, ali će te se najbolje provesti u brojnim hotelima-resortima koji imaju nestvarno uređene bazene i u ljepoti i zelenilu džungle u koju su najčešće smješteni, doživljaj će zaista biti ,,bogovski’’.

Fotografije koje ćete ponijeti s Balija (ne samo one na kamerama i mobilnim telefonima, nego i one koje će se duboko urezati u vaša sjećanja) obilovat će bojama od crvene, pink i purpurne kakvo je najčešće nebo dok Sunce zalazi, intenzivno plave, tirkizne i svjetlopave nijanse vode, mnogih nijansi sive od vulkanskog pjeska, nijansi zelene s kaskadnih rižinih polja do bijele od paperjastih oblaka na bistrom nebu. Tako da Bali možemo proglasiti i rajem za još nekoga – za fotografe.

Kao da ima nešto drugačije u zraku Balija, vrlo brzo po dolasku osjetite mir, opuštenost i zaboravite na sve brige i terete, stres koji ste možda neželjno ,,spakirali’’ sa sobom na put za Bali. Iako je samo putovanje prilično dugo i može potrajati i 24h, kada ugledate još iza aviona prije slijetanja u zračnu luku Denpasar, intenzivno zelene otoke i stjene kako prosto ,,izviru’’ iz osunčanog oceana, taj nivo stresa se već smanji na pola, ili ga ostavite, zaboravite još tu u avionu. Opuštanju će doprinjeti lakoća putovanja po samom otoku iako ćete se u početku možda i nervrati što je na otoku na kojem ima 4 mil. stanovnika i isto toliko motocikala, prometj toliko usporen da i kratke destinacije u prometnoj špici prelazite satima, brzo ćete lakoću postojanja prihvati kao svoj modus ponašanja jer nigdje vam se ne žuri. Masaže će postati skoro svakodnevni ritual jer na Baliju se njegovanjem tjela, njeguje i duh, a izbor je zaista veliki pa ćete se brzo ,,navući’’ na ovu vrstu brige o sebi. Tijelo, um i duh će imati priliku povezati se i iscijeliti na brojnim mjestima gdje se prakticira joga i meditacija i Ubud je mjesto koje je opet raj za nekoga – za jogije/ jogine i posvećenike meditacijama.

Bali kao jedini otok na kojem je dominatna religija Hinduizam u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi na svijetu – Indoneziji, obiluje hindu hramovima i svetištima i na samom otoku ih ima preko 20.000. Balinežanski duhovni i religiozni rituali će vas oduševiti jer na dnevnom nivou prinose darove božanstvima u malim paketićima od lista banana, napunjenih rižom, cvijećem i voćem jer oni vjeruju u svakodnevnu borbu dobra i zla čiji je ishod neizvjestan, pa darovima pomažu Dobru. U tome se ogleda i čuveni balinežanski ples pod maskama, upravo onih koji simboliziraju dobro i zlo. Nekoliko čuvenih hramova koji su neizostavni za posjetu Baliju, izazvat će intenzivne emocije jer Bali je raj i još za nekoga – za duhovne tragaoce.

Avanturisti će se oduševiti hajkingom na još uvijek živi vulkan Batur ili potragom za skrivenim vodopadima u srcu džugle, ili poznatim i popularnim Bali swing-om – ljuljanjem na ogromnim ljuljačkama iznad nepreglednog zelenila divljine.  Jer Bali je Raj i za avanturiste i istraživače.

I ukupni doživljaj Balija možda ćete zaokružiti jednom šalicom kave i to ne obične, nego najskuplje na svijetu – KopiLuwak, kave koja vam može izazvati i oduševljenje, ali i nelagodu upravo zbog načina njene pripreme. U svakom slučaju na Baliju je sve drugačije, a jedini način da to otkrijete, je da Bali – doživite.

Europska Unija Zajedno do fondova EU
Projekt www Jungle Tribe je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj